Orez gratinat (reteta lui Constantin Bacalbasa)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Orez gratinat (reteta lui Constantin Bacalbasa)

Mesajde antoniah » 13/04/2012 11:00

Aceasta este reteta mea preferata pentru orez. Nu sunt ”o foarte mare iubitoare a orezului” dar imi place. :) Gatit insa dupa reteta lui Constantin Bacalbasa as putea spune ca... ”imi place orezul foarte mult”. :) M-am gandit ca poate fi o garnitura potrivita pentru o parte dintre voi (asa cum este pentru mine).

Reteta orezului gratinat si a sosului Bechamel am gasit-o in cartea lui Constantin Bacalbasa ”Dictatura Gastronomica - 1501 Feluri de mancare”.

INGREDIENTE:

- 125 g orez cu bobul lung
- 100 g unt la temperatura camerei (pentru sosul Bechamel)
- 50 faina 000 proaspat cernuta (pentru sosul Bechamel)
- 500 ml lapte (pentru sosul Bechamel)
- lingurita cu frunze de patrunjel maruntite (optional - pentru sosul Bechamel)
- piper alb (pentru sosul Bechamel)
- 2 oua
- 2 linguri cu zeama de lamaie
- sare de mare fin macinata
- 30 g unt pentru untat vasul
- pesmet pentru tapetat vasul

MOD DE PREPARARE:

- Se fierbe orezul in apa cu putina sare, conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Orezul fiert se strecoare cu ajutorul unei site si se pune intr-un bol cu diametrul mare.

Se prepara Sosul Bechamel astfel:

- Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet.
- Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea).
- Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn.
- Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta.
- Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii.
- Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala.
- Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor.
- Sosul Bechamel pregatit se pastreaza cald.

- Se separa albusurile de galbenusurile celor doua oua. Albusurile se bat spuma.
- Galbenusurile se amesteca intre timp cu zeama de lamaie.
- Se adauga sosului Bechamel (aflat la foc mic) amestecul de galbenusuri si zeama de lamaie, amestecand continuu cu telul.
- Se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, continuu cu telul.
- Sosul obtinut se adauga orezului pregatit in prealabil, amestecand usor.
- Se unteaza vasul termorezistent pentru cuptor si se tapeteaza cu pesmet.
- Amestecul pregatit se pune in vas. La suprafata se pun cateva bucatele de unt si se presara pesmet.
- Se pune compozitia in cuptor timp de 20 de minute la foc mic.
- Se serveste ca si garnitura pentru diferite mancaruri.
Fişiere ataşate
04 Orez gratinat.JPG
04 Orez gratinat.JPG (59.92 KiB) Vizualizat de 2737 ori
03 Orez gratinat.JPG
03 Orez gratinat.JPG (62.81 KiB) Vizualizat de 2737 ori
02 Orez gratinat.JPG
02 Orez gratinat.JPG (63.24 KiB) Vizualizat de 2737 ori
01 Orez gratinat.JPG
01 Orez gratinat.JPG (81.84 KiB) Vizualizat de 2737 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 14/04/2012 12:27

Trebuie sa fie un deliciu ! :buuun: :roll: Ne place mult orezul . Daca ii pun niste parmigiano ras ...este perfect pentru felul intai ...cum mancam noi aici in Italia. :wink: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 14/04/2012 01:19

nicoleta64 scrie:Trebuie sa fie un deliciu ! :buuun: :roll: Ne place mult orezul . Daca ii pun niste parmigiano ras ...este perfect pentru felul intai ...cum mancam noi aici in Italia. :wink: :hug:


Mie imi plac in mod deosebit retetele lui Constantin Bacalbasa. :)

A fost pentru prima data in viata mea cand am mancat (si) orez ”gol”... :blushing:

Te pup Nico si iti doresc inca o data PASTE FERICIT! :hug: :pup: :hug:

P.S. Excelenta ideea ta cu parmigiano... (incerc si eu). :)

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 14/04/2012 01:31

Antonia,arata f. apetisant orezul tau... :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 14/04/2012 01:40

Danieluta scrie:Antonia,arata f. apetisant orezul tau... :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :hug: :pup:


Iti multumesc! :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/04/2012 07:16

Minunat orezul pregatit in felul acesta...ca un sufleu...tare pufos si aerat...un gust deosebit... Hhhmmmmmmm :buuun: :buuun: :buuun: un deliciu :!:

Felicitari pentru postare =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

L-am pregatit doar de doua ori in felul acesta, apoi m-am luat cu altele si...am uitat de al...acum, revazand reteta, imi pare tare rau ca l-am " abandonat "...

Antoniah, meriti toate =D> =D> =D> din lume :!: :flower:

:master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/04/2012 07:19

Antonia draga, ai facut un orez jos palaria =D> =D> =D> , imi place cum arata, imi place tot ce ai pus in el plus felul in care se lucreaza.....totul de la excelent in sus =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 14/04/2012 10:42

pupi scrie:Antonia draga, ai facut un orez jos palaria =D> =D> =D> , imi place cum arata, imi place tot ce ai pus in el plus felul in care se lucreaza.....totul de la excelent in sus =D> =D> :hug: :hug: :pup: :pup:


Te pup si iti multumesc! :flower: :flower: :flower:

Astazi pregatesc ciupercile dupa reteta ta. :hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori