Piure de ceapa

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Piure de ceapa

Mesajde lucia_bp » 23/05/2013 07:45

In India ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri.
Aproape orice reteta nord- indiana incepe cu aceeasi procedura: se prajeste incet ceapa tocata, se adauga condimente ( de multe ori usturoi proaspat si ghimbir, dar si condimente uscate, cum ar fi coriandrul, chimionul turcesc, cernusca, curcuma, cardamomul negru, ardeii iuti, etc) si se prajesc pana cand ceapa devine aurie. Amestecul ( numit masala umeda) poate fi apoi pasat, inabusit cu rosii sau iaurt ori pur si simplu adaugat la legumele sau carnea, care fierb.
Face parte din arta gatitului indian sa estimezi dinainte cantitatea de condimente; daca e prea mare ori prea mica, eroarea va deveni vizibila abia in ultima faza a gatitului, cand nu se mai pot face ajustari.
In bucataria imperiala din nordul Indiei ( bucataria Moghul), sosurile se prepara similar, insa condimentele aromatice ( scortisoara, foile de dafin indian si cuisoarele) se folosesc cu mai multa larghete, in detrimentul ardeilor iuti.
Aceste sosuri pe baza de ceapa, intrebuintate aproape la fiecare mancare, se prepara in feluri diferite si astfel au dat nastere unor bucatarii unice ( cum ar fi China, India, Thailanda, etc).
Prin prajire, ceapa isi schimba gustul si devine mai dulce si mai aromata; aroma se dezvolta cel mai bine daca dupa prajirea indelungata se transfera in grasime mai rece.
Unii ingroasa sosurile cu faina, altii cu galbenusuri de ou, insa indienii folosesc ceapa. Aproape toate mancarurile lor cu sos incep prin calirea mai multor cepe pana la caramelizare. Acest proces dureaza in jur de 50 min, asa ca daca reusiti sa preparati o cantitate mai mare in avans, o sa scurtati foarte mult prepararea retetelor indiene.


Ingrediente pentru 7 linguri cu varf piure de ceapa

-1,5 kg ceapa alba / rosie sau in amestec
-1 lingurita sare
-6 linguri ulei

Preparare

Curatati si tocati ceapa ( dupa dorinta: rondele, pestisori, solzisori, in robot).
Puneti-o in uleiul incins impreuna cu sarea, intr-o tigaia intinsa, cat mai mare, pentru a se gati uniform.
Caliti la foc mic, circa 40- 50 min, amestecand continuu, pana devine caramelizata, aurie- maronie, fara sa o ardeti. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca.
Transformati-o in pasta; folositi mojarul si pasati ceapa cu pistilul ( modalitatea traditionala) sau treceti-o prin masina de tocat carne ori mixati cu blenderul. Oricare varianta duce la acelasi rezultat.
Puneti-o intr-un recipient cu capac si dati la frigider unde se poate pastra pana la 2 saptamani.

Folositi-o dupa cum cere reteta.
Fişiere ataşate
CIMG3161.JPG
CIMG3161.JPG (83.56 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3160.JPG
CIMG3160.JPG (100.86 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3156.JPG
CIMG3156.JPG (84.67 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3152.JPG
CIMG3152.JPG (98.42 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3149.JPG
CIMG3149.JPG (103.45 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3146.JPG
CIMG3146.JPG (129.62 KiB) Vizualizat de 1845 ori
2270.JPG
2270.JPG (90.58 KiB) Vizualizat de 1845 ori
2269.JPG
2269.JPG (43.1 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG2267.JPG
CIMG2267.JPG (77.77 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG9036.JPG
CIMG9036.JPG (127.42 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG9024.JPG
CIMG9024.JPG (78.77 KiB) Vizualizat de 1845 ori
CIMG3040.JPG
CIMG3040.JPG (96.86 KiB) Vizualizat de 1845 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 23/05/2013 10:45

lucia o reteta de facut imi place ceapa asa ca o sa incerc pireul asta =D> :master: mult succes la concurs
claudia

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/05/2013 09:35

Intr-adevar este o excelenta baza pentru sosuri! Ma bucur ca ai postat reteta! Mult succes la concurs! :hug: :pup: :flower:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 26/05/2013 11:30

Ce bine arata. Sunt o multime de mancaruri in care mi-l imaginez perfect! Foarte versatil. =D> =D> =D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/05/2013 01:51

alejoe scrie:lucia o reteta de facut imi place ceapa asa ca o sa incerc pireul asta =D> :master: mult succes la concurs


Imi place ceapa in mancare...cred ca fara ea, acestea nu ar avea nici un gust...

Dar imi displace mirosul ramas in bucatarie dupa ce ai prajit ceapa...si care se incapataneaza sa persiste si a doua zi...asa ca fac cate un compromis si prajesc o cantitate mare- mare de ceapa o singura data, nu o fac piure ci o las asa, o las la racit si o portionez pentru congelator...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 11/06/2013 09:59

Cum de nu am vazut reteta asta pina acum? :bum:

Lucia,imi place tare mult... :buuun:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 12/06/2013 05:40

Foarte buna iedia asta ,bine de retinut. =D>
hi

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 28/06/2013 11:10

La cat imi place ceapa caramelizata imi sta gandul sa o servesc simplu doar cu paine. Imi place. Mersi Lucia :master: :hug:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori