Fasole batuta, servita cu mamaliga

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
mirela0911
Incepator
Mesaje: 25
Membru din: 29/11/2015 05:36
Localitate: Tg-Mures

Fasole batuta, servita cu mamaliga

Mesajde mirela0911 » 04/04/2019 07:16

1 kg fasole boabe alba
1 ceapa galbena
sare
1 morcov optional
3 buc ceapa galbena
ulei
1 lgt boia dulce
Fasolea batuta sau fasolea frecata cum i se spune in zona noastra se gateste cel mai frecvent in zilele de post. Este o reteta traditionala pregatita de bunicile si strabunicile noastre si care dainuie si in vremurile de azi. Nu cred ca poate refuza cineva o portie de fasole frecata servita cu mamaliga si muratura preferata!

In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se strecoara si se pune din nou la fiert in apa curata, fierbinte.
In mometul in care incepe sa fiarba apa se adauga ceapa curatata si doar crestata si optional morcovul curatat. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare.
Dupa ce a fiert bine, boabele de fasole sunt moi, se scurge de apa, dar nu se arunca, si se lasa sa se raceasca usor.
Intr-un vas incapator se pune fasolea si se da prin blender pana devine o pasta. Pe vremuri, cand nu existau blendere, se zdrobea fasolea cu telul pentru cartofi piure apoi se freca in strecuratoare pentru a ramane cojile de la fasole. :D
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga ceapa la calit. Se presara putina sare si se lasa pana devine sticloasa. Se adauga boiaua si se amesteca repede pentru a nu se arde. Se scoate separat putina ceapa cu ulei, pentru topping.
Se toarna fasolea in cratita si se amesteca. Se lasa sa dea cateva clocote, amestecand bine pentru a nu se prinde de fund. Daca este prea groasa se adauga din apa in care a fiert si care s-a pastrat.
Intre timp se prepara mamaliga si se scoate muratura preferata.
Se pune fasolea in farfurii iar deasupra se toarna topping-ul de ceapa pastrat.

Se poate adauga si usturoi, daca va place.
Merge perfect cu varza murata stropita cu putin ulei.
Fişiere ataşate
20190402-164408-2.jpg
20190402-164408-2.jpg (619.15 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190402-164442-0-3.jpg
20190402-164442-0-3.jpg (627.25 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190402-164406-2.jpg
20190402-164406-2.jpg (624.49 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190402-164400-2.jpg
20190402-164400-2.jpg (410.72 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-191946.jpg
20190401-191946.jpg (976.34 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-191858.jpg
20190401-191858.jpg (905.65 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-191712.jpg
20190401-191712.jpg (1.13 MiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-191637.jpg
20190401-191637.jpg (840.33 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-183226.jpg
20190401-183226.jpg (681.06 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-182906-2.jpg
20190401-182906-2.jpg (422.85 KiB) Vizualizat de 896 ori
20190401-073443.jpg
20190401-073443.jpg (1.19 MiB) Vizualizat de 896 ori
20190402-164400-2.jpg
20190402-164400-2.jpg (410.72 KiB) Vizualizat de 896 ori
mirela0911

Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori