Guguluf cu ciocolata si topping

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Guguluf cu ciocolata si topping

Mesajde lucia_bp » 30/08/2014 08:01

Va las ceva dulce, dulce si nemaipomenit de pufos :buuun: :buuun: :buuun:

Ingrediente pt 2 buc ( tava de guguluf cu diametru de 22 cm si inaltime de 11 cm)

Topping Streusel
-70 g zahar tos
-40 g faina
-40 g unt, la temperatura camerei
-1 praf de sara, optional

Umplutura de ciocolata
-500 g ciocolata neagra
-200 g zahar tos
-2 linguri rase scortisoara macinata
-120 g unt (80-82% grasime), moale

Aluat
-900 g faina
-250 g unt, moale ( 80- 82 % grasime)
-300 ml lapte, caldut ( min 3,5 % grasime)
-42 g drojdie proaspata / 14 g drojdie uscata
-150 g zahar tos
-2 oua mari
-2 galbenusuri
-1 lingurita rasa sare

Pentru uns
-1 ou + 1 lingura smantana, mai lichida sau lapte

Pentru tava
-30 g unt
-faina

Preparare

Topping Streusel
Puneti intr-un bol zaharul tos, faina, untul la temperatura camerei si sarea ( optional). Amestecati cu o furculita sa se omogenizeze. Dati deoparte.
Topping-ul trebuie sa aiba un aspect ca de firimituri / aluat sfaramicios.

Umplutura de ciocolata
Radeti ciocolata si puneti-o intr-un bol, impreuna cu scortisoara macinata si zaharul tos. Amestecati foarte bine.
Adaugati untul moale si omogenizati cat puteti de bine, tot cu ajutorul unei furculite. Impartiti umplutura in 6 parti egale.
Pe doua din ele, impartiti-le pe fiecare, inca in doua.
Veti avea 4 parti de umplutura cu cantitati egale si mai mari si inca 4 parti egale de umplutura, cu cantitati mai mici.
Lasati la temperatura camerei.

Aluat
Pregatiti toate ingredientele de cu seara ca sa ajunga pana dimineata la temperatura camerei.
A doua zi, incalziti usor laptele si turnati-l intr-un bol mic, peste drojdia alifiata cu 1 lingura de zahar.
Amestecati pana cand se topeste zaharul si se dizolva drojdia.
Lasati acoperit, sa creasca, intr-un loc cald, fara curenti de aer.
Cerneti faina in vasul in care veti framanta aluatul si amestecati-o cu sarea.
Separat, intr-un castron mai mare, mixati ouale, galbenusurile si zaharul tos pana cand isi tripleaza volumul, se topeste zaharul si are aspectul unei creme spumoase.
Adaugati spuma de oua peste faina si incepeti sa framantati ( manual- minim 20 min sau cu robotului- tot 20 min).
Adaugati drojdia activata si continuati framantatul ( manual- inca 40 min sau cu robotul- 20 min, apoi manual inca 20 min).
Pe la sfarsitul timpului de framantare si dupa ce aveti o textura omogena puneti in 4- 5 reprize untul, topit si racorit; inglobarea lui nu se mai face prin framantare, ci prin plierea aluatului si apasarea cu pumnul in partea din mijloc al aluatului, unde se suprapune marginea unei plieri.

* Recomandat este ca timpul acordat framantarii sa fie de minim 1 ora.
De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca acest aluat este mai moale decat cel pentru cozonac. Daca obtineti o consistenta similara cozonacului adaugati inca putin lapte caldut pentru a avea in cele din urma un aluat molicel si foarte pufos, dar care se desprinde cu usurinta de vas si de maini.

La finalul timpului de framantat, in aluat trebuie sa vedeti zeci de “ basicute cu aer ”.
Puneti aluatul intr-un bol mare, uns cu un putin unt / ulei.
Acoperiti bolul cu un prosop curat, puneti-l intr-un loc cald si lasati aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul ( cca. 60- 90 min).
Scoateti pe planul de lucru, framantati-l putin si lasati 5 min “ sa-si traga sufletul ”.
Impartiti aluatul in 6 bucati egale.
Pastrand acoperite 5 bucati, lucrati a sasea bucata.

Intai o impartiti in 2 parti egale.
Intindeti fiecare parte intr-o foaie dreptunghiulara mai subtire si presarati uniform cate una din partile mai mici de umplutura.
Rulati-le, nu foarte strans si sigilati capetele.
Impletiti apoi cele doua suluri rezultate.
Puneti-le cu grija intr-o forma de guguluf unsa cu unt si presarata cu faina, petrecand impletitura in jurul pilonului central ( formele din silicon, nu este nevoie sa le ungeti).
Luati inca o bucata de aluat, pastrand restul acoperite si procedati identic. Asezati in a doua forma tapetata cu unt si faina.

Urmatoarele 2 bucati le intindeti in foaie dreptunghiulara si presarati pe fiecare cate una din umpluturile mari.
Rulati-le sub forma de suluri si impletiti-le.
Asezati in prima forma peste impletitura mai subtire.
Procedati identic cu ultimele bucati si puneti impletituta rezultata in forma a doua.

Puneti aluatul acoperiti la crescut, inca 30- 40 min.

* Initial, aluatul trebuie sa ajunga pana la jumatatea formei, iar in tava lasati-l sa creasca pana ajunge la buza formei.

Incingeti cuptorul la 190 grade.
Amestecati oul cu smantana lichida / lapte si cu o pensula, ungeti foarte bine aluatul crescut.
Presarati peste ei topping-ul Streusel.
Dati la cuptorul incins si coaceti 30- 35 min, tot la 190 grade, apoi dati focul mai mic, la 170 grade si mai lasati inca 10- 15 min sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite.
Faceti testul cu scobitoarea; sunt coapte atunci cand, daca ii intepati cu o scobitoare, pe acesta ramane doar ciocolata, fara urme de aluat.
Lasati sa se raceasca total inainte de a le scoate din forme si abia apoi feliati.

Se pot pastra acoperite, timp de 2-3 zile, la temperatura camerei.
Fişiere ataşate
cim1112.jpg
cim1112.jpg (71.31 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c1_topping_streusel.jpg
c1_topping_streusel.jpg (95.95 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c2_umplutura.jpg
c2_umplutura.jpg (80.75 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c3.jpg
c3.jpg (39.48 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c4.jpg
c4.jpg (79.63 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c5.jpg
c5.jpg (84.31 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c6.jpg
c6.jpg (92.68 KiB) Vizualizat de 5732 ori
cim1113.jpg
cim1113.jpg (59.82 KiB) Vizualizat de 5732 ori
cim1114.jpg
cim1114.jpg (76.39 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c7.jpg
c7.jpg (117.7 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c8.jpg
c8.jpg (132.95 KiB) Vizualizat de 5732 ori
c9.jpg
c9.jpg (143.24 KiB) Vizualizat de 5732 ori
cim1115.jpg
cim1115.jpg (113.13 KiB) Vizualizat de 5732 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/08/2014 10:51

Ma termini cu aluaturile ate super faine si cu pozele astea de imi vine sa intru in monitor....tare ma bucur ca te-ai intors...mi-ai lipsit mult :hug: :hug: :pup: :pup:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 31/08/2014 02:13

Lucia draga bine ai revenit :hug: :flower:

Reteta este incantatoare, imi place deosebit de mult acest cozonacel. Am cumparat din Alsacia o forma si de fiecare data cand o privesc parca simt gustul de migdale si vad cum bunicuta mea imi intindea o felie de kugelhopf la sarbatori.

Imi place tare mult si ideea cu toppingul de streusel. Un deliciu ce sa mai spun :clipocit: :roll:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/08/2014 08:41

pupi scrie:Ma termini cu aluaturile ate super faine si cu pozele astea de imi vine sa intru in monitor....tare ma bucur ca te-ai intors...mi-ai lipsit mult :hug: :hug: :pup: :pup:


Acesta este tot o reteta facuta mai de demult si nepostata...vara nu am timp de stat prea mult prin bucatarie si mai ales de timpul cam indelungat de framantat la acest guguluf...cam multa munca, dar merita :!: Recompensa este pe masura efortului depus :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 31/08/2014 09:10

Imi place mult cum a iesit , Lucia nota 10 :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 31/08/2014 10:54

Lucia, arata super!
:hug: :love: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/09/2014 07:44

yafa scrie:Lucia draga bine ai revenit :hug: :flower:

Reteta este incantatoare, imi place deosebit de mult acest cozonacel. Am cumparat din Alsacia o forma si de fiecare data cand o privesc parca simt gustul de migdale si vad cum bunicuta mea imi intindea o felie de kugelhopf la sarbatori.

Imi place tare mult si ideea cu toppingul de streusel. Un deliciu ce sa mai spun :clipocit: :roll:


Super bun si tare, tare dulce :buuun: Aluatul pufos...Pe primul l-am servit inca caldut, iar umplutura era inca moale...dar nu am rezistat sa asteptam pana se raceste complet.
Multumesc, draga mea :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/09/2014 07:18

alejoe scrie:Imi place mult cum a iesit , Lucia nota 10 :master: :master:


Multumesc mult pentru comentariu, draga mea :pup: :pup: :pup:

Sper sa-l incerci :rugaciune: Este nemaipomenit de bun :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 04/09/2014 10:58

Minunat...o bunatate! =D> :buuun:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 04/09/2014 11:04

M-ati lasat fara cuvinte :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
:hug: :pup: :love:
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 32 vizitatori