Recomanda RC!Am facut si eu musaca din nou, dar am facut-o de data asta cu cartofi fierti si am pus sosul bechamel + parmezan si dovlecei facuti pe gratar.
Ingrediente: 8 cartofi taiati felii, fierti
500 gr carne tocata
250 sos de rosii
o ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi tocati
o lingura smantana
2-3 dovlecei taiati felii pe lung pusi pe gratar
2 linguri de unt
2 linguri faina
o cana de lapte
nucsoara
parmezan ras
2 oua batute cu smantana
Am fiert cartofii deja taiati felii, i-am scurs de apa si i-am asezat intr-un vas uns cu unt, un strat de cartofi, apoi un start de sos de carne, dovleceii facuti la gratar, sosul alb si iar un strat de cartofi. Deasupra am turnat cele 2 oua amestecate bine cu smantana.
Sosul de carne: am prajit ceap si usturoiul putin, apoi am adaugat carnea, sare piper si cumbru uscat si am prajit-o pana s-a facut maronie. Am adaugat sucul de rosii si am lasat-o sa dea iar un clocot, apoi am adaugat smantana si am dat sosul de o parte.
Sosul alb: am topit untul intr-o craticioara, am adaugat faina si am lasat-o sa se prajeasca putin, apoi am adaugat laptele RECE, ca sa nu faca cocoloase si se amesteca incet cu telul pana incepe sa se ingroase. Se sareaza si pipereaza dup agust, si se adauga putin praf de nucsoara. Se da la o parte de pe foc si se adauga parmezan ras.
Nu am facut poze chiar de la inceput, dar sunt convinsa ca stiti toate reteta, asa ca...
| 1.jpg | |
| Descriere: | |
| Marime fisier: | 20.98 kb |
| Vizualizat: | de 4600 ori |
![]() |
|
| 2.jpg | |
| Marime fisier: | 30.47 kb |
![]() |
|
| 3.jpg | |
| Marime fisier: | 17.41 kb |
![]() |
|
| 4.jpg | |
| Marime fisier: | 22.96 kb |
![]() |
|
| 5.jpg | |
| Marime fisier: | 21.18 kb |
![]() |
|
| 6.jpg | |
| Marime fisier: | 13.19 kb |
![]() |
|
Ma bucur a iti place Crista, e un pic mai dietetica decat cea cu cartofii prajiti ( desi gustul ala e minunat pana nu te apuca stomacul), dar mi-a placut combinatia. data viitoare pun vinete in loc de dovlecei, cred ca ar fi la fel de buna.
Raspunde cu citat (quote)
Am facut si eu aseara Musaca de cartofi, dar fara dovlecei ca la sotul nu-i prea plac.
Iata si farfuria mea inainte de a fi devorata ![]()
| musaca mic.jpg | |
| Marime fisier: | 36.84 kb |
| Vizualizat: | de 4474 ori |
![]() |
|
Ce frumos ornata farfuria ta Talida!!
imi place...
cred ca voi mai trage si eu o musaca la sfirsit de saptamina
.. ca mi-am amintit de ea
roxana, n-am facut niciodata reteta asta de musaca insa cred ca dupa ce am sa o fac o sa ajunga pe primul loc in topul preferintelor mele. o sa o incerc intai cu vinete si apoi cu dovlecei. arata absolut beton! 
talida, ai urmat reteta postata de roxana? si eu m-am gandit sa elimin dovleceii din ecuatie
si asta pentru ca am mofturosi in familie
asadar fetele de peste ocean s-au aliat
gatesc apetisant numa ca sa faca pofta Europei
![]()
Si vice-versa...fetele din Europa. Pt. mine si daca nu ar fi atat de apetisante retetele ( ceea ce nu e cazul), faptul ca sunt in europa inseamana ca trebuie sa fie tare gustoase, ca sunt mai aproape de casa
.
Eu am pus dovleceii pt. ca am vrut o variatie la cartofi, carne cu sos, cartofi si tot asa. Dovleceii sau vinetele puse pe gratar au un gust dulceag care se imbina minunat cu sosul de carne si cartofi. Si pe deasupra, eu sunt mare fan dovlecei, si daca va plac si voua, reteta lui Beius de dovleei gratinati e un deliciu. As putea sa o fac din doua in doua zile ( cat sa apuc sa o mananc toata) si sa nu ma plictisesc.
Stiu ce ziceti de mofturosi, mandra mea, a dat la o parte dovleceii din musaca, dar i-a mancat mamica.
Multumesc mult fetelor... Reteta e aproape la fel - fara dovlecel, of course, si fara usturoi. Reteta e a mamei mele, dar am vazut si eu postul Roxanei si m-am alaturat ca e aproape la fel.
Asa... o alta diferenta e ca pe deasupra nu am mai pus ou cu smantana ci doar cas razalit si am dat 20 min la cuptor ca sa se rumeneasca. A fost buuun.
Roxana din ce zona a Romaniei esti ca se pare ca musacaua se face aproape la fel --- cu sos bechamel?
Bravo, Talida
, arata minunat.
Eu de fel sunt din Valcea, dar bunica mea are radacini bulgaro-turcesti si ea ne face musaca, baclava si cataif. Asa ca de la ea am invatat sa fac musaca, cred ca a fost una din primele mele mancaruri pe care le-am facut cand m-am mutat la Bucuresti la facultate.
Numai ca varianta cu sos bechamel e influenta de la Theodora si de la Crista pe aici
. Eu de fel fac sosul de carne numai in felul asta: prajesc ceapa si usturoi, carnea, sare, piper si cimbru ( neaparat dupa gustul meu), las sa se prajeasca bine, apoi adaug sosul de rosii si las sa mai dea un foc sa se amestece bine aromele. Apoi, reteta de la bunica zice asa: cand sosul s-a mai racit putin, pui 2 oua batute cu o ceasca ( nu cescuta, dar nici cana) de smantana. Si atat, ca iese f. cremos de la smantana, nu mai ai nevoie de sosul alb. Se pune in cratita/tava/vas de yena un strat de cartofi, un strat de sos de carne, iar cartofi, iar carne, si termini cu cartofi, iar deasupra, ou batut cu smantana si cascaval ras ( dar branza numai cu 15 min inainte de a o scoate prin cuptor). Si iese la fel de buna ca varianta asta, chiar scapi de sosul bechamel, pe care eu personal nu il iubesc tare mult, e exact ceea ce noi numeam acasa rantas si mama si bunica mea nu foloseau sa ingroase sosurile "ca faina prajita nu face bine la stomac si la colesterol...." Acum, eu nu mai fac musaca pana peste 2 luni, desi intr-adevar e gustoasa dar si cam grea la stomac, si de aia am ales sa fierb cartofii si sa pun dovlecei facuti pe gratar, nu prajiti, ca sa aiba mai putina prajeala. Acum nu stiu sigura care e mai rau bechamelul sau smantana din reteta bunicii, dar mie amandoua variantele mi se par la fel de bune, numai ca cea a bunicii o ia pe scurtatura si s-ar putea sa raman la ea. Dovlecei si vinetele sunt influentele mele, ca as vrea mai mult gust si legume in orice mancare si mi s-au parut o idee buna.