Pagnotta pasquale ( Pasca italiana)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Pagnotta pasquale ( Pasca italiana)

Mesajde crista » 07/04/2007 05:45

Pagnotta pasquale ( specifica din comuna Sarsina in provincia Forli , adica in Romagna )
http://www.sarsina.info/sagre/sagrapagnotta.htm
La Sarsina exista si o Sagra ( un fel de tirg care are ca element principal un produs traditional acelui loc) a acestei pagnotte .. si evident ca Sagra se desfasoara inainte de Paste... Aceste piini ( dulci, aluat asemanator cu cel de cozonac ) se pregateau pt fiecare membru din familie .. fiecare cu pagnotta lui si pt ca una avea cam 2-3 kg minca din ea toata saptamina si poate si urmatoarea
Felie de pagnotta se minca impreuna cu oul binecuvintat si cu salam in dimineata duminicii de Paste... Apoi fiecare masa incepea cu o bucata de pagnotta - intr-un fel asa cum si noi luam duminica dimineata "paste" si incepeam fiecare masa in zilele urmatoare tot cu o bucatica de "paste" ( prescura taiata marunt si inmuiata in vin ) .

Reteta traditionala :
- 2 kg faina ;
- 1 kg coca de piine deja dospita ;
- 700 gr zahar;
- 150 gr untura (sau margarina );
- 10 oua;
- coaja rasa de la 2-3 lamii;
- 2 pliculete de vanilie;
- 1 pumn de drojdie de bere ;
- sare si dupa gust stafide

reteta mea usor revizitata :

700 gr faina
4 galbenusuri
300-400 ml lapte ( depinde cit inghite faina )
cit 2 nuci unt/margarina topit
1 pumn de zahar ( adica cit iei in causul unei palme)
1 pliculet de vanilie
1 picatura de rom ( pt ca imi place mie )
20 grame drojdie de bere
cam 2 pumni de ulei folosit la framintat

am topit drojdia in lapte cu putin zahar , am amestecat totul cu faina si zaharul ... am framintat bine si am adaugat galbenusurile pe rind ... framintam si pina nu se incorporau in coca nu adaugam urmatorul .... la sfirsit am adaugat vanilia si romul.... am pus la crescut in castron la loc retras ( eu am ascuns castronul in cuptorul MO ca se inchide usa bine ..)... Cind a crescut l-am rasturnat pe planseta si l-am mai framintat o tura apoi i-am dat forma rotunda si l-am pus pe tava pete hirtia de copt ... am pus un stergar de in peste ( era atit de bine framintat ca nu se lipea nimic de aluat ) si am lasat sa creasca ... apoi am incalzit cuptorul .. am crestat pagnotta in forma de semiluna ( se putea si cruce dar am vrut sa semene cu cea de Sarsina ) ... si am uns cu putin ou batut + lapte
...
la cuptor la 180 °C pina s-a copt ( cred ca cca 1 ora ... acum depinde de cuptor, de dimensiunea pagnottei)..


Felia miine dimineata impreuna cu oul rosu si o felie de drob :buuun:
Fişiere ataşate
Immagine 011.jpg
Immagine 011.jpg (42.38 KiB) Vizualizat de 5347 ori
Immagine 007.jpg
Immagine 007.jpg (34.09 KiB) Vizualizat de 5347 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 07/04/2007 10:32

f. reusita pagnotta asta.iti vine sa rupi un colt si sa manci fericit ,cu pagnotta asta pe masa e deja sarbatoare!sa va fie de bine si sa vi se implineasca toate dorintele!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 08/04/2007 10:38

:flower: :flower: :flower:
yammy!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/04/2007 01:41

sectiunea
Fişiere ataşate
Immagine 015.jpg
Immagine 015.jpg (44.93 KiB) Vizualizat de 5296 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 08/04/2007 01:48

bene,ii bine crescuta'
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 09/04/2007 09:25

=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/04/2007 02:35

Trebuia sa pun mai mult zahar ( dupa gustul meu ) dar cum noi am mincat-o ( si o mai mincam ca abia azi am ajuns la jumatate :lol: ) cu ou rosu, drob, urda si rosie .... merge bine .. nu e chiar ca un cozonac dar nici piine ... seamana cu piinea de shabat

Simona3
Bucatar
Mesaje: 1160
Membru din: 13/02/2007 09:27
Localitate: California

Mesajde Simona3 » 12/04/2007 10:32

Crista este superba, arata minunat!
Felicitari!
Simona :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 12/04/2007 11:12

Multumesc Simo ...

Apropos de ce ai zis dincolo la torta pasqualina ... mie imi plac retetele traditionale .. culmea e ca il cam sochez pe F. care nu le cunoaste si chiar credea ca asta e cozonac ... =)) a invatat si el sa spuna cozonac si tot asa cerea :lol: ...


Reteta asta s-a vrut la inceput cozonac alla Leila :flower: ... seamana un pic la cantitati si ingrediente ... insa am schimbat macazul si a ajuns pagnotta .. de fapt se vede ca nu am respectat proportiile retetei originale ... nici nu prea aveam cum astia au aici o mare dambla cu pasta de piine deja dospita, acel lievito madre ... coca care se pastreaza de la o coacere la alta , se ingrijeste si improspateaza zilnic ... toti brutarii care se respecta il au de zeci sau sute de ani si il folosesc ..

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 12/04/2007 02:27

Super de bine arata asa rotunjoara si rumenita :buuun:
felicitari Crista .
Si in Bistrita se tine plamadeala de la o coacere la alta. Piinea fara sa puna plamadeala zice ca nu e paine :wink: :pup:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori