Paine rustica

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Paine rustica

Mesajde Simona3 » 16/11/2007 05:31

Nu stiu daca a mai scris cineva reteta, este cea de paine rustica, cu multa crusta, pe care nu trebuie sa o framanti.
Noua ne place foarte mult aceasta paine rustica, are o crusta superba!
Poti sa pui si ierburi aromate (rozmarin, cimbrisor, sau ce-ti place),
Odata am pus si alune macinate, a fost super!

Ingrediente:
330 grame faina
1 lingurita drojdie uscata
1 lingurita sare
400 ml apa la temperatura camerei

Amesteci faina cu sarea si drojdia cu o lingura, adaugi apa, amesteci in continuare cu lingura de 4-5 ori, pina se omogenizeaza.
Acoperi vasul cu o folie de plastic sau aluminiu, si tii la loc ferit de schimbari bruste de temperatura (eu tin in cuptorul stins) cam 14-24 ore (cit vrei tu).
A doua zi, iei aluatul cu lingura, este foarte moale, asa trebuie sa fie, si il rastorni pe o planseta cu faina. Il impaturi in 4, cu mainile date prin faina. Il lasi inca 20-30 minute acoperit cu folia de plastic.
Intre timp incalzesti cuptorul la foc tare, eu pun la 260 C, si pui oala de tuci cu capac, sau oala de inox cu capac, in cuptor sa se incalzeasca bine.
Dupa 30 minute, crestezi aluatul, pui tarite de grau deasupre si in oala, si pui aluatul in oala. Aluatul este foarte moale, este OK.
Il lasi la cuptorul incins pentru exact 30 minute cu capacul pus, apoi scoti capacul pentru inca 15 minute.
Scoti painea din oala si o lasi la racit pe un grilaj.
Dupa 20 minute o poti taia felii.
Este perfecta muiata in ulei de masline de buna calitate sau cu mancarea ta favorita!
Pofta Buna!
Fişiere ataşate
P1090135.JPG
eu am facut ieri 4 paini, le-am impartit pe la prieteni si ne-am tinut si noi una, ca am avut musafiri la masa
P1090135.JPG (84.78 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090139.JPG
P1090139.JPG (91.93 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090132.JPG
P1090132.JPG (90.94 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090128.JPG
scoti capacul pentru ultimele 15 minute
P1090128.JPG (58.77 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090126.JPG
cu capac primele 30 minute
P1090126.JPG (36.17 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090124.JPG
In oala de inox
P1090124.JPG (58.94 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090122.JPG
in oala de tuci
P1090122.JPG (50 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090121.JPG
pui tarite pe aluat si in oala
P1090121.JPG (65.3 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090118.JPG
aluatul este foarte moale, nu te panica!
P1090118.JPG (49.51 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090116.JPG
aluatul impaturit in 4
P1090116.JPG (44.02 KiB) Vizualizat de 7947 ori
P1090112.JPG
aluatul dupa 20 ore, are un miros aproape de bere, fermentat, este OK
P1090112.JPG (45.08 KiB) Vizualizat de 7948 ori
P1090150.JPG
pregatite pentru dospire
P1090150.JPG (56.95 KiB) Vizualizat de 7948 ori
P1090147.JPG
este gata!
P1090147.JPG (38.49 KiB) Vizualizat de 7948 ori
P1090146.JPG
amesteci de citeva ori cu lingura pina se omogenizeaza
P1090146.JPG (39.73 KiB) Vizualizat de 7948 ori
P1090142.JPG
ingredientele
P1090142.JPG (63.17 KiB) Vizualizat de 7948 ori
P1090141.JPG
ingredientele
P1090141.JPG (62.15 KiB) Vizualizat de 7948 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 16/11/2007 07:22

Bravo Simo .... asa pas cu pas pe romaneste e super ( pe toata lumea)=D> =D> =D>







ps
mai complectez si eu la tipul de oale : merge si in vasul de Jena / Pirex cu capac

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 16/11/2007 07:26

Crista, multumesc! :love: :master: :hug:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 16/11/2007 07:34

Ti-am zis ca o sa fac si eu asta seara, dar cum maine nu o sa fiu acasa sa o coc, am zis ca mai bine o pun la dospit maine seara si o coc sambata. de-abia astept sa o fac :buuun: .

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 16/11/2007 07:41

Roxi, sa pui poze aici neaparat!
:hug: :love: :love:

Succes maine lui Gabi! :flower: :flower:

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 16/11/2007 11:53

=D> Bravo Simona =D> Se simte arama de aici.

Nu ma pricep eu sa fac paine, dar acum cu explicatiile tale si pozele pas cu pas, parca m-as incumeta sa incerc si eu intr-o zi. Poate chiar saptamana viitoare cand imi vine randul la cina cu cumnatii :roll:

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 16/11/2007 01:06

Felicitari Simona :flower: arata nemaipomenit :buuun: :buuun:
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 16/11/2007 01:45

Simo :hug: , cat de mult mi-as dori sa fiu si eu prietena ta :) ....sau macar o vecina :wink: ...poate m-as "capata"si eu cu o painica 8) , macar un coltisor din acela atat de crocant :buuun: :buuun: , ca vai mie :cry: ...nu mai pot de pofta :buuun:

acum ca a venit sezonul rece pot sa ma apuc si eu din nou de facut paine... am sa incep cu aceasta ,deoarece ne place atat de mult :roll: incat anul trecut o facem cel putin o data pe saptamana...
... prima experienta cu acesta paine rustica, a fost ceva "de cascadorii rasului" :P ...cand painea mea s-a lipit atat de tare de cratita si nu mai puteam s-o scot nici cu dalta si ciocanul =)) =)) ...Cris :pup: stie, aceasta intamplare si poate confirma..de la ea stiu reteta :flower: ....bineinteles ca am perseverat , nici nu se putea altfel :wink: , asa sunt capricorni astia 8) ..incapatanati de fel lor :D ...si painicile au iesit din ce in ce mai bine..


ps. Simona, scuze :master: pentru aceasta povestoiara ,dar mi-am adus aminte de ea ..putin off topic, dar asta este !!

:pup: :hug: :flower:

Avatar utilizator
albinuzza
Bucatar
Mesaje: 780
Membru din: 13/02/2007 09:04
Localitate: ZĂźrich , ElveĹŁia
Contact:

:0

Mesajde albinuzza » 16/11/2007 01:48

Am pus deja de paine!Maine o sa vedem ce se intampla:)

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 16/11/2007 02:35

Cum se zice :?: parca .... Jos palaria !

=D> =D> Simona , painicile talearata f. bine :roll:

:pup: :flower:


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori