Pasca cu urda ( ricotta )

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Pasca cu urda ( ricotta )

Mesajde crista » 22/04/2006 02:52

Retetele nu imi apartin le-am gasit si eu navigind pe internet ...
Asa ca am facut pasca de doua ori pina acum cu 2 retete ... Le scriu pe amindoua cu pozele finale insa spun de acum ca imi place mai mult cea de-a doau reteta ( pentru Pastele nostru de miine ) .. nu am taiat inca Pasca dar am facut si niste cornuri si "bascutze" ( asa se numeau pe vremea cind eram eu la liceu .. la o patiserie aproape de scoala) pe care le-am gustat ca eram curioasa ...

Reteta pe care am facut-o la Pastele catolic ( eu am facut cantitate dubla pt ca am incercat sa fac si un cozonac .. insa fara mare succes, aici insa e cantitatea pt o pasca facuta intr-o cratita cu diametru de 26-28 cm) :
aluatul
500 gr faina
3 oua
un pic de sare ( pe care eu am uitat sa o pun )
20 grame drojdie de bere proaspata
100 gr zahar
100 ml unt topit ( eu am pus margarina )
100 ml lapte
esenta de vanilie
umplutura
500 gr ricotta ( urda)
100 gr zahar
3 oua
2 linguri de faina
stafide
vanilie si rom ( pe care eu nu l-am pus )

am facut un aluat framintat vreo 20 min, lam lasat sa creasca pina s-a dublat , apoi o parte am intins-o cu facaletul ca un disc , am pus discul in fundul cratitei care era unsa . Apoi am facut un sul pe care l-am asezat pe margine ca sa formeze peretii pascutei . In mijloc am turnat umplutura . Apoi din restul de aluat am impletit si am asezat deasupra in forma de cruce . Pentru ca mai aveam niste resturi de coca am facut si 4 trandafirasi ... nu prea isi aveau rostul .. in fine ..
Fişiere ataşate
Immagine 013.jpg
cozonacul .. facut numai din aluatul de Pasca ...
Immagine 013.jpg (70.08 KiB) Vizualizat de 9820 ori
Immagine 017.jpg
Felia de Pasca ...
Immagine 017.jpg (62.13 KiB) Vizualizat de 9820 ori
Immagine 012.jpg
Coapta ... mai mult arsa ...
Immagine 012.jpg (85.72 KiB) Vizualizat de 9820 ori
Immagine 010.jpg
Detaliu- trandafir si impletitura
Immagine 010.jpg (67.13 KiB) Vizualizat de 9820 ori
Immagine 009.jpg
Pasca inainte de a fii aruncata prada focului din cuptor
Immagine 009.jpg (82.51 KiB) Vizualizat de 9820 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/04/2006 03:07

Pasca pt miine .. Pastele Ortodox

Intre timp am aflat ca daca cumva cuptorul arde prea tare deasupra trebuia sa pun o bucata de hirtie de copt deasupra .. si asa ca de data asta a iesit mai putin bronzata ...

Aluat :
650 gr faina
150 zahar
300 ml lapte
2 galbenusuri
22 gr drojdie de bere proaspata
200 gr margarina topita si racitacare se toarna cind se framinta aluatul
vanilie

umplutura e identica cu prima doar ca de data asta am pus gris in loc de faina si e mult mai pe gustul meu ... )

am amestecat drojdia cu laptele la temp camerei, galbenusurile si cam 100-200 gr faina si am lasat sa creasca sa se dubleze , apoi am adaugat si restul de faina si am inceput sa framint turnind mereu margarina topita ... am framintat fara sa ma uit la ceas pina cind aluatul nu numai ca nu se lipea deloc de miini su de vas dar era chiar foarte matasos ...

L-am lasat sa creasca in castron acoperit cu servetul de bucatarie .... cind era aproape dublu am rupt o bucata pe care am pus-o ca pe un disc in fundul cratitei unsa cu ulei, apoi am facut 2 suluri ( aici m-am luat dupa Theodora si am impletit cele 2 suluri ) pe care le-am asezat pe margini ca sa formeze peretii exteriori. Am lasat un pic sa mai creasca si am turnat umplutura ...

Am ornat cu niste suluri impletite in forma de cruce si niste trandafirasi ca fara ei nu se putea =)) .. Trebuia sa o ung cu ceva .. dar am uitata asa ca nu e prea lucioasa ...
Fişiere ataşate
Immagine 020.jpg
Immagine 020.jpg (80.2 KiB) Vizualizat de 9810 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/04/2006 03:13

Din restul de aluat si umplutura .. ca nu stiu cum fac dar tare econoama sunt mereu imi ramine cite un pic :vis: am facut 2 "bascutze" si 4 cornuri ...
Cind le-am facut eramse vede mai treaza ... si le-am uns cu 1 lingurita de iaurt amestecata cu 1 lingura de lapte dulce ...

Bascutzele au disparut deja iar cornurile le micul dejun miine si poimiine ... asa ca poze cu sectiunea lor miine dimineata ...
Fişiere ataşate
Immagine 019.jpg
Immagine 019.jpg (80.89 KiB) Vizualizat de 9809 ori

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 22/04/2006 07:24

Felicitari !!! Arata foarte foarte bine =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/04/2006 08:05

Multumesc Adi ...

Aluatul " numarul 2" de la Pasca facuta azi e mult mai bun.. minunat as zice .. poate ca trebuia sa il mai framint putin dar oricum e OK...

Si cum noi nu am putut rezista sa ne uitam la cornuri si ele la noi .. evident ca am minct deja cite unul .. asa ca am si poza cu sectiunea . Miine urmeaza sectiunea de la Pasca ...
Fişiere ataşate
Immagine 023.jpg
sectiune corn umplut cu urda dulce ...
Immagine 023.jpg (75.91 KiB) Vizualizat de 9769 ori

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 22/04/2006 08:31

Arata foarte bine a doua pasca! =D>
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe

www.retete-apetisante.ro

Avatar utilizator
beius47
Bucatar in devenire
Mesaje: 517
Membru din: 18/03/2006 07:46
Localitate: franta

Mesajde beius47 » 26/04/2006 09:01

arata foarte bine munca ta! :master: felicitari :master:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 26/04/2006 09:09

crista ,prima cand ai facut impletitura ai taiat aluatul din foaie ?iar la a doua ai facut suluri ?imi place mult cum a iesit taiat ii mai elegant ,trebuie sa fac si eu
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/04/2006 11:43

e mai usor asa taiat decit sa faci suluri si iti iese egal .. sau cel putin mie.. ca eu cu sulurile nu sunt prea priceputa .. imi ies cind mai groase cind prea subtiri ...

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 26/04/2006 12:53

exact ,ies egale si arata si altfel..
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori