Gratin cu rulouri din foi de orez cu umplutura

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gratin cu rulouri din foi de orez cu umplutura

Mesajde lucia_bp » 10/02/2014 08:08

Hartia de orez este un produs popular in toata Asia, cu precadere in China si Japonia. Ea este folosita de la combinatii cu ingrediente foarte proaspete si foarte putin gatite pana la diverse rulouri prajite, fiind nelipsite in bucatariile familiilor asiatice.
Cunoscute si sub denumirea de " foi de orez " acestea reprezinta mereu un bun prilej de a experimenta cu diverse combinatii de umpluturi.
Hartia de orez se comercializeaza sub forma de cercuri sau patrate ce sunt subtiri, crocante si translucide.
In bucataria vietnameza este folosita in special la prepararea de pachetele de primavara sau pachetele prajite si unde aceasta hartie este numita “bánh tráng” sau “bánh đa nem”.
Pentru orice preparat cu foi de orez, mai intai se pregateste umplutura, apoi foile de orez se inmoaie pe rand, cateva secunde in apa dupa care se intind pe un prosop curat de bucatarie si se lasa sa stea circa 1 minut. In acest timp, hartia se inmoaie si devine elastica, atat cat sa se poata rula fara sa se rupa.

Si acum sa va povestesc despre un pranz extraordinar de gustos…pentru noi a fost un adevarat rasfat. Impachetate, aceste rulouri seamana cu niste caneloni, doar ca foitele de orez au o consistenta aparte, foarte interesanta si s-au potrivit de minune cu toate celelalte ingrediente :peace:

Ingrediente pentru cca 20 buc

-1 piept de pui, taiat bucatele mici si marinat in 3- 4 linguri sos de soia ( eu am folosit carne de curcan fiarta, ramasa de la o supa, rupta in fasii, marinata in sos de soia si adaugata la legumele moi, calite inainte)
-4- 6 linguri ciuperci din conserva, scurse sau felii de ciuperci proaspete, calite si scurse
-1 morcov taiat in fasii subtiri ( cu ustensila de curatat) si apoi taiat in bucati mai mici sau ras
-½ conserva porumb
-½ ardei gras rosu, taiat cubulete
-ghimbir pudra + ghimbir candel, dupa gust (optional)
-1 cescuta bulion gros / pasta de ardei rosu, pregatit in casa
-sos de soia ( 3- 4 linguri pentru marinada + 1- 2 linguri pentru legume, daca este necesar si dupa gust)

Pentru taieteii de omleta
-3 oua sau 1 ou + 2 albusuri ( din congelator)
-patrunjel verde, tocat marunt / uscat, maruntit
-1 lingurita susan
-fulgi de ardei iute, dupa gust
-1 lingurita sos de soia

Topping
-1- 2 oua
-smantana, la apreciere si preferinta
-mozarella / cascaval, rasa

Altele
-1 pachet cu foi de orez
-sare
-piper, proaspat macinat
-unt, pentru vasul termorezistent
-ulei

Preparare

Taiati pieptul de pui in bucatele mici, condimentati cu sare, piper, dupa gust, amestecati-le bine cu sosul de soia si lasati cateva ore la frigider sa se aromeze.
Puneti la prajit cu tot cu marinada, in foarte putin ulei incins, amestecand des.
Cand carnea incepe sa prinda culoare, adaugati pe rand ciupercile, morcovul, ardeiul rosu, iar cand acestea devin moi, puneti boabele de porumb, ghimbirul ( optional), bulionul / pasta de ardei rosu si inca putin sos de soia ( daca este necesar si dupa gust).
Calit in continuare pana ce legumele sunt facute si zeama scazuta, apoi lasati la racit.

Pentru taieteii de omleta
Bateti ouale impreuna cu patrunjelul, susanul, fulgii de ardei iute, sosul de soia si condimentati cu sare, piper, dupa gust.
Turnati amestecul intr-o tigaie cu foarte putin ulei incins si faceti o singura omleta pe care o prajiti pe ambele parti pana se rumeneste frumos.
Scoateti pe servetele absorbante si lasati la racit.
Rulati omleta, apoi taiati-o in fasii subtiri, de forma unor taietei. Dati deoparte.

Puneti apa intr-o tava / vas care sa aiba dimensiunile mai mari decat cele ale foilor de orez.
Luati cate o foaie de orez, scufundati-o complet in apa si scoateti-o imediat pe un servet curat. Foaia se va inmuia in mai putin de 1 minut si trebuie folosita imediat.
Puneti la mijlocul ei 1- 2 lingurite din compozitia cu legume si carne si asezati desupra cateva fasiute de omleta.
Impachetati astfel: aduceti foaia de orez dinspre voi peste umplutura, spre centrul foii; partile laterale ( dreapta- stanga) peste sulul format, apoi rulati dinspre voi spre partea opusa pana in marginea foii de orez. Lucrati cu grija pentru ca foile de orez inmuiate au tendinta sa se lipeasca cand se ating parti de foita intre ele si riscati sa le rupeti. Sunt destul de rezistente, dar si delicate in acelasi timp.
Procedati identic pana ce epuizati umplutura.
Transferati direct intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, inclusiv peretii laterali.

Topping
Bateti ouale cu smantana si turnati uniform peste rulourile din vas, apoi presarati deasupra cu mozarella / cascaval ras.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 20- 25 min, la 180 grade sau pana ce cascavalul este topit si formeaza o crusta frumos rumenita.

Serviti cat este cald.
Fişiere ataşate
dsc_0001.jpg
dsc_0001.jpg (90.96 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_3985.jpg
dsc_3985.jpg (65.85 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_9275.jpg
dsc_9275.jpg (83.21 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0015.jpg
dsc_0015.jpg (68.15 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0017.jpg
dsc_0017.jpg (88.54 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0030.jpg
dsc_0030.jpg (109.92 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0034.jpg
dsc_0034.jpg (122.54 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0022.jpg
dsc_0022.jpg (101.47 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0026.jpg
dsc_0026.jpg (87.1 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0054.jpg
dsc_0054.jpg (93.73 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0052.jpg
dsc_0052.jpg (98.96 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0040.jpg
dsc_0040.jpg (102.73 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0046.jpg
dsc_0046.jpg (62.53 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0049.jpg
dsc_0049.jpg (65.21 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0043.jpg
dsc_0043.jpg (76.43 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0057.jpg
dsc_0057.jpg (104.75 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0058.jpg
dsc_0058.jpg (98.65 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0037.jpg
dsc_0037.jpg (52 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0060.jpg
dsc_0060.jpg (80.79 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0064.jpg
dsc_0064.jpg (86.06 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0067.jpg
dsc_0067.jpg (72.18 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0073.jpg
dsc_0073.jpg (99.74 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0075.jpg
dsc_0075.jpg (95.1 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0076.jpg
dsc_0076.jpg (80.41 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0077.jpg
dsc_0077.jpg (89.55 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0080.jpg
dsc_0080.jpg (88.42 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0083.jpg
dsc_0083.jpg (94.35 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0085.jpg
dsc_0085.jpg (87.95 KiB) Vizualizat de 3477 ori
dsc_0078.jpg
dsc_0078.jpg (84.16 KiB) Vizualizat de 3477 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/02/2014 08:15

Lucia =D> =D> =D> pentru postarea exemplara (fotografiile sunt deosebit de frumoase, realizate ”pas cu pas”, reteta frumos explicata). Gustul... :buuun: sunt sigura ca a fost divin... :master: :master: :master:

As avea o intrebare. :blushing: Te rog (cand ai timp, nu este nici o graba) scrie-mi unde ai gasit sa cumperi pachetul cu foile de orez. Iti multumesc foarte mult.

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/02/2014 08:24

Lucia,ai postat o reteta de nota 10! =D> :hug: :flower:

Prezentarea si fotografiie sint de exceptie... :master:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/02/2014 08:24

antoniah scrie:Lucia =D> =D> =D> pentru postarea exemplara (fotografiile sunt deosebit de frumoase, realizate ”pas cu pas”, reteta frumos explicata). Gustul... :buuun: sunt sigura ca a fost divin... :master: :master: :master:

As avea o intrebare. :blushing: Te rog (cand ai timp, nu este nici o graba) scrie-mi unde ai gasit sa cumperi pachetul cu foile de orez. Iti multumesc foarte mult.

:hug: :pup: :flower:


Multumesc pentru aprecierile si cuvintele frumoase pe care mi le adresezi.

Foile de orez se gasesc la Cora, la raionul cu condimente asiatice.
Sper sa gasesti...daca nu, iti trimit eu :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/02/2014 08:28

lucia_bp scrie:
antoniah scrie:Lucia =D> =D> =D> pentru postarea exemplara (fotografiile sunt deosebit de frumoase, realizate ”pas cu pas”, reteta frumos explicata). Gustul... :buuun: sunt sigura ca a fost divin... :master: :master: :master:

As avea o intrebare. :blushing: Te rog (cand ai timp, nu este nici o graba) scrie-mi unde ai gasit sa cumperi pachetul cu foile de orez. Iti multumesc foarte mult.

:hug: :pup: :flower:


Multumesc pentru aprecierile si cuvintele frumoase pe care mi le adresezi.

Foile de orez se gasesc la Cora, la raionul cu condimente asiatice.
Sper sa gasesti...daca nu, iti trimit eu :!:

:hug: :hug: :hug:


Iti multumesc mult! Am sa ma uit mai atenta in magazine (eu fac de obicei slalom printre rafturi daca sunt singura iar daca sunt cu C si Antonel, sunt mai mult cu ochii la copil sa nu faca o nazbatie =)) ). Te pup. :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 10/02/2014 08:35

O reteta :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: ...ce ma lasat fara cuvinte :master: :master: :master: :master: :master:
Felicitari pentru minunatele retete pe care le postati :pup: :pup: :pup: :pup: :pup:
:hug: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/02/2014 09:59

Lucia, te-ai intrecut pe tine, o reteta tare buna, apetiosanta, imi place combinatia folosita...pozele super frumoase :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/02/2014 07:19

Danieluta scrie:Lucia,ai postat o reteta de nota 10! =D> :hug: :flower:

Prezentarea si fotografiie sint de exceptie... :master:


Multumesc :master: Cred ca se poate si mai bine :wink: ...ma straduies :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 13/02/2014 07:51

d_dana_a scrie:O reteta :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: ...ce ma lasat fara cuvinte :master: :master: :master: :master: :master:
Felicitari pentru minunatele retete pe care le postati :pup: :pup: :pup: :pup: :pup:
:hug: :love: :flower:


:pup: :pup: :pup: :hug: :hug: :hug: :love: :love: :love:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 13/02/2014 05:29

Lucia nota 10 pentru tot ce faci :master: :master: :master: :master: :hug:
claudia


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator