Orez brun cu sos de soia si ciuperci

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Orez brun cu sos de soia si ciuperci

Mesajde 5august » 26/02/2011 09:20

Daca tot a fost luna orezului si mai ales pentru ca orezul este una din cerealele mele preferate,va propun o reteta simpla si gustoasa.

Prefer sa folosesc orez brun in alimentatie,avand in vedere caltatile nutritionale superioare celui decorticat.E adevarat ca orezul cu lapte nu iese atat de pufos ca si cu cel alb :wink: Proportia de orez:apa este de 1:3 si timpul de fierbere intre 35-45 minute;depinde si cat de "fiert"va place.

Orezul brun:

-1 cana orez brun
-3 cani apa fiarta
-sare
-1 cana mazare verde proaspata sau congelata
-1 cana porumb dulce fiert(conserva)
-3 linguri ulei de masline
-1/4 lingurita curry(optional)
-1/4 lingurita sofran indian(optional)

Orezul se spala,se caleste putin in cele 3 linguri de ulei ,apoi se toarna apa fiarta.Se condimenteaza dupa gust.Dupa 10 minute se adauga mazarea si porumbul si se lasa la fiert inca aprox.30 minute,cu capac.


In reteta de fata am folosit si orez negru,cumparat de la plafar. Am cautat detalii pe internet(Sursa.sanatate.acasa.ro)despre acest tip de orez si va impartasesc si voua ce am descoperit.


In China Antica este cunoscut sub numele de " orezul interzis" pentru ca fiecare boaba era rezervata nobilimii, iar oamenii de rand nu aveau acces la el.
Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti. Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele B si E.
Isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure.
Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru. Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural.Previne bolile de inima.
Reduce nivelulcolesterolului si trigliceridelor din organism.

O lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine. Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti.

Calitatile acestui orez sunt remarcabile,pacat ca nu ne putem permite sa il includem in alimentatia noastra foarte des :(


Orezul negru l-am pregatit simplu.

-1 cana de orez negru
- 2 cani apa
-sare

Se fierbe 45 de minute.


Pentru sosul de soia si ciuperci am folosit:

-100 g cuburi soia,fierte in apa cu vegeta de casa
-500 g ciuperci proaspete
-o ceapa mijlocie taiata marunt
-2 morcovi mici
-un ardei iute
-2 cuburi de pasta de gogosar(gogosarul dat in blender si inghetat in tavita congelatorului) sau 1 ardei/gogosar ,ce avem la indemana
-3 linguri ulei de masline
-patrunjel verde
-sare ,cimbru pudra
-usturoi - adaugat in ultimele 5 minute ale prepararii

Am tocat ceapa fin,morcovii i-am taiat rondele,ciupercile in patru,am adaugat si restul ingredientelor si am dat totul la cuptor pentru o ora,in tava de yena acoperita.Patrunjelul si usturoiul l-am adaugat spre finalul prepararii.
Fişiere ataşate
DSC07579.JPG
DSC07579.JPG (97.26 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07570.JPG
DSC07570.JPG (105.5 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07559.JPG
DSC07559.JPG (93.97 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07541.JPG
DSC07541.JPG (118.07 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07537.JPG
DSC07537.JPG (149.99 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07533.JPG
DSC07533.JPG (125.29 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07524.JPG
DSC07524.JPG (98.94 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07514.JPG
DSC07514.JPG (77.31 KiB) Vizualizat de 3825 ori
DSC07573.JPG
DSC07573.JPG (85.33 KiB) Vizualizat de 3825 ori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 26/02/2011 09:24

Muuult, foarte mult imi place portia ta ! orez brun :?: nu cunosc doar cel rosu (nota 10) , in orice caz mi-ai dat tema de casa :D , caut pe la naturisti ( cu portofelul plin banuiesc 8) )
fain ! bravo !

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 26/02/2011 09:31

thea scrie:Muuult, foarte mult imi place portia ta ! orez brun :?: nu cunosc doar cel rosu (nota 10) , in orice caz mi-ai dat tema de casa :D , caut pe la naturisti ( cu portofelul plin banuiesc 8) )
fain ! bravo !


Thea,ma bucur ca ti-am facut pofta cu farfuria mea.
Orezul negru costa 24 lei/500 g.
Cel brun este mult mai ieftin.La Metro era in jur de 7 lei/500 g.Eu ma aprovizionez de la sano-vita,vrac,si asa e foarte ieftin :wink:
Sper sa iti placa ,daca vei incerca reteta.
Copiii mei nici macar nu gusta din orezul negru,din pacate :cry: ,nu le place culoarea.Poate vei reusi sa ii convingi pe ai tai :pup: :hug:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 26/02/2011 09:32

Mmmmm ce mancarica buna, Alina pastreaza-mi si mie o portie :wink:
:master: :master: :master:
:hug: :flower: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 26/02/2011 09:33

yafa scrie:Mmmmm ce mancarica buna, Alina pastreaza-mi si mie o portie :wink:
:master: :master: :master:
:hug: :flower: :pup:


Yafa,tocmai s-a terminat,dar nu e asta o problema.Pana ajungi la mine,se face alta :hug: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/02/2011 08:08

In primul rand iti multumim pentru informatiile transmise pe site despre orezul brun :master: :master: :master: Recunosc ca stiam doar ca exista orez brun- nu l-am vazut si nu am gatit nimic cu el si iti multumesc pentru faptul ca mi-ai atras atentia asupra lui.

Reteta ta este foarte interesanta si inedita !!!
=D> =D> =D>

Meriti toate felicitarile care ti se pot aduce !!!

:master: :master: :master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 28/02/2011 01:22

lucia_bp scrie:In primul rand iti multumim pentru informatiile transmise pe site despre orezul brun :master: :master: :master: Recunosc ca stiam doar ca exista orez brun- nu l-am vazut si nu am gatit nimic cu el si iti multumesc pentru faptul ca mi-ai atras atentia asupra lui.

Reteta ta este foarte interesanta si inedita !!!
=D> =D> =D>

Meriti toate felicitarile care ti se pot aduce !!!

:master: :master: :master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


Lucia,multumesc :hug: :hug: esti foarte draguta :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower:

Mi-am propus sa folosesc orez negru 1-2 ori/luna(mai des,cand vom iesi din criza :cry: ), dupa ce am aflat calitatile lui deosebite.
:hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/02/2011 11:24

Alina, super faina reteta asta....am citit cu atentie reteta, info despre orez( perfect adevarat :peace: ), totul...aici la mine nu am vazut stilul asta de orez negru....am un soi dar arata total diferit....chiar nu am cumparat niciodata ca nu "imi place culoarea" ..asta ca sa ii copiez pe ai mici ai tai :D ...oricum , arata super fain, note 10+ :hug: :pup:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 01/03/2011 09:46

pupi scrie:Alina, super faina reteta asta....am citit cu atentie reteta, info despre orez( perfect adevarat :peace: ), totul...aici la mine nu am vazut stilul asta de orez negru....am un soi dar arata total diferit....chiar nu am cumparat niciodata ca nu "imi place culoarea" ..asta ca sa ii copiez pe ai mici ai tai :D ...oricum , arata super fain, note 10+ :hug: :pup:


Multumesc Pupi :hug: :pup:
Intr-adevar culoarea aceea de indigo inchis/negru poate fi respingatoare,dar batalia se da la nivelul mintii,asa ca ,fa o incercare,de dragul sanatatii. :pup: :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori