Falsa crème fraÎche, pregatita rapid in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Falsa crème fraÎche, pregatita rapid in casa

Mesajde lucia_bp » 11/05/2014 04:03

Zilele trecute am repezit o supa din varza proaspata si constat ca nu am cu ce sa o servesc ( adica nu mai am destula smantana in frigider, iar in Ardeal nu se concepe supa de varza fara smantana)…apoi, zau daca aveam chef sa merg sa cumpar…si cum nevoia te invata multe, cautand pe net, dau de o reteta rapida de pregatire a smantanei…tocmai buna pentru a ma scoate din impas :peace:

Si asa mi-a venit o idee…
Sper ca voi deschide o usa spre acest subiect si ca voi avea sprijinul vostru in a puncta si a ne face clare si pe inteles multe din denumirile produselor lactate si de ce nu, modul lor de obtinere in gospodarie ( Pupi, iti multumesc :!: :master: :pup: Ai postat multe retete la acest capitol :peace: :!: ).

Pentru mine, multe din aceste denumiri, dar mai ales lipsa unei informati clare, ma conduce spre un hau mare.
Deoarecare si in mintea mea era o oarecare confuzie, mi-am zis ca ar fi util sa fac unele mici precizari, ocazie de care am profitat si eu ca sa ma documentez si sa-mi fixez mai bine unele cunostinte.

Deocamdata, doar intr-o forma sumara si rapida…Voi reveni !

Smantana este un produs lactat obtinut din lapte- in special de vaca si de bivolita- prin smantanirea laptelui prins sau prin extragerea grasimii prin centrifugare.
Nu se comercializeaza aproape niciodata ca smantana proaspata pentru ca se acreste in mod natural foarte repede, in circa 3- 4 zile, ci ca smantana pasteurizata ( incalzita la 100 grade, ca sa fie inhibata cresterea microbiana), sterilizata ( incalzita la 115 grade timp de 15 min, ca sa mai moara din microbi) sau UHT- ultra heat treatment ( incalzita la 150 grade timp de 2 secunde, ceea ce nu da nici o sansa microorganismelor).

Englezii numesc acest produs “ cream ”, iar francezii “ crème “.

Acestea fiind precizate, am putea spuna ca abia acum incepe confuzia pentru ca smantana se comercializeaza in diferite sortimente, catalogate, atat dupa modul de prelucrare, cat si dupa continutul de grasimi.

Prin urmare avem:
- Smantana sau lapte pentru cafea ( “ half cream ” sau “ crème à café “) cu continut de grasimi 10- 15 %.
- Smantana pentru gatit sau pentru uz gastronomic ( “ cream / single cream “ sau “crème légère “), cu 30- 35 % grasimi; Aici, ca sa se incurce lucrurile, va spun ca mai exista si o varianta cu doar 12- 30 % grasimi ( nu stiu de ce este considerata si aceasta ca fiind pentru gatit).
- Smantana dulce, care este de obicei lichida ( “ whipping cream “ sau “ crème à fouetter “), cu 30- 40 % grasimi, folosita mai ales pentru a face frisca batuta. Merge bine si la sosuri, desi este putin dulceaga; trebuie doar sa o asezonati cum trebuie !
- Smantana dubla ( “ double cream “ sau “ crème double “), care poate fi dulce sau maturata, foarte consistenta, cu peste 40 % continut de grasimi.
Cam pe aici s-ar incadra si o smantana englezeasca, numita “ clotted cream “, care are minim 55 % grasimi si este obtinuta prin fierbere si evaporare, avand de aceea aspectul unei creme grunjoase si o culoare galbuie. În Romania nu avem un produs similar si nici un termen care sa o denumeasca.
- Smantana maturata ( “ crème fraîche “ in ambele limbi) care nu este deloc proaspata, ci obtinuta prin pasteurizare si maturare, cu adaus de acid lactic.
Are consistenta unei creme cu gust usor acidulat si se utilizeaza in special la gatit ( creme, sosuri, supe)- pentru ca nu se taie la fierbere, ca si la prepararea de creme de smantana cu diverse verdeturi si condimente.
- Smantana acra fermentata ( “ soured cream “ sau “ crème aigre “) cu maxim 30 % grasimi, obtinuta prin fermentatie bacteriana naturala.

In mod normal, smantana nu trebuie sa contina ingrosatori, gelifianti, etc.
Componentele standard continute in smantana sunt: apa ( 45- 68 %), grasimi ( 25- 60 %), proteine ( 1,6- 2,5 %) si lactoza ( 2,4- 3,5 %). Sau asa ar trebui sa fie…

Acestea fiind spuse, cred ca de acum incolo, trebuie sa privim smantana cu alti ochi, caci daca folosim o varietate sau alta are, zic eu, mare importanta !

Am verificat multe etichete de smantana si am ajuns la concluzia ca producatorii de la noi nu-si bat capul sa scoata pe piata atatea sortimente; mai toata este inscriptionata ca smantana fermentata, exceptie cea dulce / lichida care este ambalata UHT si, in opinia mea, pierde mult la gust spre deosebire de cea proaspata, imposibil de gasit pentru ca se acreste intr-o zi, doua.
Crème fraÎche este un sortiment pe care l-am intalnit in multe retete si care nici ea nu-si prea arata fata pe la noi.
Incerc sa gasesc explicatii si probabil este vorba de consumatorul autohton pentru care smantana este de un singur fel, cu diverse variatii de continut de materie grasa si …cam atat.

Crème fraîche-ul pregatit de mine poate inlocui cu succes “ smantana adevarata “.
Va sfatuiesc sa o folositi in mancare pentru ca nu veti simti diferenta fata de cea adevarata. Se pregateste foarte repede, din ingrediente la indemana.
Se mentine excelent pentru 1 saptamana la frigider si o puteti folosi exact ca pe cea adevarata.
O puteti folosi cu succes si in post daca folositi lapte de soia.


Ingrediente

-100 ml lapte de vaca / de soia ( in post)
-180 ml ulei de floarea soarelui / arahide
-3- 4 picaturi zeama de lamaie
-1 praf de sare

Preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Pentru o reusita sigura folositi numai un mixer vertical sau un robot de bucatarie de putere mare.

Puneti intr-un borcan laptele, uleiul, zeama de lamaie si sarea.
Introduceti piciorul mixerului vertical ( cel cu elice metalica) pana in partea de jos a borcanului.
Porniti mixerul la viteza mare si lasati in aceeasi pozitie circa 1 min, apoi timp de 30 sec ridicati de mai multe ori piciorul spre suprafata, lasandu-l usor pina in partea de jos.
Procedati identic inca o data ( mixat la fundul borcanului, apoi ridicati de mai multe ori piciorul mixerului) sau pana cand obtineti o smantana bine legata, groasa si cremoasa. In 2- 3 min ar trebui sa aveti smantana gata.

Puteti sa o folositi imediat, la mancare, la fel ca si smantana din lapte.

Se poate pastra pana la 1 saptamana in vas inchis ermatic, la frigider.
Fişiere ataşate
cimg1201.jpg
cimg1201.jpg (54.01 KiB) Vizualizat de 3206 ori
cimg0203.jpg
cimg0203.jpg (51.99 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0208.jpg
cimg0208.jpg (61.07 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0209.jpg
cimg0209.jpg (53.75 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0210.jpg
cimg0210.jpg (41.82 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0211.jpg
cimg0211.jpg (51.9 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0213.jpg
cimg0213.jpg (36.19 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0230.jpg
cimg0230.jpg (44.11 KiB) Vizualizat de 3208 ori
c1_7375.jpg
c1_7375.jpg (79.37 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0231.jpg
cimg0231.jpg (48.19 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0232.jpg
cimg0232.jpg (57.97 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0236.jpg
cimg0236.jpg (75.41 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0237.jpg
cimg0237.jpg (66.15 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0238.jpg
cimg0238.jpg (51.83 KiB) Vizualizat de 3208 ori
cimg0239.jpg
cimg0239.jpg (49.82 KiB) Vizualizat de 3208 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 11/05/2014 07:50

LUCIA am citit cu interes toata prezentarea si am invatat multe lucruri noi :) mersi de reteta =D> =D> :hug:
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/05/2014 12:54

Lucia, un tutorial super ...interesant, util, valoros...sper sa fie luat in seama si folosit de multe fete....Sa sti ca eu am incercat sa fac smantana din lapte de soia si NU a iesit....am incercat de cateva ori si degeaba....cu siguranta nu am facut reteta asta a ta, au fost retete primite de la prietenele mele americance, retete vegane retete cu fel de fel de denumiri si nici una nu a fost in final o smantana reusita....deci retetele au ajuns la gunoi :( ...
Cu siguranta am sa pregatesc reteta asta a ta, chiar sant curioasa cum iese .....niciodata nu mi-au iesit retetele preparate cu lapte de soia din comert( ma refer la retete de genul asta, tip smantana/maioneza)....ai de la mine un sac plin de =D> =D>si :master: :master: si tot respectul meu pentru tutorialul asta :hug: :hug: :pup: :pup: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 13/05/2014 06:47

alejoe scrie:LUCIA am citit cu interes toata prezentarea si am invatat multe lucruri noi :) mersi de reteta =D> =D> :hug:


Multumesc :pup: Reteta merita incercata, macar atunci cand ai nevoie de smantana si nu o ai in casa ...Cu siguranta te scoate din incurcatura :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/05/2014 07:09

pupi scrie:Lucia, un tutorial super ...interesant, util, valoros...sper sa fie luat in seama si folosit de multe fete....Sa sti ca eu am incercat sa fac smantana din lapte de soia si NU a iesit....am incercat de cateva ori si degeaba....cu siguranta nu am facut reteta asta a ta, au fost retete primite de la prietenele mele americance, retete vegane retete cu fel de fel de denumiri si nici una nu a fost in final o smantana reusita....deci retetele au ajuns la gunoi :( ...
Cu siguranta am sa pregatesc reteta asta a ta, chiar sant curioasa cum iese .....niciodata nu mi-au iesit retetele preparate cu lapte de soia din comert( ma refer la retete de genul asta, tip smantana/maioneza)....ai de la mine un sac plin de =D> =D>si :master: :master: si tot respectul meu pentru tutorialul asta :hug: :hug: :pup: :pup: :hug:


:blushing: ... :master: :pup:

...mie mi-a reusit :peace: ...Incearca sa lasi la inceput mai mult timp mixerul vertical la fundul borcanului...abia apoi sa-l ridici spre gura borcanului si sa-l scufunzi din nou pana la fundul borcanului....miscarea in sus si jos sa o faci lent, ca elicea sa aiba timp sa mixeze si partea de mijloc a amestecului...
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 14/05/2014 07:10

pupi scrie:Lucia, un tutorial super ...interesant, util, valoros...sper sa fie luat in seama si folosit de multe fete....Sa sti ca eu am incercat sa fac smantana din lapte de soia si NU a iesit....am incercat de cateva ori si degeaba....cu siguranta nu am facut reteta asta a ta, au fost retete primite de la prietenele mele americance, retete vegane retete cu fel de fel de denumiri si nici una nu a fost in final o smantana reusita....deci retetele au ajuns la gunoi :( ...
Cu siguranta am sa pregatesc reteta asta a ta, chiar sant curioasa cum iese .....niciodata nu mi-au iesit retetele preparate cu lapte de soia din comert( ma refer la retete de genul asta, tip smantana/maioneza)....ai de la mine un sac plin de =D> =D>si :master: :master: si tot respectul meu pentru tutorialul asta :hug: :hug: :pup: :pup: :hug:


:blushing: ... :master: :pup:

...mie mi-a reusit :peace: ...Incearca sa lasi la inceput mai mult timp mixerul vertical la fundul borcanului...abia apoi sa-l ridici spre gura borcanului si sa-l scufunzi din nou pana la fundul borcanului....miscarea in sus si jos sa o faci lent, ca elicea sa aiba timp sa mixeze si partea de mijloc a amestecului...


:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 16/05/2014 11:39

Postarea ta este foarte utila si binevenita iar reteta este excelenta. :hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori