Pasca traditionala - Masa de Paste

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Pasca traditionala - Masa de Paste

Mesajde sabina1609 » 30/04/2011 09:34

Pentru masa de Paste am pregatit printre alte bunatati si traditionala pasca (cu branza dulce).

Pentru aluat:

* 500 grame faina
* 25 g drojdie
* 100 g zahar
* 275 ml lapte
* 100 grame unt
* 2 galbenusuri
* un praf de sare
* arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie

Pentru umplutura:

* 600 grame branza dulce (aveti grija sa nu aibe prea mult zer)
* 6 oua
* 250 grame zahar (gustati si daca va place mai dulce mai adaugati 50 grame)
* 1 plic de zahar pudra cu aroma de vanilie
* stafide (optional)
* coaja de lamaie
* pesmet pentru tapetat aluatul

Incepem cu aluatul:
Intr-un castron mare cernem faina ...sa fie mai pufoasa si aerisita pentru a dospi repede si bine.
Incalzim laptele in care dizolvam zaharul si vanilia. Topim si untul separat.
In mijlocul fainii facem o adancitura in care pregatim maiaua din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat mai devreme, care trebuie sa fie caldut nu fierbinte, apoi presaram peste maia o mana de faina si o lasam la loc cald cam 10-15 minute, sa creasca, pana se “crapa faina”.
Intre timp luam galbenusurile si le amestecam cu sare, coaja de lamaie sau portocala. Albusurile le dam deoparte, puteti sa le congelati si sa le folositi la alte prajituri.
Adaugam la maia, restul de lapte caldut si galbenusurile amestecand cu mana si framantam usor, adaugand treptat putin cate putin unt topit care trebuie sa fie caldut. Cand am terminat lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald, ferit de curenti.
Umplutura:
Amestecam branza cu ouale, zaharul (inclusiv cel pudra), coaja de lamaie, esente si un praf de sare. Omogenizam bine si lasam deoparte
Daca punem si stafide le lasam cateva minute in esenta de rom si apoi le adaugam (vor fi mai aromate).

Dupa ce aluatul a crescut, luam o bucata si modelam baza pascutei si o asezam intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt.
Facem trei suluri din aluatul ramas si pregatim impletitura de pe marginea pascutei.
Daca va mai ramane aluat putem sa modelam si o cruce mica pe care o vom pune in mijlocul compozitiei de branza.
Preincalziti cuptorul. Introducem tava cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cat sa prinda o crusta. Facem acest lucru pentru a nu se incruzi aluatul atunci cand vom pune amestecul de branza. Dupa ce am scos tava presaram peste aluat putin pesmet (in interiorul pascutei) si turnam compozitia de branza.
Ungem aluatul impletit de pe margine si cruciulita din mijloc cu un galbenus de ou diluat cu 1 lingura de lapte si dam pasca la cuptor. Lasam pasca la cuptor pana cand devine rumema. Pofta buna!
Fişiere ataşate
PASCA6.jpg
PASCA6.jpg (66.99 KiB) Vizualizat de 3901 ori
PASCA5.jpg
PASCA5.jpg (73.67 KiB) Vizualizat de 3901 ori
PASCA4.jpg
PASCA4.jpg (69.66 KiB) Vizualizat de 3901 ori
PASCA3.jpg
PASCA3.jpg (50.25 KiB) Vizualizat de 3901 ori
PASCA2.jpg
PASCA2.jpg (42.27 KiB) Vizualizat de 3901 ori
PASCA1.jpg
PASCA1.jpg (44.19 KiB) Vizualizat de 3901 ori

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 02/05/2011 09:28

Felicitari, imi place reteta asta traditionala, eu o prefer oricarei pasti cu smantana, ciocolata, etc. :D
Asa arata si pasca facuta de bunica...de fapt pastile, ca facea cate un cuptor intreg, la noi in a doua zi de Pasti se merge pe cimitir cu pomana pentru morti, si trebuia sa coaca, nu gluma :P Era o placere sa privesti armata de pascute abia scoase din cuptor.
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/05/2011 01:13

Mor de pofta !
Nici nu s-a terminat bine pasca si... vazand-o pe a ta :buuun: :buuun: :buuun:

:master: :master: :master:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 03/05/2011 09:34

jiustina scrie:Felicitari, imi place reteta asta traditionala, eu o prefer oricarei pasti cu smantana, ciocolata, etc. :D
Asa arata si pasca facuta de bunica...de fapt pastile, ca facea cate un cuptor intreg, la noi in a doua zi de Pasti se merge pe cimitir cu pomana pentru morti, si trebuia sa coaca, nu gluma :P Era o placere sa privesti armata de pascute abia scoase din cuptor.
:flower: :flower: :flower:


Multumesc, Jiustina! Nimic nu se compara cu ce facea bunica in copilarie :) :) :) avea un farmec aparte. Din pacate nu te mai intalnesti cu vremurile acelea...ne raman doar amintirile.

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 03/05/2011 09:35

lucia_bp scrie:Mor de pofta !
Nici nu s-a terminat bine pasca si... vazand-o pe a ta :buuun: :buuun: :buuun:

:master: :master: :master:



Lucia, te astept la o bucatica de pasca pe plaiurile Dambovitei :hug: dar sa stii ca vreau sa ma ajuti sa pregatim impreuna una proaspata :clipocit: , cea de Pasti e o dulce si placuta amintire :vis: :vis: :vis:

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 03/05/2011 03:53

Superb! :master: :master: :master: Vai, Sabina, faci niste fotografii la mancare de plangem prin fatza monitoarelor de pofta! :buuun: :buuun: :buuun:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 04/05/2011 07:15

super prezentarea :master: :master: =D> =D> =D>
http://cartederetete.ro


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 12 vizitatori