Paine de casa (pentru traditionalisti incurabili)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Armin
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 10/02/2008 05:25

Paine de casa (pentru traditionalisti incurabili)

Mesajde Armin » 10/02/2008 06:53

Se framanta (eu am pus masina de facut paine sa framante):
-10 cups faina (din tot sufletul va rog sa ma iertati ca habar nu am in grame dar o cana de aia are 180 gr...)
-4 cups apa calduta (1 cup lichid= 240-250 ml)
-2 linguri zahar brun
-2 linguri sare
-40 ml ulei de floarea soarelui
-2 1/2 linguri drojdie uscata (din aceea care nu se dizolva inainte si e pentru paine sau cozonaci etc.... am facut aceasta mentiune deoarece la magazinul la care cumpar eu drojida am vazut chiar langa drojdia mea si drojdie de facut bere si drojdie pentru vin)
-4 cartofi de marime medie (curatati, taiati cubulete, fierti, zdrobiti bine si raciti)
-maia (optional pentru traditionalisti incurabili... se face 1 cup faina cu 1 lingurita drojdie si se face mai moale se lasa afara 2 zile sau mai putin pana prinde gust si miros acrisor).

Mod de preparare:

Se pune in aceasta ordine (in masina de framantat sau in ce doriti dumneavoastra):
Apa calduta, zaharul, sarea, uleiul, faina si deasupra de tot drojdia. Se framanta totul exceptional de bine si se lasa la crescut la cald (trebuie sa se cam dubleze volumul aluatului) 1:20 ore. Apoi se ia aluatul, se adauga cartofii si maiaua si se framanta bine cu mana... se mai adauga faina daca e cazul pana aluatul capata o consistenta nici moale nici tare dar totusi daca il faceti minge sa nu se plateasca una doua... ci doar sa observati cum se lasa incet incet de tot...ufff...aici o sa reusiti cu experienta....
Se pune pe o tava mare de pizza rotunda plata.... de preferat teflonata...non-aderenta... si se pune la crescut in cuptorul pregatit dupa modelul de mai jos:
...si aici a intervenit inspiratia forumului eu am pus chiar jos de tot (chiar deasupra rezistentei de jos) in cuptor nu tigle ci o tava cu apa (aragazul nostru e electric si am constatat ca e superb pentru patiserie) am incalzit putin cuptorul, apoi l-am lasat sa se raceasca dar nu prea tare sa zicem ca pastrati 50C ba chiar 65C in cuptor (tot dati drumul si inchideti caldura)... bagati in el tava (cam pe la mijlocul cuptorului) cu aluatul facut minge si il lasati la crescut 35 min. In aceste 35 minute o sa vedeti cum se mai lasa, se plateste, se inalta... ei bine sa stiti ca tot ce aveti de facut in aceste 35 min e sa mai scoateti aluatul din cuptor in timp ce creste si sa aduceti usor de pe margini in centru ca si cum ati impaturi dar usor fara sa indesati deloc.... luati marginile care s-au latit prea mult in tava si le aduceti sus in mijloc si astfel inaltati alauatul... fara sa indesati repet... faceti asta de vreo 2-3 ori in decursul acelor 35 min apoi la urma de tot...cand aluatul e crescut, marginile tot aduse si inaltat dati drumul la cuptor la 250C... dupa cum vedeti nu am infierbantat cuptorul dinainte.... si lasati la 250C pentru 20 min apoi reduceti temperatura la 180C-190C am pus eu... timp total de coacere: 1:55 min. (sa aveti grija sa pastrati mereu putina apa in tava de jos... sau daca sunt tigle poate nu trebuie apa.... dar asta nu am incercat, in orice caz, cum mi-a spus strabunica mea se merge pe regula 1 ora pentru fiecare kg de faina). Dupa ce este scoasa din cuptor painea...si asta e un secret invatat de la un brutar nu se acopera cu prosop ci se pune pe un gratar cu picioruse sa nu fie lipit de masa... si se ia o pana cu care se unge paine cu apa rece.... si apoi se lasa asa la racit 2 1/2 ore.... dupa care o puteti pune in prosop si in punga sau in cutia de paine unde preferati sa o tineti...
Painea a iesit perfecta, delicioasa, exact ca la tara, fara nici o diferenta, fara absolut nici un cusur....
Da, a iesit, nici plata nici tare, ci bine crescuta cu gust usor acrisor, gustoasa si tine 1 saptamana daca nu e mancata mai repede... invelita in prosop de bucatarie de in sau bumbac

Va multumesc tuturor celor care mi-ati dat idei...
Consider reteta asta o colaborare si un succes al acestui forum!


P.S.: Am considerat traditional sa pun painea pe un prosop de in si langa o orhidee care mi-a inflorit acum si e superba... asta fiindca sunt mainiac cu orhideele si le ador...
Fişiere ataşate
paine Armin.JPG
paine Armin.JPG (52.35 KiB) Vizualizat de 11910 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/02/2008 07:19

Armin bien ai venit :flower: ... e minunata reteta si mai ales explicatiile despre cum sa ridicam marginele de la piine in primele minute ... :hug: :hug: :hug:

tb sa citesc cu atentie si sa ma pun si eu curind pe framintat .. am cuptor pe gaz dar merge oricum ... tb insa sa citesc cu atentie...


=D> si la cit mai multe retete frumoase si bine explicate ca asta :hug:

violetacampu
Incepator
Mesaje: 53
Membru din: 11/11/2007 06:09
Localitate: buzau

Mesajde violetacampu » 10/02/2008 07:33

bine ai venit! si eu fac frecvent paine de casa pe care o coc in tavile de cozonac sau in forma de chifle. asa traditionala nu am incercat dar,cu ajutorul explicatiilor tale voi incerca. multumesc de sfaturi (mie chiar imi prind bine) :hug:

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 10/02/2008 08:50

Bine ai venit, Armin!

=D> Minunata paine! :buuun:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 10/02/2008 09:05

Bine ai venit Armin :hug: :flower:

O paine super reusita , si nu mai spun cat e de buna :roll: :roll: Cartofii ii dau un gust senzational , plus ca este foarte satioasa si dupa cum ai spus se poate pastra si 1 saptamana .

=D> =D> =D> Armin :flower:

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 11/02/2008 10:37

Bun venit Armin :hug: :flower: !!

ce reteta minunata ...si mai ales explicatia aceea cu impaturitul este super =D> =D> ...
trebuie notata...cam de mult nu am mai facut paine de casa...si acum nu prea pot...dar ma revansez eu ...am s-o incerc...poate si cu faina integrala , presarata cu ceva seminte pe deasupra...
:hug: :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/02/2008 01:27

Minunata, painea facuta in casa... :buuun:

Imagine

Bine ai venit, pe RC! :flower:

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 11/02/2008 02:25

Bine ai venit printre noi :flower: ti-a iesit o paine foarte frumoasa :buuun: =D> te mai asteptam si cu alte retete interesante :hug:
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Armin
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 10/02/2008 05:25

Mesajde Armin » 13/02/2008 08:03

LORY scrie:Bine ai venit printre noi :flower: ti-a iesit o paine foarte frumoasa :buuun: =D> te mai asteptam si cu alte retete interesante :hug:


Multumesc pentru toate incurajarile... noi facem foarte des paine de casa... de fapt mancam doar paine de casa....
Sugestiile cu seminte sunt foarte bune... sa stiti ca si eu arunc uneori cam tot ce gasesc prin bucatarie =)) cele mai sanatoase sunt flex seeds... si extrem de gustoase... (cred ca sunt seminte de canepa, nu?)

Acum lucrez la o reteta de cozonac adaptata la masina de facut paine... si la macaruri gatite in crock-pot. Intr-un cuvant sa stai cat mai putin in bucatarie si sa faci mancaruri delicioase (sau sa se faca singure). Noi preferam crock-pot pentru ca pui ingredientele seara si dimineata sunt gata sau dimineata si sunt gata pe cand vi de la servici...
Daca va intereseaza voi impartasi cu voi retetele gustoase si usor de facut care nu necesita timp petrcut in bucatarie si vase murdare :)

Numai bine va doresc la toti si postati retete delicioase ca noi incercam cu placere... de exemplu puiul cu ciuperci si sos a lui Lory.... :) si multe altele...
Abia astept sa maresc colectia de retete... si mie personal dar si familiei mele nu ne place sa facem de 2 ori la rand aceeasi mancare... ne place diversificat...

OK...pana la urmatoarea postare haideti sa va spun ceva bun care eu mananc destul de des si mai ales ca vine Postu Pastelui sau pentru catolici deja e...
-se iau niste rosii bune dulci, se taie cubulete micute si se arunca intr-un castron. (cam 2-3 rosii)
-se pun 2 linguri mari de oregano uscat si macinat
-1 praf sare
-3-4 linguri de ulei de masline
Se amesteca totul bine si se lasa la repausat ...Radu Anton fi iertat pomenea des acest cuvant cand vorbea de cum se fac galustele....

Se iau 2-3-4-5 felii din paine de mai sus, se prajesc se freaca cu usturoi si se pune deasupra in cantitate generoasa amestecul de rosii si bunatati....

Pofta buna!

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 13/02/2008 12:58

Armin, asteptam cu interes retetele tale (ca de fapt eu una nu am inteles din ce parte de lume vin), iar painea tostata cu sosul de rosii se consuma foarte mult aici, in fiecare restaurant il pune ca aperitiv din partea casei si eu o fac in casa destul de des. Noi o numim : Pan a la catalana. E delicioasa.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori