Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Mesajde lucia_bp » 16/02/2016 05:12

Pentru 2 portii

-600 g gaturi de curcan fara piele (3-4 bucati mai carnoase, de 10-12 cm lungime, dinspre capatul gros al gatului)
-1 lingura untura de porc/2 linguri ulei
-15 g ghimbir, ras
-3-4 catei de usturoi, striviti
-1 ardei iute rosu, tocat marunt/1 lingurita cu varf fulgi de ardei iute
-40 ml sos de soia
-1 lingura rasa zahar
-3/4 lingurita five spices* ( 5 arome chinezesti)
-1 cana supa de vita/de pui sau apa
-½ lingura otet de orez sau dupa gust (otetul de orez este mai slab si mai dulceag decat alt otet; se poate inlocui cu ½ lingura otet de vin de 5 grade + 1 lingurita zahar)

Pentru five spices* ( 5 arome chinezesti)

-1 lingurita bucatele de cassia sau de scortisoara
-1 lingurita cuisoare
-1 buc anason stelat /1 lingurita seminte de anason
-½ lingurita piper sichuan
-½ lingurita fenicul

Pentru prepararea acestui condiment urmati pasii de aici:
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... casa-9942/
<br/><br/> Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.

** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.

Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices ( 5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa ( doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.

** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.

Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia ( mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase ( cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.

Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de un orez cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.


<br/><br/>
Fişiere ataşate
cimg4503_2504.jpg
cimg4503_2504.jpg (94.04 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4504_4027.jpg
cimg4504_4027.jpg (81.57 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4505_5820.jpg
cimg4505_5820.jpg (72.47 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4507_1798.jpg
cimg4507_1798.jpg (95.95 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4508_7153.jpg
cimg4508_7153.jpg (118.89 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4509_9642.jpg
cimg4509_9642.jpg (59.57 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4510_8981.jpg
cimg4510_8981.jpg (73.16 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4511_6802.jpg
cimg4511_6802.jpg (91.01 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4512_8251.jpg
cimg4512_8251.jpg (65.37 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4513_7098.jpg
cimg4513_7098.jpg (71.63 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4514_1913.jpg
cimg4514_1913.jpg (108.1 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4515_3028.jpg
cimg4515_3028.jpg (63.6 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4516_3021.jpg
cimg4516_3021.jpg (116.41 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4517_6618.jpg
cimg4517_6618.jpg (106.89 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4518_8157.jpg
cimg4518_8157.jpg (103.54 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4519_9908.jpg
cimg4519_9908.jpg (102.29 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4520_6196.jpg
cimg4520_6196.jpg (100.51 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4521_6487.jpg
cimg4521_6487.jpg (93.57 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4522_3510.jpg
cimg4522_3510.jpg (103.32 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4523_9310.jpg
cimg4523_9310.jpg (96.04 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4524_4049.jpg
cimg4524_4049.jpg (106.82 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4525_7725.jpg
cimg4525_7725.jpg (107.77 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4526_4405.jpg
cimg4526_4405.jpg (96.52 KiB) Vizualizat de 4172 ori
cimg4527_8733.jpg
cimg4527_8733.jpg (101.48 KiB) Vizualizat de 4172 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 17/02/2016 09:32

Cat de apetisant arata! Ma bucur sa ne reauzim aici >:D<
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 18/02/2016 12:41

Lucia, ce minunatie! :buuun: Ce prezentare, ce poze...; parca simti numai din imagini "aroma" minunata a sosului/glazurii de pe carnita care se topeste in gura :vis:
=D> =D> :peace: :flower:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 18/02/2016 02:35

Subscriu si eu! =D> :master: :hug: Un festin regal! Ce aromata trebuie sa fie carnita si ce culoare frumoasa si rumena are! :love: Multumim! :flower: :flower: :flower:
MIKI


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori