Lasagna dupa ureche sau... tort Lasagna

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Lasagna dupa ureche sau... tort Lasagna

Mesajde pupi » 31/10/2011 08:01

Am avut chef de putintica joaca, asa ca am trecut la executare...familionul , in cor, au cerut LASAGNA.....eu nu prea ma omor dupa ea, dar daca dorinta a fost majoritara, m-am executat si am executat :P ....dar, dupa ureche :wink:
Am folosit cam tot ce aveam prin frigider, ma refer la resturi nemancate si care se puteau folosi cu succes la alte preparate....

Foi lasagna, eu am pus 17 dar depinde de vasul pe care il folositi
10 felii de bacon
6-7 linguri de ricota
300 gr mozzarella rasa
200 gr telemea de vaca
200 gr carne porc macinata
100 gr sos pesto
9-10 rosii
200 ml lapte de frisca neandulcit
10 catei de usturoi
sare si piper dupa gust
busuioc proaspat
1 frunza de dafin
3-4 linguri de ulei



Se fierb pastele de lasagna in apa cu sare si cu ulei, pentru 5 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Se scot din apa fierbinte se pun in strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece dupa care se aseaza pe farfurii , una langa alta, fara sa se suprapuna pentru a preveni lipirea lor, se acopera cu folie alimentara si se lasa asa. Se trece la pasul urmator, sosul marinara.
Rosile se curata de pielita si seminte se zdrobesc bine de tot si se pun la foc. Cand incep sa fiarba se adauga sare, piper, frunza de dafin , pe care o vom scoate la urma, si lasam la fiert. Cand s-a ingrosat sosul, punem 4-5 catei de usturoi , mai fierbem un minut , luam de pe foc si adaugam frunzele de busuioc proaspete si tocate. Acoperim si punem deoparte.
Trecem la sosul de branza cu pesto. Jumatate din laptele de frisca se pune la foc, se incalzeste bine, se condimenteza cu sare si piper, se lasa la fiert. Se adauga putin sos pesto, aproximativ 2 linguri cu varf sau 3 , dupa dorinta, se amesteca pentru omogenizare, se adauga apoi mozzarella tot cate 2 linguri odata si amestecand mereu, pana ajunge sosul la consistenta mai groasa apoi de pune usturoi tocat , 3 bucati si se ia jos de pe foc. Se acopera si se lasa.
Se trece la sosul de branza. Se pune restul de lapte de frisca la fiert, se condimenteaza cu sare si piper si cand incepe sa fiarba se pune mozzarella, la fel ca si la sosul cu pesto, nu se adauga mult , dar destul ca sa devina destul de gros. Se acopera si se lasa deoparte.
Carnea de porc macinata se condimenteaza cu sare, piper, boia, usturoi si se pune la foc. Se prajeste in putin ulei pana isi schimba culoarea dupa care se adauga putin sos marinara, se mai fierbe putin si se opreste aragazul., se pune deoparte. Acuma se trece la asamblarea asa zisului tort.
Se ia un vas si pe marginea lui se incepe captusirea cu aluatul de lasagna. Feliile se suprapun destul de mult pentru ca trebuie sa aibe o putere mare ca sa tina compozitia la sfarsit. Se captuseste si fundul vasului, dar avem grija ca tot a doua si a treia foaie sa o taiem ca sa nu avem fundul vasului acoperit cu un strat foarte gros de paste , pentru ca nu mai avem loc de restul compozitiei. Tinem cont ca marginile foilor de lasagna sa le lasam pe dinafara, sa atarne , ca vom avea nevoie de ele la sfarsit.
Taieturile nu le aruncam, le punem separat inr-un vas pentru ca ne vom folosi de ele. Se pastreaza chiar si resturile , marginile cazute in timpul fiertului pastelor.
Dupa ce am captusit vasul bine de tot incepem sa alcatuim straturile , dupa dorinta, in cazul meu au fost ele scrise in reteta. Prima data am pus mozzarella rasa , asta pentru ca in urma topirii la caldura cuptorului , sa fiu sigura ca voi avea rezistenta la aluat, apoi am pus baconul taiat bucatele micute si prajit, dar scurs de untura lasata. Peste, am aranjat branza telemea si un strat de sos de branza cu pesto. Se acopera cu resturi de paste din taieturi si se formeaza din nou alte randuri. Se aseaza branza ricote, telemea, carnea cu sos marinarra, mozzarella rasa , sos marinara si iar foi de lasagna , apoi iar branza telemea, ricota, sos de branza si iar foi lasagna....tot asa construim straturi unul dupa altul, pana ajungem sus, la marginea vasului. La construirea straturilor trebuie sa tinem cont sa intercalam bine de tot mozzarella si sosurile de branza precum si straturile de paste, pentru ca ele dau rezistenta.
Cu marginile pastelor acoperin lasagna si din nou, avem grija sa mai taiem unele din ele ca sa nu avem prea mult aluat .
Se da la cuptor pana se incalzeste bine de tot in interior si mozzarella se topeste. si intra prin locurile ramase libere si le incheaga.
[(O sa mai ne ramana resturi de foi si din alte ingrediente, nu le aruncam...formam o lasanga normala, intr-un vas mai mic si care merge la cuptor....lasagna asta mai mica , din resturi, o acoperim si o dam la congelator...o pastram acolo pentru caz de forta majora-nu avem chef de gatit, nu avem timp, vine cineva pe nepusa masa la noi...doar o scoatem de la congelator si asa congelata cum este punem in cuptor, incalzim pana se dezgheata dupa care servim....)]
Se lasa apoi in vas pana a doua zi, cand cu mare grija se introduce un cutit cu lama lunga intre paste si peretele vasului, apoi cu atentie se desprinde pastele de-a roata vasului. Se pune o farfurie lata peste lasagna si se intoarce vasul cu fundul in sus, in asa fel incat partea de deasupra lasagnei sa fie acuma fundul ei si partea care a fost la inceput fundul lasagnei , acuma va si partea de sus. Se feliaza dupa nr de persoane pe care le avem la masa, se incalzeste individual, se aseaza in farfurii late si incalzite, se orneaza cu patrunjel sau busuioc proaspat, se pune sos de branza sau marinara deasupra si se serveste , acompaniat de paine prajita si un pahar cu vin


Cantitatile difera in functie de marimea vasului pe care il folositi, ingredientele date nu sant obligatorii, fiecare poate pune ce doreste dar trebuie tinut cont de branza care se topeste si da rezistenta tortului
Fişiere ataşate
004 lasagna.jpg
004 lasagna.jpg (57.48 KiB) Vizualizat de 2113 ori
013 lasagna.jpg
013 lasagna.jpg (96.54 KiB) Vizualizat de 2114 ori
011 lasagna.jpg
011 lasagna.jpg (76.71 KiB) Vizualizat de 2114 ori
004 lasagna.jpg
004 lasagna.jpg (57.48 KiB) Vizualizat de 2114 ori
003 lasagna.jpg
003 lasagna.jpg (92.22 KiB) Vizualizat de 2114 ori
002 lasagna.jpg
002 lasagna.jpg (59.29 KiB) Vizualizat de 2114 ori
021 lasagna dupa ureche 1.jpg
021 lasagna dupa ureche 1.jpg (97.1 KiB) Vizualizat de 2114 ori
018 lasagna dupa ureche 1.jpg
018 lasagna dupa ureche 1.jpg (69.46 KiB) Vizualizat de 2114 ori
017 lasagna dupa ureche 1.jpg
017 lasagna dupa ureche 1.jpg (89.96 KiB) Vizualizat de 2114 ori
015 lasagna dupa ureche 1.jpg
015 lasagna dupa ureche 1.jpg (73.33 KiB) Vizualizat de 2114 ori
014 lasagna dupa ureche 1.jpg
014 lasagna dupa ureche 1.jpg (41.95 KiB) Vizualizat de 2114 ori
013 lasagna dupa ureche.jpg
013 lasagna dupa ureche.jpg (94.21 KiB) Vizualizat de 2114 ori
013 lasagna dupa ureche 1.jpg
013 lasagna dupa ureche 1.jpg (61.98 KiB) Vizualizat de 2114 ori
012 lasagna dupa ujreche 1.jpg
012 lasagna dupa ujreche 1.jpg (81.29 KiB) Vizualizat de 2114 ori
010 lasagna dupa ureche 1.jpg
010 lasagna dupa ureche 1.jpg (77.4 KiB) Vizualizat de 2114 ori
009 lasagna dupa ureche 1.jpg
009 lasagna dupa ureche 1.jpg (82.8 KiB) Vizualizat de 2114 ori
008 lasagna dupa ureche 1.jpg
008 lasagna dupa ureche 1.jpg (46.45 KiB) Vizualizat de 2114 ori
007 lasagna dupa ureche.jpg
007 lasagna dupa ureche.jpg (69.99 KiB) Vizualizat de 2114 ori
007 lasagna dupa ureche 1.jpg
007 lasagna dupa ureche 1.jpg (65 KiB) Vizualizat de 2114 ori
006 lasagna dupa ureche 1.jpg
006 lasagna dupa ureche 1.jpg (78.89 KiB) Vizualizat de 2114 ori
005 lasagna dupa ureche 1.jpg
005 lasagna dupa ureche 1.jpg (62.55 KiB) Vizualizat de 2114 ori
004 lasagna dupa ureche.jpg
004 lasagna dupa ureche.jpg (73.11 KiB) Vizualizat de 2114 ori
004 lasagna dupa ureche 1.jpg
004 lasagna dupa ureche 1.jpg (62.49 KiB) Vizualizat de 2114 ori
003 lasagna dupa ureche 1.jpg
003 lasagna dupa ureche 1.jpg (61.85 KiB) Vizualizat de 2114 ori
002 lasagna dupa ureche 1.jpg
002 lasagna dupa ureche 1.jpg (57.06 KiB) Vizualizat de 2114 ori
001 lasagna dupa ureche 1.jpg
001 lasagna dupa ureche 1.jpg (49.05 KiB) Vizualizat de 2114 ori
001 lasagna dupa ureche.jpg
001 lasagna dupa ureche.jpg (60.15 KiB) Vizualizat de 2114 ori
011 lasagna.jpg
011 lasagna.jpg (76.71 KiB) Vizualizat de 2114 ori
Ultima oară modificat 31/10/2011 05:41 de către pupi, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 31/10/2011 10:04

vai pupi draga ce bine arata! intai tre sa fac pastele scoici umplute si apoi o sa trec ca o fac si pe asta.
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 31/10/2011 12:06

Tulai'Doamne ce frumuseata, pupi :o :o :o Mie imi place lasagna de nu mai pot - e adevarat ca...facuta de altcineva :P ... - nu-mi trimiti si mie o portie mare?

Lasagna transcede 'pasta' - dar tot e pretentioasa. Ce am observat eu la paste (de nu-mi plac la nebunie...) este ca desi pare cea mai simpla mancare, daca nu sunt facute bine si "a la cart", trebuie respectate destul de multe reguli pentru a iesi la fix. De asta eu nu ma impac cu ele - rar am mancat paste bine facute si cu gust adevarat, niciodata facute de mine :sfant: Mie, in afara de taiteii de casa cu varza,sau nuci sau pesmet etc. nu-mi ies ca lumea pastele din comert. Asa ca, te felicit si vreau si eu o portie de la tine, asa bogata cum ai facut-o tu :buuun:

Avatar utilizator
laughylau
Bucatar in devenire
Mesaje: 303
Membru din: 23/08/2011 08:17
Localitate: Copenhaga
Contact:

Mesajde laughylau » 31/10/2011 04:33

:!: Grozav de minunata aceasta lasagna :!:
Niciodata nu am pregatit lasanga si am mancat o singura data...


Eram intr-o excursie de o zi, pe clasa a 7-a, cu clasa, prin Transilvania. Morti de foame, noi, copiii, vroiam sa mancam de urgenta caci ne consumasem toata energia si deveneam tot mai uscati si amarati pe masura ce inainta ziua.
Intr-un oras in care ne-am oprit, ne-au lasat profesorii sa ne plimbam vreo ora, in grupuri, pe unde vroiam noi. Eu si inca o prietena buna ne-am alaturat unor baietandrii si am decis in unanimitate sa mergem la o pizzerie
In timp ce toti baietii si-au comandat fiecare cate o pizza mare si generoasa , eu si prietena, dorind sa ne dam mai speciale si originale, ne-am comandat lasagna. Bineinteles ca au venit pizzele baietilor, le-au infulecat cu cea mai mare pofta, avand o foame adolescentina iesita din comun. Si noi doua, bietele fete, ne uitam inghitind in sec la branza care se topea pe pizza, la sunculita rumenita si la celelalte nebunii, asteptand sa se pregateasca si lasagna noastra...
Intre timp a ajuns si mancarea in fata noastra, dar stupoare! Era absolut clocotita. Nu puteam manca....timpul se scurgea.Trebuia sa ajungem la autocar...secundele alergau nemiloase iar gradele lasagnei se incapatanau sa ramana multe. Considerand foamea mea fara seaman, am inceput sa manac in timp ce aproape mi se formau besicute pe limba la cat de fierbinte era. Prietena mea nu a avut forta necesara de a se sacrifica de dragul lasagnei.
Mai aveam vreo 5 minute si avem o distanta considerabila de parcurs pana la autocar... si deja ne imaginam cum plecau fara noi. Si am pornit-o la o fuga nebuna, inca mestecand lasagna.

Dar totusi, eu am ales sacrificiul si placerea in acelasi timp, spre deoasebire de prietena mea care inca regreta ca si-a abandonat minunatie de lasagna neatinsa, neintinata, a lasat-o sa stea asa, virgina si frumoasa, pe masa acelui trist restaurant...

:hug: :hug: :hug:
Laura

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 31/10/2011 04:53

Felicitari pentru idee :master: :master: :master:
Imi place ce a rezultat din joaca ta :peace: ...acest tort lasagna este mai interesant ca o lasagna originala =D> =D> =D>

Ps:Experienta isi spune cuvantul...
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 10:01

Alinaraluca :P astept rabdatoare sa ajungi la scoici inainte si apoi sa treci la pasul urmator :P ....dureaza ceva timp daca vrei sa prepari in casa totul, dar daca folosesti sosurile din comert deja ai economisit o gramada de timp... :wink: .... :hug: si :pup: fata draga

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 10:04

Iulia, ia iesi mataluta pe balcon si tine farfuria intinsa...acusica trimit o portie, expressssss.... via prastie :P ....imi pare rau ca nu esti mai aproape de mine.
Sincer, mie mi se par pastele cea mai usoara si rapida mancare posibila....unde mai pui ca este si versatila...iti fac o portie la vara :P .... :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 10:10

Laura,lasagna este o mancare foarte buna, dar NUMAI daca sti cum sa o prepari....am mancat in multe locuri si am fost deceptionata in cele mai multe cazuri...daca sosul nu este suficient e mult iese uscata, seaca, daca este prea mult devine gretoasa, daca nu sti sa combini gusturile ingredientelor iarasai iese ceva ce nu mai vrei inca odata sa incerci....deci pregateste o lasagna in felul tau, experimenteaza , in portii micute si apoi iti faci reteta ta.... =)) nu mai trebuie sa te frigi la limba si uite asa poti sa o multumesti si pe prietena ta si o ajuti sa treaca peste regretul pe care il poarta cu ea de atatia ani :wink: :hug: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/10/2011 10:13

Dana , asa e , din joaca a iesit ceva pe care sotul cand a vazut pe farfurie tortul a exclamat" dar asta ce mai este , ca numai asa ceva inca nu am vazut la noi pe masa :shock: " ....am ripostat "lasagna" si am ras la care el s-a pus la masa si a stat radator cu furculita in mana pana am aranjat eu masa...au mancat toti barbatii mei pana nu a mai putut....dupa masa a trebuit sa iesim la plimbare ( prin ploaie) sa facem putina miscare ca eram toti mult prea plini....o bunatate a iesit :buuun: :hug: :pup:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 31/10/2011 10:24

Ce bunatate de lasagna... :buuun: :buuun: :buuun:

=D> :hug: :pup:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 15 vizitatori