Meniul meu de Sf. Valentin

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Meniul meu de Sf. Valentin

Mesajde roxanavmv » 19/02/2007 08:42

Cu putina intarziere, am scos pozele de sambata cu meniul nostru de Sf. Valentin intarziat.
Am facut pt. aperitive andive cu branza, nuci si macese uscate si sparanghel cu sunca prosciutto si branza de oaie rasa.
Apoi, creveti si scoici (scallops- am uitat care sunt astea midii, stridii, scoici sau cum se cheama pe romaneste ca acasa nu am apucat niciodata sa vad) cu sos dulce-acrisor putin iute si sos pesto de coriandru proaspat si peste -somon impletit cu calcan la cuptor- in sos de lamaie, capere, smantana si marar cu orez si legume ( morcov, dovlecel galben si dovlecel verde).
Iar la desert niste inimioare din blat de pandispan cu nuca, sos caramel si crema de budinca frecata cu unt, imbracate in ganache de ciocolata amaruie si decorate cu glazura colorata (de zahar pudra frecat cu zeama de lamaie).
Si era sa uit: sampanie cu zmeura si cu lichior de zmeura Chambord(numai o lingura de gust, ca e prea dulce pt. gustul nostru).
Am pus aproape toate ingredientele in prima poza de lene.
Am condimentat crevetii (cu condimente de mici, asa prefera jumatatea mea) si scoicile ( sare si piper) si le-am pus inapoi in frigider.
Am sarat si piperat pestele, taiat fasii de 1.5 cm, le-am impletit si le-am pus intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei, stropite cu putin vin alb si puse la cuptor pentru 20 minute la 350F (175C).
Intre timp am fiert o cana de orez basmati in 2.5 cani apa sarata si cu o nuca de unt la foc mic, iar cand apa a ajuns la nivelul orezului am oprit focul si l-am lasat acoperit pana a absorbit tot lichidul. Apoi am pus cateva linguri de orez intr-un castronel ca sa iasa in forma de dom pe platou.
Legumele le-am taiat fasiute, morcovul l-am taiat cu curatatorul de cartofi, le-am pus intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei, sare, piper si le-am perpelit putin pana s-au inmuiat putin la foc mediu.
Sosul pt. peste: am prajit 5 felii de lamaie in o lingurita de unt pana se caramelizeaza pe ambele parti, am adaugat 100 ml vin, lasat sa scada la jumatate, apoi150 ml smantana dulce lichida, o lingura de capere, o lingurita marar tocat, sare si piper dupa gust, lasat sa dea vreo 5 clocote si gata.
Am asezat orezul in mijlocul platoului, apoi legumele pe parti, sosul de lamaie si peste el pestele.
Am prajit scoicile intr- lingurita de unt pana s-au caramelizat, cam 2-3 minute pe fiecare parte. Am prajit apoi crevetii cam 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand sunt roz.
Sosul dulce acrisor l-am facut din doua sosuri chinezesti gata cumparate: sos pt. pui care e dulce acrisor si sos de chili si usturoi, care e iute. Iar pesto: o legatura de coriandru (cilantro) proaspat, un catel de usturoi, cateva linguri de parmezan ras, vreo 30 ml ulei, puse in robotel pana se face o pasta.

Pt. aperitive: am amestecat branza ( bleu cheese) cu putina smantana sa iasa ca o crema, am pus cate o lingurita pe frunzele de andive si deasupra am pus un sambure de nuca si macese uscate.
Sparanghelul l-am fiert aproape 2 minute in apa clocotita sarata, l-am scurs si l-am bagat la cuptor intr-o tava unsa cu putin ulei, la 400 F(200C) cca 5 minute. Le-am scos si am legat cate 3 fire de sparanghel cu fasii de prosciutto si am ras niste branza de oaie pe deasupra.

tortul: blatul facut din 9 oua, 9 linguri faina, 4 linguri nuca tocata, 6 linguri ulei, 9 linguri zahar, o lingurita de praf de copt, vanilie. Am frecat galbenusurile cu uleiul, zaharul, vanilia, apoi am adaugat faina amestecata cu praful de copt. Am batut albusurile, le-am amestecat cu nuca si le-am incorporat incet in compozitia cu faina.
Am turnat aluatul intr-o tava rotunda si l-am copt cca 30 min la 170C (350 F). L-am scos din forma, l-am lasat sa se raceasca, l-am taiat in doua (din pacate inegal, dupa cum se poate vedea) si cu o forma de prajiturele am taiat inimioare din ambele felii de blat.
Sosul de caramel: am topit pe aburi ( nu am microunde, ar fi fost mult mai usor) 200 g caramele de lapte, cu o lingura de unt si vreo 3 linguri de lapte, pana s-a facut un sos.
Crema alba: am frecat 3 galbenusuri cu 5 linguri de zahar, 2 linguri de budinca de vanilie, 60 ml lapte si le-am pus pe aburi pana s-a ingrosat crema.
Am frecat 100 g unt cu mixerul pana s-a facut cremos, apoi am adaugat budinca racita si le-am mai frecat un minut pana s-a omogenizat crema.
Am insiropat inimioarele cu putin sirop aromat cu esenta de rom, le-am uns pe toate intai cu sosul de caramel, apoi am pus crema alba si am facut “tortulete” cu cate trei inimioare.
Ganache de ciocolata: se toarna 50 ml smantana dulce fierbinte peste150 gr ciocolata dulce-amaruie si se amesteca cu doua linguri de unt intr-un castron NU PE FOC. Daca e prea lichid sosul, se mai adauga ciocolata, daca e prea solid, se adauga smantana. Se toarna peste inimioare si se niveleaza, apoi se pun la frigider o ora sa se intareasca ciocolata.
Glazura de zahar pudra: am frecat cca 350 gr zahar pudra ( cumparat, ca are amidon in el) cu o lingura de zeama de lamaie. Am impartit glazura in trei si am colorat o parte roz, una rosie si restul a ramas alb. Am pus intr-un con de decorat si am mazgalit ceva pe deasupra.
Fişiere ataşate
14.jpg
14.jpg (27.33 KiB) Vizualizat de 9117 ori
13.jpg
13.jpg (21.01 KiB) Vizualizat de 9117 ori
12.jpg
12.jpg (23.27 KiB) Vizualizat de 9117 ori
11.jpg
11.jpg (21.96 KiB) Vizualizat de 9118 ori
10.jpg
10.jpg (20.22 KiB) Vizualizat de 9118 ori
9.jpg
9.jpg (24.6 KiB) Vizualizat de 9118 ori
8.jpg
8.jpg (23.86 KiB) Vizualizat de 9118 ori
7.jpg
7.jpg (40.02 KiB) Vizualizat de 9118 ori
6.jpg
6.jpg (20.12 KiB) Vizualizat de 9118 ori
5.jpg
5.jpg (24.09 KiB) Vizualizat de 9118 ori
4.jpg
4.jpg (27.64 KiB) Vizualizat de 9118 ori
3.jpg
3.jpg (29.6 KiB) Vizualizat de 9118 ori
2.jpg
2.jpg (27.64 KiB) Vizualizat de 9118 ori
1.jpg
1.jpg (29.69 KiB) Vizualizat de 9118 ori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 19/02/2007 08:51

:o ce de bunatati!!!!!!!!! sper ca ai sa participi la concurs macar cu una dintre ele :hug: :love:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 19/02/2007 09:26

=D> =D> =D>
felicitari!eu stiu cu cine votez!f. frumoase prajiturelele ,ingenioase!si mi-a placut si buchetul de lalele si sampania cu zmeura si ....TOTUL!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 19/02/2007 09:39

e musai sa postezi inimioarele pentru concurs! sunt super!!!!!!!!! :love: :hug:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 19/02/2007 09:54

Multumesc mult Cara si Ange, am cazut moarta de oboseala dupa ce am papat si a baut sampania... :D , dar a fost bunicel.
Cat despre poze, daca e musai, ce sa fac? Dar acum sincer vorbind, tare e peste mana sa tot faci poze cand esti in graba si cu toate pe aragaz si peste tot, incepi sa incurci lucrurile, sa scapi pe jos, si nu e bine.... :paguba: . Dar daca atat ma duce creierul, vorba lui gabi nu putem manca daca nu am facut poza :P .

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 19/02/2007 10:03

ai mei barbati sau obisnuit cu pozele sima intreaba ...se poate manca? ai facut poza? ...dar razand si glumind ce bine e ca putem invata o gramada de retete
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2007 07:38

Roxi super meniu .... =D> si aranjamentul :love: ( de lalele ce sa mai zic ca eu le-am avut si in buchetul de la cununie asa disperata sunt dupa ele ).

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 20/02/2007 11:42

faine de tot inimioarele. cum reusesti sa faci de toate asa de bine? sunt invidioasa. ma las de gatit. :badday:
eu am sa va pun "chestia" de sf. valentine la experiente traumatizante.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/02/2007 02:54

Complimente Roxana,aranjat cu gust! :flower: Mi-a ramas gandul la inimioarele tale :roll:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 20/02/2007 07:52

Ma bucur mult ca va plac si multumesc Crista, Ioana si Nico. Nici mie nu imi ies intotdeuna Ioana, si nici astea nu au fost perfecte, dar imi place sa ma prostesc in bucatarie atata timp cat nu iese rau, altfel imi pare rau ca arunc mancarea la gunoi si ma sitm vinovata.
Crista, chiar imi era dor de tine. De maine am iar calc si poate ne auzim si ne vedem :party:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 8 vizitatori