Gnocchi de castane cu sos de ciocolata

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gnocchi de castane cu sos de ciocolata

Mesajde lucia_bp » 29/10/2014 01:46

Pastele fainoase sunt preparate alimentare din faina de grau, hrisca, faina de orez, amidon de soia sau amidon de fasole mung, etc, la care se mai adauga ou sau diferite piureuri de legume; se pastreaza uscate sau pot fi proaspete si se prepara in cele mai multe cazuri prin fierbere.
Originile pastelor fainoase se pierd in negura timpului, unii cercetatori sustin ca primele insemnari legate de paste vin din China si dateaza din 1700 i.e.n, altii- cercetatorii italieni- sustin insa ca primele insemnari legate de paste apar inca de pe vremea etruscilor, populatie ce locuia in Etruria- zona central vestica a Italiei de atunci- Toscana, Lazio si Umbria in prezent.
Cel mai arhicunoscut fel de mancare din lume? Cine a fost atat de genial, incat sa inventeze un fel de mancare atat de usor de preparat? Cine a fost omul caruia i-a venit ideea sa amestece apa cu faina, sa creeze din aluat diverse forme si sa le usuce, pentru ca apoi in orice moment sa le fiarba repede?

Sursele arheologice ne indeamna sa credem, ca istoria pastelor fainoase coincide cu dezvoltarea agriculturii si are o legatura stransa cu inceputurile marilor civilizatii ale planetei- mediteraneana, chineza si araba. Cand oamenii invatasera deja sa semene si sa cultive cerealele, au inceput sa inventeze si noi tehnici de prelucrare a boabelor rezultate. Tocmai atunci s-a conceput faina, iar grecii si romanii antici au inceput sa prepare din ea aluatul, pe care il intindeau apoi in fasii subtiri, il coceau pe niste pietre incinse, la foc sau in cuptoare.

Mult mai tarziu acest aluat se pregatea prajit in grasime sau fiert in apa. Aceasta mancare ieftina, numita “ lagane ” sau " lagnon ", sanatoasa si usor de preparat, a devenit rapid o baza in alimentatia locuitorilor din regiunile mediteraneene.

Odata cu dezvoltarea dinamica a oraselor din Italia de azi, in special in Roma, a aparut problema alimentatiei unei populatii destul de numeroase pentru acele vremuri. In secolul I i.e.n, in Roma locuiau peste 1 milion de cetateni ai imperiului, iar dupa nici macar un secol mai tarziu– peste un milion si jumatate. Asigurarea unei cantitati suficiente de hrana pentru un numar atat de mare de locuitori, constituia acum 2000 de ani o adevarata problema, atat organizatorica, cat si financiara pentru acei cetatenii infometati.

Tocmai de atunci incepe istoria pastelor- a celor uscate- fiind in prezent cele mai populare. S-a descoperit ca aluatul intins in fasii si uscat la soare este usor de pastrat si comercializat, iar ambalat corespunzator rezista pe o perioada mai lunga.
Este dificil sa gasim vreo descriere in sursele scrise ale vremurilor respective: pastele fainoase, un fel de mancare simpla si ieftina, constituia o hrana pentru saraci. Nici poetii, nici scriitorii care erau legati de curtile mai marilor, nu si-au indreptat atentia asupra unui lucru atat de prozaic.
Totusi, poetul Horatiu, caruia ii placea sa descrie calitatile vietii simple, scrie in una din lucrarile sale despre faptul ca in multe momente in care se intorcea acasa, manca un castron de mancare din praz, naut si " lagane ", adica lasagne.
Apicius, autorul primei carti de bucate pastrate, " De Re Coquinaria ", ofera o descriere amanuntita a " lagane ", de data aceasta intr-o versiune luxoasa, adica proaspata.
Pastele uscate erau considerate ca fiind mancarea oamenilor simpli si saraci, iar cele proaspete, imbogatite cu oua, umplute cu carne, legume si fructe de mare se servea pe mesele bogatilor.

In jurul anului 1700, un membru al curtii regale a Regelui Ferdinand al II -lea s-a gandit sa foloseasca pentru mancatul pastelor lungi o furculita scurta. Din acel moment, pastele lungi fierte s-au mancat din ce in ce mai des cu furculita, azi devenint o practica comuna.

Urmatorul pas important in istoria pastelor fainoase se produce in momentul in care ele isi gasesc “ perechea ” - sosul de rosii. Cu toate ca rosiile au fost aduse din Lumea Noua in Europa de catre Christopher Colombus la inceputul secolului XVI, iar in anul 1529, de catre Hernando Cortez, acestea erau considerate plante ornamentale. Primele rosii aduse de Columb erau rosii cherry de culoarea galbena, de aici si numele italian “ pomo d'oro “- mar de aur- si erau considerate otravitoare.
In secolul al XIX- lea, pe fondul saraciei din Italia, taranii s-au incumetat sa guste fructul plantei si acestia nu s-au inselat. Prima mentiune a unei retete de sos de rosii este atestata in anul 1839.
In aceasta perioada, pastele s-au extins si in restul Italiei, tot in aceasta perioada au aparut tipuri noi de paste precum spaghetele, vermicelli, pastele tubulare, etc. Cu toate acestea, productia de paste era inca la nivelul artizanal, mai mult o afacere de familie.
In anul 1824, langa Genova, apare prima fabrica industriala de facut paste, pornita de familia Agnese, apoi cativa ani mai tarziu, in aceeasi zona, Giulia Buitoni, o vaduva cu 5 copii porneste o noua fabrica de paste fainoase…si lista poate continua.

Pastele fainoase pot fi folosite atat ca ingredient alimentar cat si ca fel principal de mancare, iar diversitatea lor este uimitoare, existand in prezent nenumarate tipuri de paste fainoase de toate formele, marimile si chiar culorile in intreaga lume. In ciuda acestei mari varietati a pastelor fainoase, se vorbeste in general de doua categorii de paste fainoase, respectiv de pastele fainoase uscate si de pastele fainoase proaspete.

Pastele fainoase uscate sunt disponibile in foarte multe varietati, au multe forme si dimensiuni si sunt de obicei procurate din comert si mai rar preparate acasa.
Pastele fainoase proaspete sunt mai putin numeroase decat cele uscate, dar cele care exista au o savoare superioara pastelor uscate. Intrucat cele mai multe paste fainoase proaspete contin oua, apa, legume, condimente si alte ingrediente usor perisabile, este indicat ca aceste paste sa fie gatite cat mai repede de la producerea lor. De obicei aceste paste sa fac in aceeasi zi in care se vor si gati, dar exista sortimente de paste fainoase proaspete in comert, care pot fi tinute intr-o stare buna gratie inghetarii sau chiar congelarii lor.
Pastele fainoase proaspete sunt superioare celor uscate din punct de vedere calitativ.
Din comoditate, dar si pentru ca nu stiu cum se le prepare pe cele proaspete, cei mai multi vor apela mereu la pastele uscate, mancarea pierzand totusi mult din aroma sa deosebita.
Pastele proaspete permit chiar si experimente de succes, in compozitia lor putand sa fie adaugate si legume diverse sau verdeturi care sa le dea o savoare in plus.
In special pastele fainoase proaspete merita introduse constant la dieta deoarece, spre deosebire de cele uscate, cele proaspete pot fi si mai gustoase si mai pline de nutrimente sanatoase.
Plecand de la supe si ciorbe, ajungand la preparatele din carne la cuptor si deserturi, pastele fainoase pot face deliciul cunoscatorilor.


Aceste paste le-am facut aseara tarziu…eram tare curioasa ce textura, aroma si gust au… Acum stau in fata bolului cu gnocchi si servesc in portii mici, sa-i pot degusta si savura…Hhhmmm… :buuun: :buuun: :buuun:
Doamne, cat pot fi de buni :peace: …Multumesc Ioana pentru reteta :master:


Ingrediente pentru 4- 5 portii

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
-25 g alune de padure
-100 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
-50 ml smantana pentru frisca

Pentru gnocchi de castane
-250 g piure castane ( indulcit si cu rom)
-200 g branza ricotta (scursa, daca e cazul) / urda
-1 ou mic
-50 g faina ( 2 linguri)

Pentru sotat in unt vanilat
-2 linguri bune de unt
-½ pastaie vanilie
-4 lingurite zahar pudra

Pentru servit: pudra de ciocolata / ciocolata rasa fin

Preparare

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda.
Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele.
Mixati-le in robot pana devin pasta.
Separat, topiti ciocolata la bain-marie.
Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde ( cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare.

* Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca.

Pentru gnocchi de castane
Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita.
Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati.

* Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina ( asa trebuie sa fie).

Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine.
Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire ( diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate.
Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm.
Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi.
Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina.
Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic.
Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata ( eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca).
Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat.

Pentru sotat in unt vanilat
Topiti untul intr-un vas mai larg ( tigaie).
Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine.
Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele.
Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia.
- Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa-i impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata.
- La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata ( fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata).

Serviti calzi.

-Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc ( cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul).
-Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic ( urda este mai seaca dacat branza ricotta ) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.

Sursa:[/urlAICI][url]
Fişiere ataşate
cimg3308.jpg
cimg3308.jpg (90.94 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c1_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg
c1_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg (95.13 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c2_pasta_pentru_gnocchi_de_castane.jpg
c2_pasta_pentru_gnocchi_de_castane.jpg (122.5 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c3_gnocchi_de_castane_formati_cu_furculita.jpg
c3_gnocchi_de_castane_formati_cu_furculita.jpg (86.94 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3309.jpg
cimg3309.jpg (76.98 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3310.jpg
cimg3310.jpg (73.44 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3311.jpg
cimg3311.jpg (61.73 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c4_gnocchi_de_castane_sotati_in_unt.jpg
c4_gnocchi_de_castane_sotati_in_unt.jpg (80.3 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c5_gnocchi_de_castane_cu_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg
c5_gnocchi_de_castane_cu_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg (97.01 KiB) Vizualizat de 3475 ori
c6_gnocchi_de_castane_cu_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg
c6_gnocchi_de_castane_cu_sos_de_ciocolata_si_alune_de_padure.jpg (135.84 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3312.jpg
cimg3312.jpg (92.49 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3313.jpg
cimg3313.jpg (100.84 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3314.jpg
cimg3314.jpg (72.67 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3315.jpg
cimg3315.jpg (85.45 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3316.jpg
cimg3316.jpg (98.61 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3317.jpg
cimg3317.jpg (98.29 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3318.jpg
cimg3318.jpg (127.18 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3319.jpg
cimg3319.jpg (62.3 KiB) Vizualizat de 3475 ori
cimg3320.jpg
cimg3320.jpg (84.23 KiB) Vizualizat de 3475 ori
Ultima oară modificat 29/10/2014 03:57 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/10/2014 03:26

ooooo cum pot sa arate :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: sunt frumoase si ale tale si ale Ioanei, imi plac mult de tot.

super reteta ! =D> =D> =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/10/2014 09:34

:o :o :o simt aroma in gura...Lucia :master: :master: :master: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 29/10/2014 10:15

felicitari Lucia!
Totul la superlativ =D> :master: =D>
Istoria pastelor , ingedientele si ineditul retetei, mi-a placut mult de tot postarea.
Am si eu niste castane prin frigider si sambata daca am timp sigur le prepar!
:hug: :love: :hug:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 30/10/2014 07:43

Ce deliciu imi place rezultatul si prezentarea Lucia :master: :master: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
monya
Incepator
Mesaje: 192
Membru din: 31/01/2013 03:42
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde monya » 30/10/2014 09:13

MMM , ciocolata, castane...felicitari Arata intr-un mare fel si sunt sigura ca si gustul e pe masura.

Multa bafta la concurs. :hug:
http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/11/2014 07:29

crista scrie:ooooo cum pot sa arate :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: sunt frumoase si ale tale si ale Ioanei, imi plac mult de tot.

super reteta ! =D> =D> =D>


:pup: si multumesc :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
naskwik
Incepator
Mesaje: 122
Membru din: 23/02/2010 04:50
Localitate: Chisinau, Moldova
Contact:

Mesajde naskwik » 03/11/2014 02:54

Lucia felicitari pentru reteta, arata super gustoase :roll: =D> =D> =D> ce rau imi pare ca la Chisinau nu gasesc piure de castane, trebuie sa-mi fac provizii cand vin in Romania, apropo in ce marchet pot gasi si la ce pret este ?

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 03/11/2014 07:12

Cred ca sunt foarte buni ...arata super!! Ca intotdeauna ne delectezi cu bunatati =D> :buuun:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/11/2014 06:43

pupi scrie::o :o :o simt aroma in gura...Lucia :master: :master: :master: :hug: :hug: :pup: :pup:


Sunt aromati...se simte bine gustul piureului de castane, iar in combinatie cu sosul de ciocolata cu alune...nici nu am cuvinte sa-ti spun cat de buni sunt...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 29 vizitatori