Metode si Tehnici de Ornare a Torturilor

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/11/2011 12:11

Ok, nu stiu la ce spui gel.....aici la mine la magazinul de prezentare a lui Wilton, se gasesc de cumparat cutiute micute cu : pasta, gel, pudra, lichid.....fiecare are specificul ei....cel lichid se foloseste la blaturi , creme vopsitul oualor de pasti.....cel pasta se foloseste pentru coloratul fondantului/martipanului....gelul se foloseste la scris pe torturi si pudra se foloseste la florile si decoratile din fondant DAR NUMAI DUPA CE SANT complet uscate.....se pudreaza din loc in loc ( foarte, foarte putin) , apoi cu o pemsula imbibata in alcool incolor( de gen votca) se intinde cu ea pe supratata de lucru dar nu in mod uniform....uita am sa iti pun aici un tort pe care l-am facut pentru nunta nepotului meu in Romania, acuma vreo 5 ani....il atasez la sfarsit.

La tortul ala cu animale, am folosit numai fondant si l-am colorat cu PASTA nu cu gel nu cu lichid.....Gelul are o culoare spalacita, pasta are culoare foarte itensa...se ia cu o scobitoare tot cate putin din pasta si se pune pe fondant , apoi prin framantare se amesteca culoarea...daca nu iti place ce a iesit mai adaugi tot cate un varf de scobitoare cu colorant si framanti din nou, pana obtii intensitatea dorita....acuma altceva..la Wilton sant zeci si zeci de nuante si culori e foarte dificil sa iti explic, eu am in cap magazinul cu de toate, tu probabil doar cele vazute pe intyernet si nici nu exista comparatie...
La tortul ala cu animale, s-a mancat fondantul cu care a fost acoperit tortul ( cui ii place , desigur) si animalele s-au pastrat ....se pot manca fara probleme, dar idea este ca odata lucrat fondantul si in contact cu aerul , se usuca foarte repede si se intareste. La animalele 3D se intareste in cateva zile si se face asa de tare ca o piatra. Fondantul cand este intins pe tort, nu se intareste asa de tare din cauza ca stratul cu care lucrezi este destul de subtire( 4 mm) si asta in contact cu umezeala din blat si cremaplus stratul de gem dintre blat si fondant, nu ii permite uscarea. La fondant , cea mai mica umezeala ( chiar de la unt sau din aert) il face moale si gteu de lucrat ciu el sau ,intins pe tort se poate crapa, intinde prea mult , se rupe etc....trebuie atentie mare cand lucrezi in fondant.
Desigur ca sant mai multe procedee de prelucrare a fondantului , eu il prefer [e cel din marshmellows pentru ca se face foarte repede , e dulcxe,se poate manca fara probleme, se modeleaza usor si poti sa iti pregatesti in 15 minute exact cantitatea pe care o vrei.....
Colorantul lichid, da am inteles ca da un gust putintel mai ciudat , dar si asta depinde de cantitatea pe care o folosesti....la doar cateva poicaturi nu se simte , dar la o cantitate mai mare deja il, distingi.
Daca vrei sa folosesti gel atunci sa sti ca vei avea culori sterse, ala este doar pentru scris nu pentru colorat.....
Uite aici poza cu tortul de mireasa ....are flori din royal icing facute ( le-am dus cu mine in Romania ) si acolo doar le-am colorat ....exact aceasi metoda se poate aplica la fondant dar trebuie cateva zile pastrat , pana se usuca bine de tot....am sa revin cu cateva poze deseara sau maine, acuma trebuie sa plec la serviciu, am sa iti pun spre lamurire cutiutele cu pasta, tuburile cu gel sticlutele cu lichid si cutiutele cu praf ca sa vezi diferenta :hug:
Fişiere ataşate
DSCdanN0977.jpg
DSCdanN0977.jpg (73.8 KiB) Vizualizat de 20112 ori
DavSCN0975.jpg
DavSCN0975.jpg (14 KiB) Vizualizat de 20112 ori

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 22/11/2011 09:33

Pupi, eu as vrea sa cumpar Icing colors de la Wilton: http://www.wilton.com/store/site/produc ... 90FB55CA8D si de astea intreb eu daca schimba gustul sau daca culorile ies intense :) Ce zici?

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/11/2011 10:34

Draga mea, uite am promis ca am sa iti poun cateva poze , ai aici borcanasele ( alea mai mari) sant cu pasta, borcansul mic este cu pudra si sticlutele cu lichid iar tuburile cu gel..... pentru fondant doar pasta este buna( si pentru royal icing) , gelul pentru scris si marcat margini , lichidul ptr colorat blaturi si praful ptr fondant si royal icing dar numai dupa ce sant uscate si tari ca pietrele....daca gasesti la Wilton pasta poti sa cumperi linistita, nu pui decat atat cat iei de doua trei ori cu un varf de scobitoiare si este suficient....inca ceva scobitoarea o folosesti doar o singura data apoi iei alta., nu rupi staniolul de pe cutiuta doar il gauresti putin ca sa nu intre aer mult ca se usuca. pentru ca fondantul are grasime in el ( indiferent cu care lucrezi) vopseaua se strica daca pui scobitoarea pe fondant si apoi o pui inapoi in pasta....deci de fiecare data cand scoti o cantitatea de culoare si o pui pe fondant , arunci scobitoarea si iei alta la rand...in felul asta iti salvezi produsul de alterare.... Pasta din borcanas tine ani de zile, nu se strica si nici nu schimba gustul produsului final. Nici o culoare nu ar trebui sa schimbe gustul..... :hug:
Fişiere ataşate
004 colors.jpg
004 colors.jpg (91.28 KiB) Vizualizat de 20080 ori
002 colors.jpg
002 colors.jpg (87 KiB) Vizualizat de 20080 ori
001 colors.jpg
001 colors.jpg (110.2 KiB) Vizualizat de 20080 ori

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 29/11/2011 09:01

Salutare. Astazi am fost harnica, mi-am scos notite (efectiv) din acest forum intr-o agenda. Ocazie cu care vreau sa va multumesc pentru toate informatiile. Urmeaza ca maine sa imi vina comanda cu colorantul de la Wilton si sculele pentru modelat, iar pana in week-end sa mai continui documentarea cu tot felul de "tips-uri". Iar in week-end...testul. As vrea sa fac cate putin din toate, si putin marshmallow, si putin martipan si putina pasta de zahar ca sa simt cu mainele mele diferentele. Si sa testez colorantul...Abia astept :) Oricum o sa revin sa va povestesc si eventual sa va arat ce mi-a iesit.

Pana una alta mai am o intrebare...Mika parca, spunea in paginile anterioare ca pasta de marshmallow se lasa 24 de ore la adihnit in dulap. Sa inteleg ca inainte de modelarea efectiva si de colorare (eventual) ea trebuie sa sea 24 de ore? Daca da, poate sta si mai mult? Sau mai putin? De fapt...am sa extind intrebarea la: cat timp sa pot pastra aceste paste (martipan, gumpaste, etc.) si in ce conditii?

Pupici!

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 29/11/2011 11:12

Beginner nu stiu daca locuiesti sau nu in Romania :?: Daca da... si eu caut ”cea mai usoara cale” pentru a comanda ustensilele de la Wilton. Am gasit doua - trei firme din Romania (am postat adresele lor pe forum) care aduc respectivele produse dar la preturi destul de mari. Ulterior am gasit insa preturi foarte bune pe e-Bay (si cred ca asa o sa le comand). Tu cum le-ai comandat? Iti multumesc. :flower:
Ultima oară modificat 30/11/2011 02:27 de către antoniah, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2011 12:17

Pai ce sa iti spun, pasta/fondantul de marshmellow se poate tine mult si bine, la fel si fondantul si martipanul. Ce trebuie sa faci pentru asta???...sa pui in punga de plastic , sa scoti aerul bine de tot din punga si sa inchizi in asa fel incat sa nu ajunga nici un pic de aer la ele. Daca se poate sa le impachetezi si i folie de aluminiu apoi, ar fi si mai bine. Eu de regula, nu tin la frigider , le pastrez in dulap. Pasta de marshmellows poti sa o folosesti imediat dupa ce ai pregatit-o si colorat-o. Nu trebuie sa stea decat daca doresti. De regula , eu cand pregatesc fondantul asta indata dupa framantare si colorare il si intind si il pun pe tort. Ce trebuie sa sti si este foarte important, sa acoperi (etans) restul de fondant pe care nu il folosesti ca se usuca foarte retede in contact cu aerul si se inmoaie foarte tare in contact cu umezeala. La o perioada mare de pastrare ( 2-3 luni) se intareste , dar pus pentru 10 secunde la microunde isi revine. Sau alta problema care mai poate aparea daca sant vechi, se pot forma pe margine micute cocoloase care trebuiesc inlaturate si aruncate. Cand vrei sa lipesti pasta peste pasta( fondantpeste fondant) sa folosesti apa dar numai cu o pensula micuta si bine stoarsa de apa( sa nu cada stropi dar totusi sa aibe putina umezeala) .
Despre modul in care trebuie sa folosesti colorantul pasta , ti-am scris inainte....sa nu pui acelasi betisor in culoare de doua ori....are grasime in el si iti strica fondantul....astept rezultatele :hug:

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 30/11/2011 09:37

antoniah scrie:Beginner nu stiu daca locuiesti sau nu in Romania :?: Daca da... si eu caut ”cea mai usoara cale” pentru a comanda ustensilele de la Wilton. Am gasit doua - trei firme din Romania (am postat adresele lor pe forum) care aduc respectivele produse dar la preturi destul de mari. Ulterior am gasit insa preturi foarte bune pe e-Bay (si cred ca asa o sa le comand). Tu cum le-ai comandat? Iti multumesc. :flower:


Salut.

Eu le-am cumparat de pe lumeabasmelor.ro si mi-am luat 6 cutii de colorant (11,5 lei fiecare) si un set de modelare la 48 lei. In total cu tot cu transport m-a ajuns 137 lei. M-am uitat si eu pe amazon dupa ele si desi pretul lor era mai mic, ma costa vreo 90 de dolari cu tot cu transport pt ca cei de la Wilton nu lucrau decat cu curier rapid si costa doar ala vreo 40 dolari. Cel putin eu asa am vazut, desi nu pot spune ca sunt experta in a cauta pe amazon si e-bay. Vazusem pe net ca "gospodini" parca spunea ca si le-a luat de pe e-bay si a iesit mai ieftin, dar nu stiu cum a procedat. Oricum am vazut ca erau colorantii si la cei de bbimport parca insa acolo aveau un set de modelare mai scump si momentan nu mi l-am permis.

Cam asta e. Pupici

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 30/11/2011 09:38

pupi scrie:Pai ce sa iti spun, pasta/fondantul de marshmellow se poate tine mult si bine, la fel si fondantul si martipanul. Ce trebuie sa faci pentru asta???...sa pui in punga de plastic , sa scoti aerul bine de tot din punga si sa inchizi in asa fel incat sa nu ajunga nici un pic de aer la ele. Daca se poate sa le impachetezi si i folie de aluminiu apoi, ar fi si mai bine. Eu de regula, nu tin la frigider , le pastrez in dulap. Pasta de marshmellows poti sa o folosesti imediat dupa ce ai pregatit-o si colorat-o. Nu trebuie sa stea decat daca doresti. De regula , eu cand pregatesc fondantul asta indata dupa framantare si colorare il si intind si il pun pe tort. Ce trebuie sa sti si este foarte important, sa acoperi (etans) restul de fondant pe care nu il folosesti ca se usuca foarte retede in contact cu aerul si se inmoaie foarte tare in contact cu umezeala. La o perioada mare de pastrare ( 2-3 luni) se intareste , dar pus pentru 10 secunde la microunde isi revine. Sau alta problema care mai poate aparea daca sant vechi, se pot forma pe margine micute cocoloase care trebuiesc inlaturate si aruncate. Cand vrei sa lipesti pasta peste pasta( fondantpeste fondant) sa folosesti apa dar numai cu o pensula micuta si bine stoarsa de apa( sa nu cada stropi dar totusi sa aibe putina umezeala) .
Despre modul in care trebuie sa folosesti colorantul pasta , ti-am scris inainte....sa nu pui acelasi betisor in culoare de doua ori....are grasime in el si iti strica fondantul....astept rezultatele :hug:


Thanks again! Abia astept sa vad ce va iesi :) Va tin la curent.

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/11/2011 10:05

beginner scrie:
antoniah scrie:Beginner nu stiu daca locuiesti sau nu in Romania :?: Daca da... si eu caut ”cea mai usoara cale” pentru a comanda ustensilele de la Wilton. Am gasit doua - trei firme din Romania (am postat adresele lor pe forum) care aduc respectivele produse dar la preturi destul de mari. Ulterior am gasit insa preturi foarte bune pe e-Bay (si cred ca asa o sa le comand). Tu cum le-ai comandat? Iti multumesc. :flower:


Salut.

Eu le-am cumparat de pe lumeabasmelor.ro si mi-am luat 6 cutii de colorant (11,5 lei fiecare) si un set de modelare la 48 lei. In total cu tot cu transport m-a ajuns 137 lei. M-am uitat si eu pe amazon dupa ele si desi pretul lor era mai mic, ma costa vreo 90 de dolari cu tot cu transport pt ca cei de la Wilton nu lucrau decat cu curier rapid si costa doar ala vreo 40 dolari. Cel putin eu asa am vazut, desi nu pot spune ca sunt experta in a cauta pe amazon si e-bay. Vazusem pe net ca "gospodini" parca spunea ca si le-a luat de pe e-bay si a iesit mai ieftin, dar nu stiu cum a procedat. Oricum am vazut ca erau colorantii si la cei de bbimport parca insa acolo aveau un set de modelare mai scump si momentan nu mi l-am permis.

Cam asta e. Pupici


Iti multumesc pentru mesaj. Chiar daca sunt putin mai ieftine pe e-Bay, cu toate cheltuielile de transport... cam tot acelasi lucru este. Cred ca am sa comand si eu ca si tine :) Imi doresc sa invat sa modelez fondant si am citit cu mult interes toate postarile scrise de Pupi (foarte utile, foarte frumoase si foarte interesante toate =D> =D> =D> ). Lucia a postat de asemenea o reteta interesanta pentru zahar decorativ datorita careia am modelat un om(usor) de zapada cu palarioara de caisa confiata :) http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... -2982/120/
Iti doresc mult spor in tot ceea ce faci! :hug:

P.S. Scrie-mi daca ai timp cum este setul pe care l-ai primit. :)

beginner
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 19/11/2011 08:33

Mesajde beginner » 01/12/2011 11:35

antoniah scrie:
beginner scrie:
antoniah scrie:Beginner nu stiu daca locuiesti sau nu in Romania :?: Daca da... si eu caut ”cea mai usoara cale” pentru a comanda ustensilele de la Wilton. Am gasit doua - trei firme din Romania (am postat adresele lor pe forum) care aduc respectivele produse dar la preturi destul de mari. Ulterior am gasit insa preturi foarte bune pe e-Bay (si cred ca asa o sa le comand). Tu cum le-ai comandat? Iti multumesc. :flower:


Salut.

Eu le-am cumparat de pe lumeabasmelor.ro si mi-am luat 6 cutii de colorant (11,5 lei fiecare) si un set de modelare la 48 lei. In total cu tot cu transport m-a ajuns 137 lei. M-am uitat si eu pe amazon dupa ele si desi pretul lor era mai mic, ma costa vreo 90 de dolari cu tot cu transport pt ca cei de la Wilton nu lucrau decat cu curier rapid si costa doar ala vreo 40 dolari. Cel putin eu asa am vazut, desi nu pot spune ca sunt experta in a cauta pe amazon si e-bay. Vazusem pe net ca "gospodini" parca spunea ca si le-a luat de pe e-bay si a iesit mai ieftin, dar nu stiu cum a procedat. Oricum am vazut ca erau colorantii si la cei de bbimport parca insa acolo aveau un set de modelare mai scump si momentan nu mi l-am permis.

Cam asta e. Pupici


Iti multumesc pentru mesaj. Chiar daca sunt putin mai ieftine pe e-Bay, cu toate cheltuielile de transport... cam tot acelasi lucru este. Cred ca am sa comand si eu ca si tine :) Imi doresc sa invat sa modelez fondant si am citit cu mult interes toate postarile scrise de Pupi (foarte utile, foarte frumoase si foarte interesante toate =D> =D> =D> ). Lucia a postat de asemenea o reteta interesanta pentru zahar decorativ datorita careia am modelat un om(usor) de zapada cu palarioara de caisa confiata :) http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... -2982/120/
Iti doresc mult spor in tot ceea ce faci! :hug:

P.S. Scrie-mi daca ai timp cum este setul pe care l-ai primit. :)


Merci pentru reteta :).

Setul contine 8 instrumente cu 2 capete fiecare, e o varianta pe portocaliu-galben destul de frecvent intalnita si pe amazon sau e-bay. Finisajele par accesabile pentru inceput. :)


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori