Pastiera napoletana

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Pastiera napoletana

Mesajde nicoleta64 » 27/03/2008 11:55

De Paste am preparat aceasta pastiera,un dulce tipic italian,din regiunea Campania.
Dupa mine, un fel de pasca italiana.
:)
INGREDIENTE
pentru 12 persoane
Aluatul
* 300 gr faina
* 150 gr.zahar
* 150 gr. unt
* 1 ou +1 galbenus
* un varf de lingurita bicarbonat
* un varf sare

Umplutura
* 500 gr grau fiert (sau orz)
* 500 gr. urda (ricotta)
* 250 ml.lapte
* 200 gr. zahar (sau 300 gr.daca va place mai dulce )
* 4 oua
* 50 ml. esenta apa flori de portocale (reducetidin cantit. daca nu va place aroma intensa)
* 2 plicuri vanilie
* coaja de lamaie rasa...de la 1 lamaie mai mica
* 70 gr. fructe confiate (facultativ) ...eu nu am pus

Preparam aluatul.
Amestecam toate ingredientele bine ,apoi aluatul il punem in frigider circa 1 ora.

Preparam umplutura.
Intr-o cratita punem la fiert , graul fiert, 250 ml. lapte, 1 lingura de zahar (din cele 200gr.),coaja de lamaie rasa, 20 ml.esenta de flori de portocale. In timp ce fierbe, la foc potrivit, amestecam din cand in cand. Laptele nu trebuie sa scada prea mult, timplul total este de circa 10-12 minute. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Separat, amestecam bine cu mixerul, zaharul cu 4 galbenusuri,2 plicuri vanile si 30 ml. esenta apa flori de portocale, pana se topeste zaharul. La sfarsit adaugam urda.


Aceasta compozitie o amestecam cu graul fiert + lapte si racit .

Batem spuma cele 4 albusuri,cu un varf de sare .Le adaugam in compozitia de mai sus si amestecam incet ,incet,cu lingura .

Intindem aluatul ,il punem intr-o tava rotonda (captusita cu hartie de cuptor) de diametru 28-30 cm. Lasam putin aluat ,pentru a face cateva fasii,de pus deasupra.

Umplem tava cu compozitia de urda si grau, deasupra punem fasiile de aluat sub forma de grilaj. Daca dorim ,cu albusul ramas de la prepararea aluatului, ungem deasupra grilajul.

Se pune in cuptor la o temperatura de 180-200C° ,timp de 1h. Daca pastiera deasupra nu este suficient de rumena (prea alba), o mai lasam cateva minute. Stingem cuptorul si lasam inauntru inca ½ h. Scoatem pastiera din cuptor , lasam sa se raceasca. Daca dorim, pudram cu zahar.

Imagine
Fişiere ataşate
14.Pudram pastiera si servim.jpg
14.Pudram pastiera si servim.jpg (41.04 KiB) Vizualizat de 12726 ori
13.Lasam sa se racesca bine....jpg
13.Lasam sa se racesca bine....jpg (49.59 KiB) Vizualizat de 12726 ori
12.bagam in cuptor ,la 180-200C°,timp de 1 h sau pana cand vedem ca s-a rumenit deasupra.Stingem focul si lasam inauntru, inca o jumatate de ora..jpg
12.bagam in cuptor ,la 180-200C°,timp de 1 h sau pana cand vedem ca s-a rumenit deasupra.Stingem focul si lasam inauntru, inca o jumatate de ora..jpg (41.14 KiB) Vizualizat de 12726 ori
11.facem un grilaj cu cateva fasii din aluat....jpg
11.facem un grilaj cu cateva fasii din aluat....jpg (44.11 KiB) Vizualizat de 12726 ori
10.turnam umplutura.jpg
10.turnam umplutura.jpg (37.97 KiB) Vizualizat de 12726 ori
9.cand punem in tava(diam.30cm.) sa aiba suficienta margine...de jur imprejur.jpg
9.cand punem in tava(diam.30cm.) sa aiba suficienta margine...de jur imprejur.jpg (26.23 KiB) Vizualizat de 12726 ori
8.Intindem aluatul (pe o hartie de cuptor) suficient ,pentru o tava rotunda de diam.30 cm..jpg
8.Intindem aluatul (pe o hartie de cuptor) suficient ,pentru o tava rotunda de diam.30 cm..jpg (23.35 KiB) Vizualizat de 12726 ori
7.la sfarsit adaugam albusurile spuma ...amestecand incet,cu lingura..jpg
7.la sfarsit adaugam albusurile spuma ...amestecand incet,cu lingura..jpg (35.23 KiB) Vizualizat de 12726 ori
6.aceasta compozitie o amestecam cu graul fiert +lapte si racit....jpg
6.aceasta compozitie o amestecam cu graul fiert +lapte si racit....jpg (39.95 KiB) Vizualizat de 12726 ori
5.adaugam urda....jpg
5.adaugam urda....jpg (39.93 KiB) Vizualizat de 12726 ori
4.Amestecam zaharul+galbenusurile+esenta flori de port.+vanila.jpg
4.Amestecam zaharul+galbenusurile+esenta flori de port.+vanila.jpg (43.79 KiB) Vizualizat de 12726 ori
3.Dupa ce am fiert circa 10 minute,dam deoparte sa se raceasca.Lapatele nu trebuie sa scada mult..jpg
3.Dupa ce am fiert circa 10 minute,dam deoparte sa se raceasca.Lapatele nu trebuie sa scada mult..jpg (34.76 KiB) Vizualizat de 12726 ori
2.Fierbem graul fiert +lapte+1 lingura zahar+esenta apa flori de port.+coaja lamaie.jpg
2.Fierbem graul fiert +lapte+1 lingura zahar+esenta apa flori de port.+coaja lamaie.jpg (38.91 KiB) Vizualizat de 12726 ori
1.Dupa ce am facut aluatul ,il dam la frigider 1 ora..jpg
1.Dupa ce am facut aluatul ,il dam la frigider 1 ora..jpg (38.18 KiB) Vizualizat de 12726 ori
Ultima oară modificat 10/04/2012 11:57 de către nicoleta64, modificat de 4 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/03/2008 12:00

Nico ce bine arata ... si nu e nici ff greu de facut ...

=D> =D> =D>

Avatar utilizator
TINA An
Bucatar
Mesaje: 711
Membru din: 26/12/2007 12:24
Localitate: ORADEA

Mesajde TINA An » 27/03/2008 12:35

flicitari,cred ca e foarte buna :buuun: mie imi place graul fiert dar combinatia asta nu am incercat-o niciodata :flower: :flower:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 27/03/2008 12:56

=D> =D> Nico, ce buna trebuie sa fie :buuun: :buuun: ...nu am mancat niciodata o asemenea combinatie :? ..dar cum branza(urda) imi place , graul fiert deasemenea , este ok :peace: ...sa stii ca mai facut tare curioasa , am s-o incerc si eu dar dupa post :D
:pup: :hug:


ps. eu fac grau fiert cu nuca si zahar in ziua de Sf. Andrei ( 30 Noiembrie)

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 27/03/2008 02:41

felicitari nico,cred ca e buna buna!!

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 27/03/2008 02:58

Nico ce bine arata tarta !!! excelenta , merg sa o fac si eu acum ca am branza de vaci si grau ! ce bine ca ai postat reteta !!! :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 27/03/2008 03:07

Nico mai ai o feliuta si pentru mine?
ce bine arata, si grau fiert facut asa nu am mancat niciodata :?

stefanuta
Bucatar in devenire
Mesaje: 327
Membru din: 25/04/2007 04:10
Localitate: MILANO

Mesajde stefanuta » 27/03/2008 03:30

Nico :buuun: :buuun: ce bine arata

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 27/03/2008 05:59

Cristina,ai dreptate... nu-i asa complicata.
Tina...este buna combinatia branza+grau, poti sa incerci.
Mona...sigur iti place daca o vei face. Tu faci de Sf.Andrei,un fel de coliva, nu?
Yaya...multumesc!
Thea...daca o faci, sa-mi spui daca-ti place.
Melianda, am facut-o de Paste... am si terminat-o.
Stefanuta...multumesc!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 27/03/2008 07:17

Arata absolut minunat, galbenul ala e atat de cald, si coca frumos aurita, mai sa musti din ecran, imposibil sa nu-ti inchipui gustul :buuun: . Nico, felicitari =D> =D> si o punem la carnetel


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori