Merdenele

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Merdenele

Mesajde lucia_bp » 31/03/2016 02:16

Salut toti fanii care nu pot trai fara merdenele !

Merdeneaua este un produs de patiserie care o data coapta, cand se serveste, se sfarma in bucatele si se topeste in gura. Hhhhhmmmm !
Cred ca oricine agreeaza si nu poate refuza ( macar uneori) o placinta din aluat fin-crocant, care se desface in foite, contrastand placut cu umpluturi bogate. Aici, eu includ si merdenelele.

La aceste merdenele am folosit untura de porc, dar la fel de bine se poate folosi si unt.
Nu va speriati de cantitatea de grasime din reteta; ea este necesara pentru ca aluatul dupa coacere sa devina foietat si sa se desfaca in zeci de foite…iar merdenelele o data scoase din cuptor nu vor fi grase ( asa cum ar parea la prima impresie, citind ingredientele) si va asigur ca vor fi savurate pana la ultima firimitura.
Veti fi extrem de surprinsi cat de mult cresc dupa ce le puneti in cuptor- merdenelele aproape isi tripleaza volumul.
Atentie, un aluat prost strica bunatatea de merdenea, dar nici umplutura nu este de neglijat !

Reteta aceasta este una care imi reuseste intotdeauna si impresioneaza pe toti care le gusta! Pentru mine, merdenelele fac parte din seria nostalgic food. Poate si voua merdenelele va amintesc de copilarie, cand se gaseau calde si bune, sau de foamea din studentie, cand erau singurul lucru bun pe care vi-l puteati permite.
Sau poate cuvantul “merdenea” nu va spune nimic, iar in cazul acesta va atrag atentia ca nu stiti ce pierdeti daca nu le incercati.




Ingrediente pentru cca 20-24 buc

Umplutura
-650 g amestec de branza ( de burduf + cas de oaie; branza de vaci + telemea/urda sarata; proportie dupa preferinta, functie de cat de sarata doriti umplutura)
-2 oua

Aluat
-800 g faina
-50 g sare (1 lingurita sare)
-1 lingura otet alimentar de 9 grade
-650-750 ml apa
-500 g untura/unt ( minim 80 % grasime), la temperatura camerei

Altele
-1 galbenus usor batut cu 1 lingura de lapte, pentru uns merdenelele
-ulei pentru uns blatul de lucru si mainile

Preparare

Umplutura

Amestecati bine branzeturile folosite impreuna cu ouale, astfel incat sa rezulte o compozitie omogena si usor cremoasa.

*Atentie- branzeturile folosite sa fie bine scurse.
O branza care lasa zer va inmuia aluatul si acesta nu se va coace cum trebuie.
Va recomand branza de burduf sau folositi alta branza mai tare si mai uscata.

Aluat
Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, otetul, cca 500 ml apa si amestecati.
Puneti apoi tot cate putin din restul de apa ( pana la cantitatile precizata la ingrediente) si framantati un aluat de o consistenta putin mai moale si foarte usor lipicioas ( motiv pentru care blatul de lucru pe care framantati si mainile vor trebui sa fie in permanenta unse cu cate putin ulei).

* Cantitatea de apa din reteta este orientativa, in functie de faina pe care o folositi.

Dati aluatului o forma rotunda, inveliti-l in folie alimentara si puneti-l la frigider pentru cel putin 1 ora, dar se poate lasa foarte bine si cateva ore sau de seara pana dimineata.
Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti-l in bucati de aproximativ 65-75 g.
Acoperiti cu un prosop/folie alimentara bucatile de aluat ce asteapta sa fie modelate.
Ungeti usor suprafata de lucru cu ulei.
Luati cate o bucata si intindeti-o intr-o foaie de aluat dreptunghiulara, cat puteti de subtire ( cca 30x20 cm).
Ungeti intreaga supratata de aluat cu untura/unt, spumat anterior.
Impachetati foaia de aluat in trei, pe lungime, astfel: aduceti o margine peste partea unsa, suprapunand-o peste 1/3 din latimea aluatului.
Pliati marginea opusa peste prima parte impaturita.
Ungeti suprafata noului dreptunghi cu untura/unt.
Impaturati-l apoi in patru, astfel: partea din stanga se impatura pana la jumatate, apoi se procedeaza identic cu partea din dreapta (cele doua laturi se ating la mijloc).
Una dintre parti se unge cu putina untura/unt si se impatura peste cealalta.
Rezulta astfel un mic patrat de aluat pe care il inveliti in folie alimentara si-l puneti pe un platou sau tava.
Procedati identic cu toate bucatile de aluat.
Dati platoul/tava la frigider pentru cel putin 2 ore.
Scoateti pe rand fiecare bucata de la frigider, pe masa de lucru unsa cu ulei.
Intindeti o foaie de aluat in forma de patrat cu latura de cca 15 cm, avand grija ca aluatul de la mijlocul patratului sa fie mai gros, iar marginile sale mai subtiri ( puteti intinde cu sucitoru sau prin apasare cu podul palmei).
Puneti 1-2 linguri din umplutura in mijlocul foii si modelati-o sub forma unui patrat mai mic, orientat la 45 grade fata de primul.
Aduceti pe rand colturile foii de aluat peste umplutura, astfel incat ele sa se suprapuna usor.
Asezati merdeneaua rasturnata, intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( cu partea de aluat pliata in jos).
Procedati identic si cu restul bucatilor de aluat, avand grija ca in tava sa lasati distanta intre ele pentru ca aluatul creste mult in cuptor, iar merdeneaua aproape isi tripleaza volumul.

* NU uitati sa ungeti cu ulei planul de lucru, la fiecare bucata de aluat ce urmeaza a fi modelata si umpluta.

Ungeti-le cu galbenus usor batut cu lapte, folosind o pensula de patiserie.
Dati tava la mijlocul cuptorului preancalzit, pentru cca 25-35 min, la 220 grade sau pana ce aluatul este copt si frumos rumenit.
Nu deschideti usa cuptorului pana ce merdenelele nu se rumenesc usor.
Scoateti-le din tava pe servetele absorbante.

Serviti caldute, dar raman la fel de bune si foietate si reci.
Fişiere ataşate
cimg4635_9994.jpg
cimg4635_9994.jpg (91.66 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c1_merdenele.jpg
c1_merdenele.jpg (98.92 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c2_merdenele.jpg
c2_merdenele.jpg (79.46 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c3_merdenele.jpg
c3_merdenele.jpg (62.49 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c4_merdenele.jpg
c4_merdenele.jpg (75.29 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4636.jpg
cimg4636.jpg (65.58 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4637_2043.jpg
cimg4637_2043.jpg (69.28 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c5_merdenele.jpg
c5_merdenele.jpg (70.75 KiB) Vizualizat de 21429 ori
c6_merdenele.jpg
c6_merdenele.jpg (91.64 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4638_7784.jpg
cimg4638_7784.jpg (60.85 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4639_8038.jpg
cimg4639_8038.jpg (81.42 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4640.jpg
cimg4640.jpg (97.21 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4641.jpg
cimg4641.jpg (98.53 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4642_6956.jpg
cimg4642_6956.jpg (73.4 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4643.jpg
cimg4643.jpg (75.63 KiB) Vizualizat de 21429 ori
cimg4644.jpg
cimg4644.jpg (100.06 KiB) Vizualizat de 21429 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori