Farinata

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Farinata

Mesajde nicoleta64 » 19/01/2011 05:01

Farinata ,reteta tipica italiana din regiunea Liguria , in special a orasului Genova, unde a fost inventata.

Credeam ca farinata era o specie de focaccia dar m-am inselat . Nu este ca o paine …are consistenta /textura unei omlete…ca sa zic asa sau unui piure mai taricel . Este, destul de consistenta , se poate manaca simpla sau cu pesto, branza (ex. gorgonzola ) , carnat, legume diverse (se pun in compozitie ) …ceapa , ceapa verde, anghinare ,dovleac sau aromatizata cu rozmarin si oregan , patrunjel. Branza cremoasa de orice tip si pesto se intind deasupra cand este calda , dupa ce a fost scoasa din cuptor. Preparata simpla se poate manca ca atare sau impreuna cu legume proaspete , la gratar condimentate . Eu am facut varianta simpla aromatizata cu rozmarin.
Cu siguranta farinata nu se mananca cu paine si pentru mine a fost ok. Nu contine gluten.


Ingrediente:
apa 900 ml.
faina de naut 300 gr.
sare
½ pahar ulei de masline (100-120 ml.)
rozmarin
piper

........................................
Intr-un castron se amesteca faina cu apa. Apa se toarna putin cate putin ,amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase. Sarati asa din ochi (oricum,se poate gusta ) si lasati compozitia la temperatura camerei , acoperita cu un capac , minim 4 ore (eu 6 ore) sau mai mult…chiar si o noapte intreaga. La inceput se formeaza o spuma deasupra ,o alegeti cu sita si din cand in cand amestecati in compozitie. Dupa ce a trecut timpul necesar ,puneti intr-o tava de cuptor destul de mare (a mea rotunda ,diametru 35 cm.) cam un sfert jumatate din cantitatea de ulei . In compozitia de faina si apa, puneti restul de ulei , amestecati bine . Turnati compozitia in tava asa incat sa nu fie mai inalta de 1-1,5 cm. Tava mea avea un diam. de 35 cm. Se recomanda intr-o o tava de cupru sau aluminiu dar merge f. bine si in cea antiaderenta(teflon).
Coaceti in cuptorul bine incalzit ,la o temperatura de circa 200-220° pana cand se intareste bine si devine aurie . Daca vreti sa fie mai crocanta la suprafata , puneti farinata sub grill cam 10-15 minute. Asa calda, taiati bucati, presarati dupa gust sare, piper si rozmarin tocat .
Buna si a doua zi incalzita.

Am citit multe retete in care proportia faina-apa este de 1:3 (1 faina si 3 apa ..asa cum era si pe pachetul de faina de naut) ,dar sunt si retete care recomanda cantitatea de apa sa fie dubla catitatii de faina ... :?: )Data viitoare voi face cu mai putina apa ,asa vad diferenta. :wink:
Fişiere ataşate
9..jpg
9..jpg (64.38 KiB) Vizualizat de 4046 ori
7..jpg
7..jpg (52.63 KiB) Vizualizat de 4046 ori
6..jpg
turnati compozitia in tava
6..jpg (30.85 KiB) Vizualizat de 4046 ori
5..jpg
din cand in cand amestecati in compozitia de faina si apa
5..jpg (16.2 KiB) Vizualizat de 4046 ori
4..jpg
lasati compozitia la temperatura camerei ,acoperita cu capac , minim 3-4 ore sau mai mult…chiar 8-10 ore
4..jpg (21.6 KiB) Vizualizat de 4046 ori
3..jpg
la inceput se formeaza o spuma deasupra ,o alegeti cu spumiera...
3..jpg (23.94 KiB) Vizualizat de 4046 ori
2..jpg
Apa se toarna putin cate putin ,amestecand bine cu telul asa incat sa nu se formeze cocoloase.
2..jpg (36.64 KiB) Vizualizat de 4046 ori
1..jpg
1..jpg (51.62 KiB) Vizualizat de 4046 ori
farinata.jpg
farinata.jpg (62.38 KiB) Vizualizat de 4046 ori
Ultima oară modificat 27/01/2011 12:43 de către nicoleta64, modificat de 5 ori în total.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/01/2011 05:13

Interesanta reteta, Niicoleta !
Dupa cum o vad, eu cred ca imi va placea.
Deja mi-au trecut prin cap tot felul de combinatii si modalitati de a o asocia la alte preparate.

Naut consumam in casa si ne place mult.
La noi nu este faina de naut, dar am adus din Ungaria si l-am folosit pana si in produse de patiserie, in combinatie cu faina obisnuita.

Multumesc pentru reteta !
:master: :master: :master:

:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/01/2011 07:12

E faina reteta....eu mai fac ceva asemanator din faina fara gluten , intind un strat mai subtire, coc in tava si ung cu pesto....o bunatate....mersi ca mi-ai reamintit de ea, am sa incerc si varianta asta, :hug:

Lucia , boabele de naut poti sa le pui in tava de la aragaz, le coci pentru vreo 10-15 minute ( ai grija sa nu se arda ...mai intorci din cand in cand) si apoi , in etape, tot cate putin, pui in masina de cafea ( eu am un special pastrata, ptr macinat fel de fel , in afara de cafea), cerni in sita foarte fina, produsul rezultat va fi ..unul fin si altul mai grunjos...pe cel grunjos il mai macini inca odata si , gata ai faina de naut....nu mai dai banii pe ea cand o ai la tine acasa...prepari exact atat cat iti trebuie si esti sigura ca obtii toate calitatile dorite. Se poate face faina si din boabele neprajite, in cazul asta faina va avea un gust normal de faina( prima faina va avea un gust usor aromat , de nuca) :hug: :pup:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 21/01/2011 06:26

lucia_bp scrie:Interesanta reteta, Niicoleta !
Dupa cum o vad, eu cred ca imi va placea.
Deja mi-au trecut prin cap tot felul de combinatii si modalitati de a o asocia la alte preparate.

Naut consumam in casa si ne place mult.
La noi nu este faina de naut, dar am adus din Ungaria si l-am folosit pana si in produse de patiserie, in combinatie cu faina obisnuita.


Te referi la Cluj ..unde stai tu...deoarece am citit pe net ca in Ro exista pe la magazinele naturiste...sau ma insel eu! :?: :clipocit:

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 05/03/2011 04:53

Nico, imi amintesc de anii petrecuti in Liguria!!! Am mancat foarte des atunci dar mereu de cumparat (sunt multe locuri unde o fac bine) si chiar asteptam la coada pana o scoteau calda, calda!!!
Buonissima :buuun: :buuun: :buuun:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator