Ierburi aromate ( uscate)

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Ierburi aromate ( uscate)

Mesajde pupi » 29/11/2010 11:28

Stiu ca este un subiect banal, multe dintre voi poate nu faceti asa ceva acasa pentru ca nu este prea costisitor produsul la magazin....eu prefer sa le fac in casa pentru ca , in primul rand le am in gradina , deci , la indemana...le vreau si uscate ca o alternativa pentru zilele geroase, ploioase , cand nu pot da o fuga in gradina sa le culeg, pentru ca stiu cum le-am crescut si cat sant de naturale....le pregatesc in cantitati destul de mici pentru ca nu imi place sa le tin prea mult.....la mancare, ierburile uscate se folosesc in cantitate mult mai mica decat atunci cand sant proaspete....imi place sa le am pentru ca asa le am mult mai la indemana cand sant dispusa sa fac diferite amestecuri de plante pentru marinarea carnii, a pestelui, sau pentru amestecul de arome pentru mititei.....deci
, am cules din gradina, ierburile:


oregano, ceapa ciorii,leustean,patrunjel, taragon si rosmarin, dafin ( cantitate dupa dorinta)
borcanasa mici, cu capac



Se spala fiecare planta, se preseaza cu servetele de hartie pentru a se inlatura excesul de apa, se pun pe gratare tapetate cu hartie absorbanta.....se lasa acoperite cu servetele pentru a le feri de eventuale particole de praf, se mai intorc si se resfira din cand in cand. Locul unde se usuca trebuie sa fie ferit de lumina puternica si de curenti de aer prea mari.
Cand plantele sant complet uscate, se iau pe rand, se freaca intre palmi , deasupra unui servetel de hartie curat. Daca , eventual frunzele raman prea mari se pot freca in palmi din nou sau se pot macina cu o masina de rasnit cafeaua.
Se aseaza in borcanase inchise ermetic , se eticheteaza si se pun pe raftul cu condimente.
Daca aveti cantitati foarte mari , atunci se fac manunc hiuri, se leaga cu o sfoara fiecare manunchi ( la codite) se spala, se inlatura excesul de apa si se atarna cu frunzele in jos, in locuriu intunecate, ferite de lumina soarelui si curenti de aer. Pentru prevenirea prafuirii lor, se poate trage peste fiecare manunchi o punga de hartie inchisa la culoare care se prinde cat se poate de lejer de codita manunchiului...trebuie ca aerul sa poate patrunde si sa circule fara probleme pentru a preveni mucegairea lor.
In functie de plantele alese puteti sa va faceti fel de fel de amestecuri bune pentru mancaruri, sau , chiar, ierburile de Provance....la alegere...idea e aceasi
Fişiere ataşate
023 condimente.jpg
023 condimente.jpg (46.72 KiB) Vizualizat de 5482 ori
020 taragon.jpg
taragonul maruntit deja
020 taragon.jpg (42.14 KiB) Vizualizat de 5482 ori
019 taragon.jpg
taragonul uscat, inainte de maruntire
019 taragon.jpg (39.76 KiB) Vizualizat de 5482 ori
018 oregano.jpg
oregano maruntit
018 oregano.jpg (32.52 KiB) Vizualizat de 5482 ori
017 oregano.jpg
oregano uscat , inainte de maruntire
017 oregano.jpg (44.38 KiB) Vizualizat de 5482 ori
016 ceapa ciorii.jpg
ceapa ciorii tocata
016 ceapa ciorii.jpg (28.26 KiB) Vizualizat de 5482 ori
011 ceapa ciorii.jpg
ceapa ciorii
011 ceapa ciorii.jpg (26.48 KiB) Vizualizat de 5482 ori
010 patrunjel.jpg
patrunjel uscat si maruntit
010 patrunjel.jpg (36.93 KiB) Vizualizat de 5482 ori
006 patrunjel.jpg
patrunjel inainte de maruntire
006 patrunjel.jpg (42.05 KiB) Vizualizat de 5482 ori
009 leustean.jpg
leustean maruntit
009 leustean.jpg (37.24 KiB) Vizualizat de 5482 ori
005 leustean.jpg
leustean uscat
005 leustean.jpg (45 KiB) Vizualizat de 5482 ori
004 dafin.jpg
dafinul maruntit
004 dafin.jpg (29.71 KiB) Vizualizat de 5482 ori
003 dafin.jpg
dafin uscat
003 dafin.jpg (30.62 KiB) Vizualizat de 5482 ori
001 rosmarin.jpg
rosmarinul pregatit pentru a fi pisat
001 rosmarin.jpg (36.06 KiB) Vizualizat de 5482 ori
024 rosmarin.jpg
rosmarin proaspat
024 rosmarin.jpg (49.74 KiB) Vizualizat de 5482 ori
023 taragon.jpg
023 taragon.jpg (50.49 KiB) Vizualizat de 5482 ori
020 leustean, patrunjel.jpg
leusteanul si patrunjelul proaspete
020 leustean, patrunjel.jpg (54.69 KiB) Vizualizat de 5482 ori
019 oregano, ceapa ciorii, leustean.jpg
oregno si ceapa ciorii proaspete
019 oregano, ceapa ciorii, leustean.jpg (45.05 KiB) Vizualizat de 5482 ori
018 condimente.jpg
gratarul pregatit pentru uscare
018 condimente.jpg (28.24 KiB) Vizualizat de 5482 ori
017 oregano.jpg
scoaterea excesului de apa
017 oregano.jpg (29.58 KiB) Vizualizat de 5482 ori
023 condimente.jpg
023 condimente.jpg (46.72 KiB) Vizualizat de 5482 ori

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Ierburi aromatice.

Mesajde alexia291101 » 30/11/2010 10:41

Stiati ca daca in momentul in care puneti ierburile uscate in mincare le frecati in palma sau cu degetele ca sa se faca praf aromatizeaza (???) mai intens....Caldura palmelor face ca uleurile aromatice pe care le contin aceste ierburi sa se activeze.
Iulia Cristina

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 30/11/2010 03:37

Pupi,ce recipiente faine ai,sa le stapanesti sanatoasa :hug:
Eu le maruntesc cu rasnita de cafea.Metoda ta este una mai putin agresiva. :master: :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/11/2010 06:11

Harnicuta ca o furnicuta, chiar si in prag de iarna !!!
Felicitari !
=D> =D> =D>

Le-am pus in fel si chip- in cuburi de gheata, verzi, in congelator, uscate...degeaba, nimic nu se compara cu cele proaspete, nu-i asa ???

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2010 07:09

Alexia 291101, da stiam de chestia asta, am incercat sa fac asa dar , sincer, mi s-a parut ca au doar un miros mai puternic dar in mancare nu am simtit nici o diferenta.....pot spune ca au avut chiar , pe langa mirosul lor specific, un alt miros care nu mi-a placut deloc si din cauza asta am decis sa imi prepar eu singura ierburile pe care le folosesc mai mult....chiar citisem despre asa ceva intr-o carte in care se explica despre ierburi si am facut experimentul :( .....poate o fi ceva rau cu mine :P :? ....ce e drept am incercat cu ierburi din comert nu cu din cele gradina mea....am sa repet figura in cateva saptamani sa vad daca am aceasi senzatie si miros ....mirosul ala diferit pe care l-am detectat a fost la mararul uscat si la un alt condiment ( Thyme)ii spune aici ...habar nu am cum ii spune in limba romana :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2010 07:15

Alina, mersi...este un set pe care il am de o gramada de ani....si eu mai maruntesc cu rasnita dar numai cand prepar vegeta, in rest le pregatesc asa cum am scris pentru ca imi place sa vad verdeata in supa ...la rasnita iese marunta de tot frunza uscata si se pierde printre altele pe acolo ....:hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/11/2010 07:27

Lucia, asa e cum spui, nu se compara cu cele proaspete....e nasol ca nu putem beneficia de cele proaspete tot timpul...unele din ele le avem la dispozitie tot timpul , altele dispar ca sa revina mai viguroase in anul urmator.....asa le mai pun si eu la congelator dar nu in cuburi de gheata....le macin cu rasnita ( food processor) , asa proaspete ( raman bucati mai mari atunci) si apoi le pun in tavitele de gheata ( fara apa) la congelator...desigur acoperite :) ....le pregatesc si eu in fel si chip....imi place sa le pregatesc si sub forma asta pentru ca , uneori , fac un amestec de arome pentru mititei...din cele proaspete sau congelate nu pot face asa ceva....alte ori le combin pentru baitz.... :hug: :hug: :pup: :pup:..... aici nu se gasesc produse 100% natrurale , crescute fara chimicale, hormoni....chiar si cele pe care le numesc "organice" ( produsele bio de la voi) au un procent de hormoni/chimicale in ele...doar cele crescute de tine, in gradina ta ,poti sa fii sigur ca sant naturale....eu am un fix cu unele chestii =)) :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
alexia291101
Bucatar in devenire
Mesaje: 330
Membru din: 21/02/2006 01:34
Localitate: Spania

Mesajde alexia291101 » 01/12/2010 11:52

Eu am vazut la televizor un bucatar care explica ceea ce v-am povestit mai sus. Si de atunci fac asa tot timpul...nu stiu daca intr-adevar are efect sau nu dar eu cum sunt ascultatoare fac ceea ce mi se spune.....
Iulia Cristina

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2010 12:01

Alexia :P :hug: , ai dreptate , bucatarii asa spun si asa procedeaza in unele cazuri....asa cum ti-am spus , am incercat si nu am simtit diferenta la gust....doar la miros :P ....poate au fost cam vechi ierburile pe care le-am avut eu, poate or fi fost crescute in sera si cum tot ce creste fortat , nu e asa de bun ca ceva ce creste natural.....am sa mai las cateva saptamani ierburile mele asa cum sant si am sa le incerc atunci sa vad daca mai depistez mirosul ala nasol....poate asa miros ierburile uscate ....habar nu am ....am sa vad.....sper sa fie mai frumos mirositoare ale mele =)) pentru ca sant crescute in gradina mea =)) ....oricum am sa revin la subiect in vreo 3 saptamani...sper sa imi amintesc :?

Avatar utilizator
floricel
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 19/06/2010 11:37

Mesajde floricel » 01/12/2010 05:46

intru si in discutie,draga pupi,eu am avut marar si patrunjel foooaaarte eco de la noi de la tara si uscate si mie mi-au datg un miros de fan cosit,o perioada nici nu am mai folosit uscate ,de celelalte ierburi nu stiu.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori