Pesto

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Pesto

Mesajde elena.elena » 10/09/2011 11:24

Dragii mei m-am gandit sa deschid acest subiect in care sa se adune mai multe etete de pesto, pentru cei carora le place sau pentru cei care inca nu au incercat! Am mult busuioc in ghivece si caut o reteta de pesto fara parmezan eventual caci e tare scump aici la noi, si nici samburi de pin nu gasesc,asa cum e reteta originala. Am gasit reteta lu Jamie Oliver pe care incerc sa o traduc aici dar si mai bine ar fi daca fetele din Italia ne-ar ajuta :)
• ½ a clove of garlic, chopped
• sea salt and freshly ground black pepper
• 3 good handfuls of fresh basil, leaves picked and chopped
• a handful of pine nuts, very lightly toasted
• a good handful of freshly grated Parmesan cheese
• extra virgin olive oil
optional
• a small squeeze of lemon juice
deci:
- 1/2 catel de usturoi tocat
- sare de mare si piper proaspat macinat
- 3 maini bune de busuioc proaspat, tocat
- o mana plina de samburi de pin tocati usor
- o mana buna de Parmezan proaspat ras
- ulei extravirgin de masline
- putina zeama de lamaie

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 10/09/2011 03:44

elena cat de mult ne place ,acum, noua pesto,caci daca imi aduc aminte de prima data cand am mancat mi-am zis,cum pot manca astia asa ceva,dar incet,incet am ajuns sa ne placa la nebunie pastele cu pesto,chiar si azi piticul meu a vrut paste verzi asa cum le numeste el,cat despre reteta aveam una de la o doamna gospodina de aici,daca o gasesc o postez,am facut si eu in casa de cateva ori dar apoi am descoperit unele magazine care il fac foarte bun si cumpar gata facut,am nimerit si eu pesto fara aroma,parca era din patrunjel,depinde mult de busuiocul pe care il folosesti,sa fie aromat puternic,de branzica,sa fie de calitate,din cate stiu busuiocul este foarte indicat ca remediu natural pt ca contine foate multa minerale, are proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante, are proprietati antimicrobiene si antifungice si multe altele..... :hug: :flower: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/09/2011 06:27

Buna idee Ele =D> =D> Si cind zici colectie de retete de pesto te referi numai la asta cu busuioc, clasic sau putem sosii aici si cu retete de pesto din alte buruieni ( de ex. cel de dovlecei, ff bun , sau din rosii uscate din rucola ... etc ) ?


Si eu fac la fel ca ea cumpar pesto gata facut dar numai dupa ce citesc bine eticheta pentru ingrediente si pentru locul de fabricatie si de obicei cumpar boranul pe care il cunosc, stiu ca l-am incercat si e bun.. asta pentru ca nu am de unde sa cumpar busuioc la legatura , proaspat si frumos .. in ghiveciul meu ars de soare abia isi trag zilele 2 platute mici si rahitice, frunzele lor au ajuns numai pentru condimentare ici si colo.


Cit despre JAMIE SARACU' cred ca e prima oara cind respecta si el cit de cit o reteta =)) =)) chiar e pe gustul meu cu usturoi mai putintel :party:


Yaya joaca in casa de data asta :party: si numai ea ar putea sa execute reteta originala cea care este inregistarta de consortiul acestui pesto genovez si care suna cam asa :

50 gr frunze de busuioc GENOVEZ
1/2 pahar de ulei de masline extravirgin obligatoriu LIGURE *
6 linguri de parmezan ras si 2 linguri de pecorino ras
2 catei de usturoi
1 lingura de seminte de pin ( daca ii inlocuiesti cu nuci e musai sa fie europene nu nuci de california de exemplu)
citeva cristale mici de sare grunjoasa **

* uleiul din zona asta are alt gust, aroma, parfum , culoare decit cel din alte zone, de fapt fiecare zona are uleiul de masline diferit, se simte la gust si in general e folosit in diferite preparate

** sare f putina pentru ca si parmezanul si pecorino sunt sarate de felul lor.


se strivesc in mojar nu se mixeaza , nu se taie cu cutitul .. dar asta e valabil in general pentru busuioc care se rupe cu mina nu se toaca cu cutitul caci se inchide la culoare .




PESTO DE DOVLECEI

2-3 dovlecei verde inchis ( zucchine)
2 catrei de usturoi
citeva frunze de busuioc
1 lingura de seminte de pin sau nuci / migdale
citeva linguri de parmezan ras( dupa gust)
1-2 linguri de ulei de masline
putina sare

dovleceii fierti in apa sau la aburi ( de preferat) , taiati si lasati la scurs bine de tot se mixeaza cu restul ingredientelor, uleiul si parmezanul se pun mai la sfirsit si in functie de gustul fiecaruia .

Pesto de ruccola - se face ca si cel de busuioc inlocuind busuiocul cu ruccola proaspata , reteta de pesto poate sa fie cea care iti place ( inclusiv cea a lui Jamie ) Cu ruccola merg bine migdalele in loc de seminte de pin.


Pesto de rosii uscate

#1

cca 200 gr rosii uscate ( conservate in ulei sau nu )
1 legaturica de busuioc
citiva catei de usturoi dupa gust
ardei iute si el dupa gust
ulei cit e nevoie
sare

toate mixate ...

# 2

ca mai sus dar se pun si seminte de pin sau migdale

# 3 reteta tipica din Calabria ( cantitati dupa gust)

Se mixeaza rosiile uscate cu usturoi si cuteva fileuri de ansoa adaugind ulei ca la maioneza cite putin pina obtinem o crema . Se adaug ardei iute taiat marunt si tb sa gustati apoi se adauga sarea. Nu se serveste imediat, intii se lasa sa se odihneasca, sa se imprieteneasca gusturile . Cind il serviti puneti felii de masline si capere si ca sa se dilueze putin apa in care a fiert pasta . Apoi condimentati pasta cu el. Dare bun si pentru bruschette .


Ele daca vrei aici numai retete de pesto cu busuioc sa spui ca sterg sau mut in alt subiect retetele de mai sus.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/09/2011 07:16

Elena, eu imi prepar in casa pesto, , pot spune 95% din timp. Cand pregatesc , portia este mare, pun in cutiute si la congelator, sta foarte bine . Cand folosesc pesto , doar adaug in sosul ij care il fierb putintel ( asa congelat cum este).
Daca folosesc paste fara un sos de branza , atunci las la decongelat si cand e moale il pun peste.
De multe ori pregatesc pesto cu pecorino in locul parmesanului si nucile noastre romanesti in locul celor de pin. La noi costa 17 dolari jumatatea de kg de seminte de pin.....dar nu asta e problema ca la ce cantitate imi trebuie nu e mult.....de ce inlocuiesc cu nuci ?? pur si simplu ca mereu cand imi vine idea de a prepara pesto imi dau seama ca nu am semintele de pin in casa si doar pentru ele nu merg la magazin....
Poti folosi cu succes nucile in locul semintelor de pin si poti sa pui si alta branza in locul parmesanului sau pecorino....conditia:..sa fie branza uscata, asa ca si cele de mai sus si sa aibe o aroma mai puternica
La retetele l;ui Jamieeu una nu vad nimic nemaipomenit....totul, dar absoluit totul este luat de la batrani, sau alti au luat de la batrani si Jamie le-a preluat si le-a mai bibilit un piculet si le foloseste ca atare. Daca te uiti la retetele lui , toate se bazeaza pe mancaruri taranesti, simple, rapide , sanatoase, toate vin de la mama natura , lucreaza exact ca taranul, dar intr-un stil mai evoluat...e normal , tinand cont ca au cam trecut ani buni de cand retetele lui au fost la ordinea zilei pe mesele de lemn , cioplite cu dalta.....
Oricum sant retete faine, simple, putin mai adaptate modului nostru de viata :P
Sant foarte multe retete de pesto, chiar cea postata de tine o am si eu gasita intr-o carte italieneasca de retete.
Asa cum a scris si Crista sant zeci de retete, adaptate dupa stilul fiecaruia, sau dupa zona de unde vine reteta, unele au un gust si aroma mai pronuntata, altele mai putin, unele au mai multi nutrienti si compusi chimici in elle decat altele, datorita ingredientelor folosite. Cum a spus si Yaya, sant diferente intre busuioc si patrunjel , de ex, dovleac si rosie, spanac etc. Depinde din ce vrei sa faci pesto ai si ingredientele necesare. Tu esti in control si poti jongla cu ele la prepararea sosului.
In cazul pesto-ului, nu cred ca trebuie sa tii chiar cont 100% de reteta, faci gusti si adaugi raportat la ce iti place.. :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 10/09/2011 10:27

Asa asa fetelor, haideti cu retete! :) Eu am busuioc de care am gasit in pliculet seminte deci nu e sigur genovez sau de care e asa bun dar sunt multumita de el, cu branza nu reusesc sa gasesc o metoda dar voi cumpara parmezan special. Muguri de pin in Romanica a gasit cineva?!
Apropo de Jamie, mie tocmai de asta imi plac retetele lui pentru ca sunt rustice si necomplicate. A, si extraordinar de gustoase! :D Era doar un exemplu de pesto clasic,de baza, de unde putem divaga,desigur... Cu cel congelat cum procedati? Ca eu am facut paste numai cu pesto,fara alt sos... se poate decongela la microunde sau in tigaie?! :?

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/09/2011 08:21

Pesto daca e din busuioc si l-ai congelat NU il decongelezi la cald ( adica nu cu soc termic) pentru ca busuiocul NU trebuie ratat termic ( devine negru si chiar toxic ), deci il scoti din congi de seara si il lasi sa se decongeleze usor, adaugi in el putina apa clda in cre au fiert macaronele si se incalzeste. trebuie sa aibA temperatura camerei caci oricum se pune pe macaroana fierbinte sau se mai pune cu lingura in anumite retete de minestrone .


mai ma uit dupa retete si le scriu si o sa si incerc din ele ca sa pun o poza .

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 14/09/2011 08:43

sfat pesto facut cu mixerul

Ieri la tv au facut un pesto / reteta ca cele de mai sus ) dar il facea cu mixerul ( ceea ce nu e prea indicat pentru ca busuiocul cum ziceam se face negricios si strica culoarea pesto-ului ) . Deci smecheria bucatarului a fost urmatoarea : mixat in paharel ulei+parmeza/pecorino+seminte de pin cu ulei , nu pui mult ulei ci numai cit este nevoie ca sa poti face o crema din ingredientele de mai sus.. La final adaugi busuiocul si mixezi numai 1-2 secunde ca sa nu apuce sa se incalzeasca, adaugi ulei daca mai e nevoie.

conservare pesto

- portii mici si congelat ( in tava de cuburi de gheata, in paharele mici de plastic tip cele de cafea acoperite cu folie transparenta ; un paharel = 2 portii de pesto )

- in borcane destul de mititele, acoperit cu un strat de ulei , inchis ermatic borcanul si tinut in frigider ( pe usa ) maxim 10-15 zile .

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/09/2011 10:18

Crista, eu am cutiute cu pesto din busuioc la congelator.....la folosire , nu decongelez nimic, pun direct asa congelat cum este in sosul de branza ( daca folosesc din asta) , sau la supe pun cate un cubulet, iar daca vreau sa folosesc pesto fara nici un pic de sos , doar simplu , pe macaroane/paste etc. atunci il pun intr-un vas cu apa calda pentru cateva minute si se dezgheata exact atata cat am nevoie....de la pastele fierbinti ( imediat ce au fost scurse de apa in care au fost fierte si netrecue sub jetul de apa rece) pesto se intinde super fain pe ele.
Daca speli pastele sub jet de apa rece, atunci le pui inapoi in vasul in care au fiert . In vasul ala pui inainte putin ulei , il,infierbanti si adaugi pastele cu pesto....prin amestecarea pastelor pentru a le acoperi cu ulei se amesteca si pesto si se si dezgheata in acelasi timp. ( cred ca m-am pierdut in explicatii :? :P )
Eu folosesc foarte mult busuioc congelat sau pesto congelat....super fain gust ....sa nu mai vorbesc de mirosul busuiocului proaspat :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 14/09/2011 10:40

Da Pupi :hug: eu am tot scris ca nu trebuie incalzit mai mult pentru alti cititori ascunsi pe acest forum, majoritari din Romania unde se obisnuieste fiertul, incalzitul sosurilor ( sa dea un clocot macar =)) ca doar e din frigider =)) ) iar pesto la caldura puternica si indelugata este omorit cu zile .

Imi cer scuze ca m-am tot repetat :master: dar cred ca m-am molipsit de la 'talienii astia care trebuie sa recunoastem stiu sa manince si deja am renuntat sa ma mir cind vad batrini de peste 90 ani care arata ca romanii la 70 desi au muncit si ei ( vorbesc aici de tarani ) , au trecut prin razboi si foamete .. deci nu au fost favorizati de soarta ca generatiile urmatoare, astia ai tineri care dca vor mostenii pamintul ca au trait si mai bine mersi.

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 15/09/2011 11:25

[/quote] Crista : Ele daca vrei aici numai retete de pesto cu busuioc sa spui ca sterg sau mut in alt subiect retetele de mai sus.[/quote] Fii serioasa, orice reteta e buna daca e pesto! Apropo, pesto inseamna pasta? :?
In alta ordine de idei, la congelator puneti pesto cu toate ingredientele,adica si cu alune /samburi de pin?


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 29 vizitatori