Linzer-Torte/Linzer cu prune

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Linzer-Torte/Linzer cu prune

Mesajde lucia_bp » 27/08/2016 05:38

Se spune ca Linzer-ul este cea mai veche prajitura din lume. Multa vreme s-a crezut ca reteta de la 1696, pastrata sub cheie la Biblioteca de Stat Austriaca, ar fi cea mai veche reteta de tort cunoscuta, insa in 2005 a fost gasita o reteta si mai veche, de la 1653, intr-o carte de bucate veroneza de la Abatia benedictina Admont.
Denumirea delicioasei prajituri este controversata, insa se pare ca vine de la orasul austriac omonim, unde un patiser renumit, Johann Conrad Vogel, ar fi comercializat-o pentru prima data, in 1823.
Bineinteles ca daca mergeti in orasul austriac Linz gasiti o cofetarie cocheta, Jindrak, care se lauda ca ar avea reteta originala, cea adevarata, cu unele ingrediente inca ramase secrete.
Astazi exista multe variante de preparare, putin diferite fata de originalul cunoscut de acum 300 de ani cu umplutura de gem si nuca, dar cu siguranta la fel de bune.

Prajitura pe care am facut-o in stil linzer, cu umplutura de prune in locul gemului, va asigur ca este o prajitura foarte buna, care parfumeaza o zi mohorata si te binedispune.
Am facut-o aseara si abia m-am abtinut dupa ce i-am simtit aromele sa nu o tai.

Dimineata nu putea incepe decat cu o cafea aburinda si o prajitura cu un aluat fin si o umplutura minunata, acrisoara si aromata.

Frumoasa dimineata ! si un inceput de zi minunat !



Ingrediente pentru o tava cu dimensiunile de 28 x 18 cm

Aluat
-200 g unt, partial moale
-100 g zahar tos, fin
-1 priza sare
-300 g faina alba ( BL 55 = tip 550)
-1 lingurita praf de copt
-75 g smantana acra ( fermentata)
-1 galbenus

Umplutura
-750 g prune ( fara samburi)
-1 lingurita scortisoara, pudra
-1/8 lingurita cuisoare, macinate
-coaja rasa de la ½ lamaie/portocala sau amestec din cele doua
-50 g zahar
-20 g amidon

Pentru ornat
-zahar pudra vanilat, optional

Preparare

Aluat
Scoateti untul din frigider si taiati-l cubulete, apoi lasati-l la temperatura camerei sa se inmoaie putin ( cca 15 min).
Intre timp, amestecati intr-un bol mai larg zaharul, sarea si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Adaugati cuburile de unt si amestecati cat sa se acopere cuburile de faina.
Frecati apoi intre degete cubuletele de unt cu faina pana obtineti un aluat cu aspect de firimituri, chiar daca ici colo mai raman bucatele mai mari de unt.
Adaugati smantana frecata cu galbenus si framantati apoi ingredientele pana faina se absoarbe de tot si aveti un aluat omogen, nelipicios.
Impartiti aluatul in 2 bucati egale si aplatizati-le.
Inveliti fiecare bucata in folie alimentara si dati la rece cca 1 ora.

Umplutura
Indepartati coditele, spalati prunele, uscati-le, scoateti samburii si functie de marime, taiati-le felii mai groase.

- daca prunele sunt mai ferme, adaugati acum restul ingredientelor de la umplutura ca sa aiba timp sa se macereze putin pana urmeaza sa fie folosite;
- daca prunele sunt foarte coapte (moi) le veti amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar inainte de a le pune in tava;

Puneti pe masa de lucru o coala de hartie de copt si infainati-o usor.
Intindeti o bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara ( 32 x 22 cm) care sa aiba dimensiunile mai mari cu 4 cm decat cele ale tavii folosite, suficient cat sa urce putin aluatul pe peretii tavii.
Asezati foaia de aluat cu hartia de copt cu tot in tava.
Dati la frigider pana intindeti cealalta foaie.
Intindeti a doua foaie la dimensiunea tavii ( 28 x 18 cm).
Taiati fasii pe lungime, groase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.

* cand intindeti foile, daca aluatul are tendinta sa se lipeasca un pic ( semn ca ati lucrat prea incet sau este foarte cald afara), dati foaia la frigider timp de 5-10 min, asa cum este si apoi continuati cu intinderea.

Scoateti tava cu aluatul din frigider si asezati prunele deasupra, distribuindu-le egal pe blat; cu partea in care a fost samburele in sus ( daca prunele au fost desfacute in jumatati) sau pe lat pentru ca se aseaza mai bine ( daca prunele au fost mari si le-ati taiat felii).
Asezati peste prune sub forma de grila, fasiile de aluat taiate din a doua foaie.
Dati la cuptorul preancalzit timp de 35-40 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este facut si grilele frumos rumenite.
Optional, pudrati-o cu zahar praf vanilat imediat ce ati scos-o din cuptor, apoi lasati-o la racit, desi se poate servi si calduta, chiar daca nu se taie asa de frumos.
Ideal se taie dupa ce se raceste.

A doua zi este si mai buna si se taie perfect.

Guten Appetit!


Este foarte important sa aveti rabdare macar o zi doua pentru a o servi, fiindca abia dupa cateva zile iese la iveala adevaratul gust al tortului Linzer, tort Linz, Linzer-torte- oricum i-ati spune, este la fel de bun!
Fişiere ataşate
cimg4752.jpg
cimg4752.jpg (89.02 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4753_6556.jpg
cimg4753_6556.jpg (82.52 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4754.jpg
cimg4754.jpg (70.68 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4755.jpg
cimg4755.jpg (50.77 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4756.jpg
cimg4756.jpg (83.54 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4757.jpg
cimg4757.jpg (60.14 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4758.jpg
cimg4758.jpg (105.03 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4759.jpg
cimg4759.jpg (88.3 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4760.jpg
cimg4760.jpg (77.65 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4761.jpg
cimg4761.jpg (77.83 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4762.jpg
cimg4762.jpg (90.96 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4763.jpg
cimg4763.jpg (94.87 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4764.jpg
cimg4764.jpg (105.87 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4765.jpg
cimg4765.jpg (95.47 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4766_6389.jpg
cimg4766_6389.jpg (116.35 KiB) Vizualizat de 20270 ori
cimg4767.jpg
cimg4767.jpg (86.12 KiB) Vizualizat de 20270 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 28/08/2016 05:33

Immmm, minunata adaptare a unui dulce classik, la sezonul actual al prunelor....
Prezentarea si pozele, ca de obicei, "de maestra".... :master:
Puturoasa de mine, fac o placinta asemanatoare ca si "construktie", folosind foaie de aluat frantuzesc din comert :blushing: :blushing: ....
Felicitari ptr postare si mult succes :peace:

PS In compozitia originala a aluatului "Linzer" (indiferent daca "Torte" sau "Schnitten") intra intotdeauna multa nuca ( klassik migdale) macinata :) .

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 28/08/2016 07:33

O reinterpretare reusita a clasicului Linzer. Arata deosebit de bine.

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 28/08/2016 07:55

O sa pregatesc cu siguranta acest linzer, mai ales ca este sezonul prunelor.

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 28/08/2016 10:50

Wau cat de bine arata. Aluatul este fraged si prunele parca-s "topite" :o Ce ne mai ispititi cu astfel de bunatati :master:

Felicitari pentru prajitura =D> :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 09:10

angela_de scrie:Immmm, minunata adaptare a unui dulce classik, la sezonul actual al prunelor....
Prezentarea si pozele, ca de obicei, "de maestra".... :master:
Puturoasa de mine, fac o placinta asemanatoare ca si "construktie", folosind foaie de aluat frantuzesc din comert :blushing: :blushing: ....
Felicitari ptr postare si mult succes :peace:

PS In compozitia originala a aluatului "Linzer" (indiferent daca "Torte" sau "Schnitten") intra intotdeauna multa nuca ( klassik migdale) macinata :) .


Multumesc, draga mea pentru vizita si cuvintele ( prea) elogioase...o simpla tarta...adevarat ca FOARTE BUNA :buuun: :buuun: :buuun:
Nu am vrut sa pun gem si migdale/nuca asa cum cere reteta austriaca si cum bine ai spus si tu...pur si simplu am vrut sa savurez gustul minunat al blatului si sa simt contrastul dulce- acrisor al prunelor...Noua ne-a placut tare mult acesta combinatie :buuun: :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 12:39

felicia1 scrie:O reinterpretare reusita a clasicului Linzer. Arata deosebit de bine.


Multumesc :master: :pup: Sper sa arate mult mai bine Linzer-ul tau...cat despre gust si arome, chiar sunt minunate si se imbina perfect :buuun:

:hug: :hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 02:23

Este minunata aceasta prajitura, delicioasa :buuun: Noi o stim cu gem si nuca, dar cu siguranta o sa o facem si in acesta varianta. Multumim pentru reteta. :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 03:24

alexsa scrie:Este minunata aceasta prajitura, delicioasa :buuun: Noi o stim cu gem si nuca, dar cu siguranta o sa o facem si in acesta varianta. Multumim pentru reteta. :hug:


Cu multa placere :love: Da, asa este clasicul linzer cu gem si nuca sau migdale, dar am vrut sa profit de faptul ca acum se gasasc prune pe piata...intradevar puteam sa pun nuca sau migdale macinate :badday: Sper sa o pregatiti si voi :rugaciune:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 06:39

O pregatim cu siguranta. Tocmai am luat niste prune tare bune si dulci.
Maine o facem ca pofta-i tare mare de cand am vazut-o pe a dumneavoastra :hug:


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori