Piept de curcan cu “ farsa “

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Piept de curcan cu “ farsa “

Mesajde lucia_bp » 23/04/2013 09:51

Este adevarat :!: !- curcanul provine din America de Nord.

Botezat, " gaina de India " de cuceritorii spanioli, care se credeau in India cand au descoperit Mexicul, curcanul si-a facut intrarea si in Franta, in 1570, la casatoria regelui Charles IX.

Abia in secolul al XVII-lea, in apropierea localitatii Bourges, calugarii iezuiti au infiintat adevarate ferme de crestere a curcanilor. De aceea, in limbaj familial si astazi se mai obisnuieste ca localnicii sa ceara vanzatorului din piata un " iezuit " ( gustoasa pasare fiind asociata cu calugarii care au impus cresterea si consumarea ei).
Brillat- Savarin, care se declara " curcanofil ", este insa cel care l-a consacrat in literatura gastronomica.

Curcanul traieste si azi in stare salbatica in SUA si in Mexic, insa el a fost domesticit inca din timpurile aztecilor: gatit cu un sos de cacao, el reprezinta mancarea nationala a mexicanilor- " poblano de guajolte ". In SUA, curcanul este preparatul traditional de Ziua Recunostintei; si asta pentru ca, dupa sosirea primilor colonisti, acesta i-a salvat de inanitie. Americanii umplu curcanul cu paine neagra, il prajesc si il servesc impreuna cu sosul lui si cu gelatina, adaugand o garnitura de cartofi si piure de dovleac.


In provincia francofona Quebec, din Canada, curcanul se serveste de Revelion, cu o " farsa " ( umplutura) de legume sau pe baza de carne ( porc sau carne slaba cu carnat).




Ingrediente

-1 piept de curcan dezosat ( aprox 1 kg)

” Farsa “ ( umplutura)
-250 g masline verzi, umplute cu gogosari, feliate
-5-6 catei de usturoi, taiati feliute
-1 legatura de ceapa verde, tocata marunt
-2 linguri ardei rosu, taiat cubulete
-1 legatura de patrunjel verde, tocat marunt
-1 lingurita rozmarin
-2 oua

Altele
- paprika dulce ( boia dulce)
-1 pahar de vin alb
-sare
-piper, proaspat macinat
-ulei de masline

-800 g cartofi, curatati si taiati in felii mai groase

Preparare

Spalati pieptul de curcan si uscati-l cu servetele absorbante.
Crestati carnea in 4- 5 locuri, fara sa taiati pana in partea de jos. Condimentati cu sare si dati deoparte.
Separat, pregatiti “ farsa “ ( umplutura): amestecati bine maslinele, usturoiul, ceapa verde, ardeiul rosu, patrunjelul verde, rozmarinul, ouale usor batute cu sare si piper, dupa gust.
Puneti umplutura in crestaturi, rulati carnea si legati-o bine cu sfoara.
Transferati intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei, inconjurati cu feliile de cartofi si umplutura ramasa.
Stropiti totul cu cateva linguri de ulei, presarati sare, piper si putina paprika pentru culoare.
Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptorul preancalzit, pentru circa 20 min, la 180 grade.
Scoateti vasul din cuptor, indepartati folia, turnati vinul si ungeti carnea cu putin ulei de masline.
Dati din nou la cuptor, pentru inca 20- 25 min sau pana cand carnea este facuta si usor rumenita. In acest interval, stropiti-o de cateva ori cu sosul din tava.
Opriti focul si lasati vasul in cuptor circa 10 min.
Scoateti carnea, indepartati sfoara si feliati.

Serviti cat este cald, portionand in farfurie cartofi, felii de piept umplut, totul stropit cu sosul format in vas, alaturi de salata preferata.
Fişiere ataşate
CIMG5731.JPG
CIMG5731.JPG (98.93 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5733.JPG
CIMG5733.JPG (104.69 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5730.JPG
CIMG5730.JPG (106.53 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5729.JPG
CIMG5729.JPG (103.06 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5726.JPG
CIMG5726.JPG (97.99 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5718.JPG
CIMG5718.JPG (91.03 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5715.JPG
CIMG5715.JPG (99.28 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5716.JPG
CIMG5716.JPG (108.4 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5714.JPG
CIMG5714.JPG (108.54 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5713.JPG
CIMG5713.JPG (106.04 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5711.JPG
CIMG5711.JPG (103.95 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5710.JPG
CIMG5710.JPG (108.68 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5709.JPG
CIMG5709.JPG (99.36 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5707.JPG
CIMG5707.JPG (113.87 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5696.JPG
CIMG5696.JPG (136.76 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5698.JPG
CIMG5698.JPG (129.94 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5695.JPG
CIMG5695.JPG (123.1 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5692.JPG
CIMG5692.JPG (101.07 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5693.JPG
CIMG5693.JPG (96.95 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5688.JPG
CIMG5688.JPG (115.72 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5686.JPG
CIMG5686.JPG (111.58 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5683.JPG
CIMG5683.JPG (109.99 KiB) Vizualizat de 4335 ori
CIMG5680.JPG
CIMG5680.JPG (82.83 KiB) Vizualizat de 4335 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 23/04/2013 03:21

Frumos si delicios preparatul acesta, delicioasa si ”farsa” canadienilor. :) Mult succes la concurs!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Piept de curcan cu “ farsa “

Mesajde biaskitchen » 23/04/2013 03:29

Felicitari Lucia!
Prezentare ,descriere,foto , totul la superlativ , ca deobicei!
Bafta la concurs!
:master: :master: :master:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 23/04/2013 04:26

ce preparat imbietor !!!buna 'farsa'

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 23/04/2013 04:55

Lucia,felicitari pentru reteta minunata si mult succes la concurs! :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/04/2013 08:50



cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 24/04/2013 10:35


Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/04/2013 02:36

"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Re: Piept de curcan cu “ farsa “

Mesajde lucia_bp » 27/04/2013 10:54

"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/04/2013 10:30

"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori