Farinata, cecina, fainâ (placinta din faina de naut)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Farinata, cecina, fainâ (placinta din faina de naut)

Mesajde crista » 10/05/2013 04:27

In general se numeste farinata dar local poarta si alte nume de exemplu in Liguria se numeste fainâ de çeixi in dialectul genovez sau fainà in cel al locuitorilor din La Spezia dar si in Sardinia unde tot genovezii au adus-o se numeste fainÊ sau fainò. In Toscana se numeste cecina desi tot in Toscana in zona Livorno se mai numeste si simplu "torta" (sau torta di ceci - ceci=naut) iar la Pisa "foaccia con la cecÏna". Genovezii emigranti au dus-o si pe alte meleaguri astfel ca si in america de sud se numeste tot fainà . In Piemonte bela cauda de unde foarte probabil si denumirea in zona franceza Toulon cadè in timp ce in sudul frantei a fost preluata cu numele in dialectul nizard : socca . In Gibraltar adusa de genovezi se numeste calentita si e considerata mincare nationala.


Reteta este foarte simpla

300 gr faina de naut
1 l de apa rece
1/2 pahar cu ulei
+ ulei pentru tava

apoi dupa varianta se poate prepara simpla cu rozmarin sau cu ceapa verde depinde de zona

Cea simpla (cu rozmarin ) se serveste cu sare si piper macinat proaspat, in Toscana
In Liguria cu ceapa verde. Mie imi place cea cu ceapa verde, am mai facut-o si alte dati . Insa si cea simpla cu rozmarin si servita cu sare si piper nu-i de lepadat

:buuun: :buuun: :buuun:


deci faina de naut se amesteca cu apa, amnestecati cu telul ca sa nu ramina cocoloase ... apoi lasati la rece cel putin o ora dar cu cit o lasati mai mult cu atit e mai bine caci devine mai usor de digerat ( se poate lasa si o noapte , eu am lasat-o o dimineata intreaga).

Cine vrea pune o crenguta de rozmarin in aluatul acesta ca de clatite si inainte sa il verse in tava scoate creanga, aluatul va fi oricum parfumat .. asta daca nu va plac acele de rozmarin prin placinta ..

Adunam cu o lingura spuma care se formeaza si o aruncam .. Incalzim cuptorul la 220 °C ( in mod normal se coace in cuptor cu lemne ca pizza) si turnam ulei in tava pe care o vom folosi de cca 2 mm pe toata suprafata / fundul tavii.

Apoi amestecam putin cu o lingura aluatul ( trebuie sa fie foarte lichid) caci are tendinta sa se lase la fund o parte din faina si apoi acest amestec in varzam in tava cu ulei . Tava ar trebui sa fie una de arama.

In varianta cu ceapa verde presarati ceapa verde tocata desupra .

Coaceti pentru cantitatea de mai sus 40-50 minute si apoi ar fi bine sa dati citeva minute si la grill

Taiati si serviti cu sare si piper macinat proaspat ... se poate servi cu brinzeturi ( stracchino, crescenza , gorgonzola sau se pune ca un snitel intre doua felii de piine, se poate minca si cu vinete marinate (eu nu am incercat )

Aici pe wiki gasiti si o varianta cu cirnat ca in Sardinia ( cirnat crud caruia i se scoate pielita si se rupe bucatele apoi carnea se aseaza ici colo in tava )
http://it.wikipedia.org/wiki/Farinata_di_ceci


pentru ca stratul de aluat din acesta foarte lichid ( ca cel de clatite ) nu trebuie sa fie foarte gros maxim 5 mm pentru cantitatea de mai sus eu am folosit o tava cu dimensiunile 29 cm*39 cm (stabiliti voi aria si pregatiti proportia corecta pentru tava pe care o aveti acasa )

am cautat pe forum dar cred ca am publicat-o numai la ce am mincat azi si a facut-o si Nico dar nu o gasesc deloc, doar nu am visat ?? =)) =)) =))
Fişiere ataşate
Immagine 674.jpg
Immagine 674.jpg (171.01 KiB) Vizualizat de 2894 ori
Immagine 673.jpg
Immagine 673.jpg (125.86 KiB) Vizualizat de 2894 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/05/2013 04:29

Crista,arata tare bine! =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/05/2013 04:33

Dani e un parfum la mine in bucatarie :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: din pacate am pirlit putin ceapa verde deasupra ( am avut ideea creata sa pun niste ceapa in plus cind deja aluatul era inchegat , deci pe la jumatatea timpului de coacere si deci a ramas deasupra si s-a uscat prea mult ).

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 10/05/2013 09:45

arata bine , Crista sa aveti pofta =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/05/2013 09:00

Multumesc Claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/05/2013 09:23

Interesanta reteta de farinata...Imi place gustul aluaturile cu faina de naut :buuun:

In reteta spui ca aluatul trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu cea a clatitelor...vad ca nu are ou / oua la ingrediente...Poti sa-mi precizezi textura placintei dupa coacere :rugaciune:

Am faina de naut si tare imi doresc sa o pregatesc :peace: :!:

:pup: :pup: :pup:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/05/2013 10:09

Lucia nu are ou . Pune asa cintarita 300 de faina de naut ( e ff fina) cu 1 litru de apa si e ok (sau pune ca la retetele clasice la 300 gr -900 ml apa oricum nu e mare diferenta :-) cred ca schimba doar timpul dc e cu 100 ml de apa in plus lasi mai mult la cuptor ) . ORICUM o sa ti se pare o zeama cind amesteci, subtire rau dar o lasi in pace .. amesteci bine cu telul si apoi iei spuma care se face deasupra .. si pui vasul intr-un loc mai racoros ( eu l_am tinut in bucatarie ca ieri era o zi mai noroasa ) . Dupa cel putin 1 ora dar eu iti recomand sa il lasi si mai mult amesteci bine si o sa vezi ca e putin mai viscos dar nu mult tot lichid e (dupa mine mai lichid ca ala de clatite ) .. Acum pui si paharelul de ulei ( 50 ml cred , nu mai mult ) si amesteci bine . Incalzesti cuptorul spre maxim si asezi gratarul pe care o sa stea tava la mijloc . Pregatesti ceapa sau rozmarin ( eu vad ce gatesti si sunt ff sigura ca avem gusturi asemanatoare deci iti recomand ceapa ) in timp ce cuptorul se incalzeste. Pui ulei ( altul inafara celui pus in aluat) in tava sa fie de citiva ml buni si apoi torni si zeama /aluatul de naut nu inainte sa mai amesteci o tura prin castron ca tot mai e ceva pe fundul lui . Versi totul in tava cu ulei si pui ceapa care se va duce la fund dar nu-i nimic (mai bne ca nu se arde ca asta pusa de mine in tura a doua cind mi-a venit ideea creata sa mai adaug ) . Pui la cuptor si o lasi intre 40 si 50 min , mai bine 40 sa fii sigura , pe la 30 minute deja o verifici am tot citit diverse retete si sigur conteaza cuptorul ... daca ti se pare ca e cam tare focul poti sa mai scazi putin dar nu ff mult adica nu lasa sub 200°C . e GATA CIND daca pui degetul nu se scufunda, e compacta si chiar usor buretoasa . In mijloc in poza pare cruda dar nu e cruda doar ca nu e rumenita .. Oricum se vede din culoare ca devine aurie cind e gata .. timpii sunt pentru o tava de dimensiunile scrise de mine si cantitatea de faina si lichid e pentru tava asta, musai sa socotesti aria tavii tale ca sa pui cit trebuie, zic pentru ca e important nu trebuie sa fie mai inalta (groasa) de 5 mm (6 e maxim) . Nu trebuie sa o lasi nici prea mult ca tinde sa se arda pe fund , acum depinde si de tava a mea e una de fier cred ca soacra facea biscuiti in ea (sper ca nu am stricat-o eu cu farinata :-) soi mai am una tot de fier rotunda care e buna de pizza dar si pentru asa ceva . Nu am facut niciodata in vas emailat si nu pot s azic cum se comporta imi e cam frica sa nu il zgirii la taiat . Cind e gata eu am taiat-o cu cutitul merge si cu rola de pizza si apoi am dezlipit-o ca se am lipise ici colo dar putin cu o paleta cum e aia de tort dar lata ( e speciala de lasagna ) stil aia de zidari dar lata :-)

Lucia nu-ti face griji eu sunt sigura ca iti iese bine din prima ... sper sa iti placa .. deci e un fel de clatita usor gumoasa dar daca e rumenita e buna.. la gust eu ieri aveam impresia ca maninc cartofi prajiti la cuptor dupa miros iar dupa gust parea snitel =)) =)) =)) zau era si ceapa are influenta dar si nautul cu toate proteinele lui .


si zic eu ca se mai vede pentru ca pe margine atavii se formeaza o crusta mai inchisa la culoare, se vad marginile adica .. in moid normal ar cam trebui sa se ridice putin de margini , mie acum ultima oara cind am facut nu mis -a intimplat poate am lasat-.o prea mult

in cuptorul de pizza cred ca se face si mai repede, dar ala e cald nu gluma .. tot am vazut pe net si 15 min sigur la cuptoare d'alea se refera ..

Cind am fost la Pisa anul trecut am mincat acolo la o bomba intr-un sat pe margine de sosea si era mai putin rumenita decit o fac eu, parea mai buretosa, o clatita mai groasa a lor avea cca 8-10 mm (eu sunt insa pentru una mai subtirica, zau ) .. era numai cu sare si piper si asta conteaza ca nu avea gustul dat si de ceapa.. oricum mie mi-a placut dar imi place mai mult cum o fac eu :-)) F nu are termen de comparatie ca el desi e nascut aici culmea asta nu a mincat niciodata =))




cu vreo 200-250 gr de faina de naut cred ca iti iese o tava mare de pizza din cea rotunda

nU gasesc desi am dat cautare dupa naut reteta Nicoletei eu stiu sigur ca a facut.o
am gasit-o pe blog sper sa nu se supere nimeni ca oricum blogul ei este si aici pe rc http://agendadinico.blogspot.it/2011/01 ... inata.html
Deci cea facuta de Nico e mai groasa, mai inalta, a lasat-o mai mult la grill dar cum ziceam tine de cuptor ( eu am lasat pina s-a incins grillul, se vedea ca e rosu si am lasat putin poate 1 min poate mai putin apoi am inchis de la buton dar el inca mai ramine rosu pina se raceste deci continua sa arda .. asa e la mine si am preferat sa faca sa ca sa nu ard de tot , tava o mutasem in partea de sus era la 1 cm de gril :-) ) .

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/05/2013 04:02

Daca te duceai la retetele mele..o gaseai...:wink:

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... nata-5501/

sau http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... nata-7829/


Trebuie sa o fac si eu...asa putin pentru mine....mai subtirica ..si cu ceapa... :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/05/2013 08:08

mai nu stiu de ce nu am gasit-o ca am dat cautare si nu am vazut-o .. acum insa da apar ambele retete :-) asta e .. am avut orbul gainilor =)) =)) =)) =)) la tine in carte am cautat dar nu la mincaruri :roll:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 12/05/2013 04:59

:o Placintica aceasta este delicioasa. :buuun: Imi pare rau ca nu pot sa gust putin :blushing: (cea pe care ai pregatit-o este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut). =D> Felicitari! :master:

:hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 2 vizitatori