Panone ( prajitura tipica bolognesa de Craciun )

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Panone ( prajitura tipica bolognesa de Craciun )

Mesajde crista » 26/12/2006 05:14

Am aflat ieri de la socrul meu ca Certosino care mie imi place mult si se aseamana cu Panonele este tipic orasenilor ( celor care locuiau in Bologna ) cei dinafara orasului considera tipic de Craciun panonele... Cum eu stau la tzara m-am conformat ....

Reteta este usoara si seamana foarte mult cu negresa noastra atit de draga .. acum cantitatile sunt probabil putin diferite ( dar cum eyu negresa o faceam mereu din ochi .. nu e mare diferenta ).. si in plus apar smochinele , multe fructe candite ( de toate felurile: portocale, cedru, cirese.. ) si nuci, alune, migdale, arahide ...

Ingrediente :

500 gr faina
1 plic de praf de copt ( 16 gr)
200 gr zahar
100 margarina
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat ( eu am pus vanilina)
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada ( se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale .. este ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe candite (cedru, portocale, cirese) eu am pus resturi din ce aveanm prin casa + coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci, arahide , migdale, alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere

lichior de migdale

minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura

o parte din fructa candita si din alune se tine de-oparte pt ornat ( eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania pt ca aveam putine canditi si le-am pus in compozitie)


nucile , migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata ( eu le-am tinut de dimineata pina acum ...), am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust ( asta e modificarea mea la reteta ca muream dc nu faceam o modificare =)) )

margarina si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde ...

se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile ... mai putin lichiorul de migdale ..cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude ci doar sa doar sa prinda aroma...

se amesteca bine cu lingura de lemn... si la fundul castronului ( atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa )... se toarna compozitia care va fii ceva mai tare decit un pandispan ( si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu ....)in forme unse cu putin ulei si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min .

Se scoate si se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele tinute deoparte .. iar apoi se orneaza cu restul de fructe candite.

Se taie cind s-a racit bine de tot ...


ps : poza cu ingredientele am facut-o la sfirsit si deci am incercat sa reconstitui ingredientele .. pt ca am uitat ...si deci lipsesc smochinele si fructele candite ( mai putin cojile mele de pepene ) care fiind putine am pus tot ce aveam deja in aluat ... :master:
Fişiere ataşate
Immagine 013.jpg
Immagine 013.jpg (47.46 KiB) Vizualizat de 8021 ori
Immagine 012.jpg
Immagine 012.jpg (47.45 KiB) Vizualizat de 8021 ori
Immagine 010.jpg
Immagine 010.jpg (37.99 KiB) Vizualizat de 8021 ori
Immagine 011.jpg
Immagine 011.jpg (47.39 KiB) Vizualizat de 8021 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/12/2006 06:04

si felia ....
Fişiere ataşate
Immagine.jpg
Immagine.jpg (26.32 KiB) Vizualizat de 8008 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 26/12/2006 07:01

si pe socru nu l-ai invitat la masa?ca tot ii place lui panonele...
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 26/12/2006 07:27

las' sa sta fiecare la casa lui ca e mai bine :P
Am primit insa laude de la al meu sotior care a mincat felia in 2 timpi si 3 miscari ... :buuun:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 27/12/2006 08:55

tot mai interesant panonele asta ,mai ales daca zici ca e si mai bun a doua zi...auzi dar fara ciocolata pe deasupra pierde ceva?
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/12/2006 11:39

Nu pierde nimic ... mie imi place ciocolata mult deci am pus-o .. iar cel mincat de Craciun si facut de o sfoglina d-asta care respecta traditzia ( ca a fost socru'meu afara din oras sa cumpere minunata prajitura =)) ) avea ciocolata deasupra .. n.avea canditi insa deasupra ( nu avea decit putine chiar si inauntru ca nu-i plac cumnatei si deci a fost comanda speciala fara canditi pt ea special).

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 27/12/2006 06:06

mama ce atent socrul tau...auzi tu comanda speciala!dar si F. al tau se poate lauda ca a avut un panone special pt. el!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/12/2006 08:18

da.. numai ca el dragutul nu e laudaros ca ta-su =))

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 27/12/2006 08:34

mai bine....
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
PARADIS
Incepator
Mesaje: 160
Membru din: 14/11/2005 07:41
Contact:

Mesajde PARADIS » 09/01/2007 08:59

:buuun: ce bine arata.si-mi place tot ce e cu ciuculata.
Ceva reteta de panettone aveti voi prin Italia? :wink:
Cristi :pup:


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator