Pacate dulci cu (supa ungureasca de) mere

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Pacate dulci cu (supa ungureasca de) mere

Mesajde fatduck » 22/02/2010 10:28

Pacate dulci cu (supa ungureasca de) mere

De trebuinta

3 mere verzi
un baton de scortisoara, coaja de lamiie, ½ pastaie de vanilie
30 gr zahar
2 linguri de faina
lapte rece
200 gr smintina

Cind ti se pune in fata bolul racorit cu supa de mere, nu stii daca ai ajuns la desert sau abia a inceput masa. In ambele cazuri, esti multumit, vrajitoria asta culinara este absolut delicioasa si total neobisnuita pe post de ciorbita. Insa pentru unguri, supa rece de fructe este la loc de cinste, linga ciorba de fasole si gulyas, ca deschizatoare de prinz. Fie ea de mere, cirese, visine sau fructe de padure, acest fel care se prepara rapid si usor inveseleste, mai ales vara, castroanele vecinilor nostri.

Asa ca ia si curata trei mere verzi, mai acrisoare (Granny Smith). Taie-le in bucatele si pune-le la fiert intr-un litru de apa rece cu 30 de grame de zahar, coaja de lamiie, un baton de scortisoara si, daca ai, jumatate de pastaie de vanilie. Cind au fiert fructele, pescuieste toate mirodeniile din zeama si scoate jumatate din cantitatea de mere. Fa-le piure si pune-le inapoi in oala.

Amesteca acum doua linguri de faina cu lapte rece, usurel, sa nu faca prea multe cocoloase. Toarna ce iese in supa care bulbuceste domol printr-o strecuratoare si mai da intr-un fiert. Cand s-a ingrosat zeama, adauga un borcanel (mic) de (cea mai slaba pe care-o gasesti) smintina. Dupa inca un clocot, supa de mere e gata. Da-o la frigider si serveste-o rece, cu un praf de scortisoara, la felul intii sau, non-conformist, la desert, sa se revolte ungurii.
Fişiere ataşate
supa-de-mere.jpg
supa-de-mere.jpg (7.91 KiB) Vizualizat de 10537 ori
www.retete-istete.ro
Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 22/02/2010 11:31

Trebuie incercata , este asa de interesananta :flower: nu am mancat niciodata :flower:
Bine ai venit :hug: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 22/02/2010 11:40

:P ungurii nu se revolta :lol: daca romanii o servesc ca si desert :P inseamna ca apreciati supa -desert facuta de noi :P si zau ca e mare cinste :wink:

Daca amesteci treptat faina cu laptele rece ( ce rezulta se numeste habaras :lol: ) nu se fac cocoloase daca torni cu atentia unui ungur versat :P apoi iei cate un pic din zama aromata si fierbinte si pui la acest "habaras" pana se subtiaza bine si se incalzeste bine apoi o torni frumos in oala o lasi sa dea un clocot si astfel elimini faza cu strecuratoarea :wink: . Apoi , ca supa - desert sa fie mai buna iti recomand sa folosesti frisca pentru gatit :wink: ,es akor kedves barat..... chiar poti spune ca e desert in toata regula :D :wink:


:hug:

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 22/02/2010 11:53

loool, avem si unguri printre noi, perfect corect ce ai spus tu, eu am zis de strecuratoare pentru astia mai lenesi, cum sunt eu. si fara indoiala, se poate si cu "creme fraiche", dar smintina dulce slaba nu prea am vazut, de aiaam spus smintina normala si degresata.
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 22/02/2010 12:25

este si smantana dulce slaba :wink: trebuie doar sa insisti :lol: desi .... nu suntem adeptii smantanii degresate :lol: se foloseste cea de 20% :P

:flower:

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 22/02/2010 12:37

sincer, eu as incerca cu iaurt, daca e sa o bagam la desert, pus mai la sfirsit, cind se raceste. asa, lasam loc si pentru un megyes retes (strudel cu visine) luat de la "retesaria" aia mica ascunsa intr-un gang de la castel.
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 22/02/2010 01:29

La castel ajung mai la vara :P pana atunci megyes retes a fi in cuptorul meu acasa :P

:flower:

No te las amu' ca trebuie sa o iau din loc , dar daca ajungi la aceea patiserie papa si in locul meu o portie de retes :wink:

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 22/02/2010 04:51

dupa o portie de retes acolo, trebuie sa alerg pina in budakalasz si inapoi
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/02/2010 06:43

supa asta e super faina :buuun: .....in zona mea , pe vremuri ,se manca tare multa supa de fructe, erau multi unguri pe acolo ....cu timpul s-a pierdut obiceiul asta ( sau nu mai am auzit eu lumea sa manance asa ceva :vis: ) ....oricum am sa o mai fac si eu ....sant ani de zile de cand nu am mai mancat asa ceva ( poate peste 25 ) :flower: mersi

fatduck
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 17/02/2010 01:21
Localitate: Budapesta, Ungaria - in deplasare
Contact:

Mesajde fatduck » 22/02/2010 06:55

sa incerci si cu fructe de padure (am vazut ca pe aici, la budapesta sunt congelate, la punga, stiu ca in RO aveau la metro) sau... da... cu capsuni... au aparut in piata la mine, costa cit telisalami, dar cred ca ar fi geniala o supa rece de capsuni
www.retete-istete.ro

Distractie in bucatarie!


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori