Faina de orez preparata in casa

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Faina de orez preparata in casa

Mesajde pupi » 19/01/2011 10:30

M-am gandit sa postez si modul de preparare al unor faini ,pentru ca multa lume prefera sa manance alimente si produse de panificatie fara gluten...una din fainile care se pot prepara in casa fara probleme este faina de orez. Se poate folosi orez brun sau alb. In combinatie cu alte faini poate da un produs de patiserie/panificatie/ sau cofetarie , foarte bun. Este indicat pentru cei cu intoleranta la gluten si, de ce nu si pentru cei fara problema asta.

Avem nevoie de:

300 gr orez brun ( sau alb)
tigaie
masina de macinat cafea( food processor, moara manuala etc)
1 sita foarte, foarte fina

Am luat cele 300 gr de orez brun si am asezat intr-o tigaie infierbantata. Focul l-am lasat la mediu si am amestecat cu o lingura de lemn , in permanenta. Nu am vrut sa prajesc boabele de orez, am vrut doar sa scot umezeala din ele.
Dupa ce le-am prajit pret de 5 minute , amestecand intruna, am stins ochiul aragazului, lasand boabele la racit.
Dupa racire, le-am pus in food processor si le-am dat doar un puls, apoi le-am trecut la masina de rasnit cafea.
Am macinat in etape, tot cate 3-4 linguri odata ca sa nu fortez prea tare masina. Praful rezultat l-am pus intr-o farfurie.
Apoi am cernut produsul macinat printr-o sita foarte fina. Faina care nu a trecut prin sita, am pus-o in alt vas. In final am avut doua vase cu faina, un vas cu faina fina si unul cu faina mai grunjoasa.
Am luat vasul cu faina mai grunjoasa si am mai macinat inca odata , repetand procesul de cernere.
Dupa a doua cernere , a rezultat din nou faina fina si faina grunjoasa, dar de data asta faina grunjoasa a fost doar o cantitate mica ( poate 2 linguri in total). Am amestecat fainile fine intre ele si a rezultat o faina fina de tot , de culoare crem.
Avantajul fainilor pregatite in casa este ca se poate face doar cantitatea dorita si in felul asta faina nu isi pierde proprietatile.
Se poate pastra aproximativ 2 saptamani in borcane inchise ermetic.
Se foloseste pentru ingrosarea sosurilor, pentru budinci, pentru prepararea unor paini fara gluten, desigur in combinatie cu alte faini, este buna la pregatirea unor biscuiti necesari in unele diete alimentare , etc, etc.
Fişiere ataşate
004 faina de orez brun.jpg
rezultatul final a fost de 250 gr faina fina
004 faina de orez brun.jpg (37.36 KiB) Vizualizat de 31083 ori
003 faina de orez brun.jpg
faina in farfurie
003 faina de orez brun.jpg (40.87 KiB) Vizualizat de 31084 ori
002 faina de orez brun.jpg
cele 2 linguri de faina grunjoasa ...rezultatul final
002 faina de orez brun.jpg (32.36 KiB) Vizualizat de 31084 ori
001 faina de orez brun.jpg
faina fina, rezultatul final ...dupa amestecarea celor doua ture
001 faina de orez brun.jpg (27.7 KiB) Vizualizat de 31084 ori
082 faina de orez brun.jpg
produsul rezultat dupa prima macinare si cernere
082 faina de orez brun.jpg (32.07 KiB) Vizualizat de 31084 ori
081 faina de orez brun.jpg
faina grunjoasa
081 faina de orez brun.jpg (25.32 KiB) Vizualizat de 31084 ori
080 faina de orez brun.jpg
faina fina
080 faina de orez brun.jpg (29.94 KiB) Vizualizat de 31084 ori
079 faina de orez brun.jpg
cernerea ...am folosit o sita mica de tot pentru ca a fost singura avuta cu ochiuri foarte marunte
079 faina de orez brun.jpg (25.04 KiB) Vizualizat de 31084 ori
078 faina de orez brun.jpg
faina dupa macinare , inainte de a o cerne
078 faina de orez brun.jpg (39.85 KiB) Vizualizat de 31084 ori
076 faina de orez brun.jpg
076 faina de orez brun.jpg (31.22 KiB) Vizualizat de 31084 ori
073 faina de orez brun.jpg
in masina de macinat cafea dupa ce boabele au fost zdrobite o idee
073 faina de orez brun.jpg (29.88 KiB) Vizualizat de 31084 ori
065 faina de orez brun.jpg
in food processor
065 faina de orez brun.jpg (27.26 KiB) Vizualizat de 31084 ori
062 faina de orez brun.jpg
in tigaia infierbantata pentru a scoate umezeala din boabe
062 faina de orez brun.jpg (49.08 KiB) Vizualizat de 31084 ori
003 faina de orez brun.jpg
003 faina de orez brun.jpg (40.87 KiB) Vizualizat de 31084 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 19/01/2011 01:53

Excelenta ideea de-a posta aici faina de orez, pupi =D> =D> =D>

Nu este de folos doar celor cu intoleranta la gluten (alaturi de care compatimesc, sincer :!: ) dar este obligatorie in casa omului! Zeci de retete de baza (si nu doar din repertoriul Asiatic) au in compozitie faina de orez...

Ca sa nu mai vorbim de proaspetele mamici ai caror bebelusi pot avea des in scutece "ceva moale" :D ...si cel mai bun remediu este mucilagiul de orez (mie de-acolo mi-a venit ideea rasnirii boabelor de orez - pe vremea cand nici pe la urechi nu ne trecusera nume de tot felul de faini...)

M-am gandit ca e mult mai simplu de facut mucilagiul de orez din faina de orez decat din boabele intregi - si astfel am vazut pe parcurs ca ma pot folosi in bucataria intreaga de aceasta faina.

Adaug pe lista si enterocolita de fermentatie care pentru unele pesoane s-a cronicicizat ( :( ) si singurul remediu natural este morcovul "rasfiert" si acelasi mucilagiu de orez :cry:

Good post :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 19/01/2011 05:04

Buna treaba ai facut Pupi postand aceasta modalitate de obtinerea fainii.
Am avut nevoie de faina de orez la o reteta cu specific asiatic si am cumparat din comert, dar nu sunt 100 % convinsa ca avea in compozitie doar boabe de orez macinate, prea era mare termenul de valabilitate.

Multumesc pentru reteta !
:master: :master: :master:

Sincer !!! Imi va prinde foarte bine !!!

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/01/2011 07:34

Iulia draga :hug: , daca ai stii tu de cate ori am stat eu in bucatarie noaptea si rasneam pe orez ca sa pregatesc mucilagiul de care vorbesti tu :badday: :badday: :badday: ....mie imi era deja greata de el ...ce sa mai zic de copil :( ....am si uitat de mucilagiu ( slava domnului :) ) .....ai perfecta dreptate, este un medicament foarte bun pentru " moliciunea din scutec", :P pentru fel de fel de mancaruri bune la copii si , asa cum ai spus si tu, gasesti intrebuintari multiple , in casa, la faina asta.
Eu imi prepar fainile in casa( cele fara gluten) e mai comod asa , nu folosesc mult si nu are rost sa merg jumate de ora pana la moara pentru cateva pungute de faini ....unde mai pui ca ele isi pierd proprietatile daca stau mai mult....asa , pregatite in casa , faci exact cat iti trebuie pe moment si ai certitudinea produsului + prospetimea lui 8) ....sper sa fie de folos cuiva , idea si modul de pregatire in casa....e usor si destul de rapid..... :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 22/01/2011 07:21

Lucia, ma bucur ca iti place si ca iti prinde bine idea fainilor pregatite in casa :pup: ....pe mine, de multe ori m-a scos din incurcatura :) ....unde mai pui ca am salvat si timp si bani.....plus, imi pregatesc exact atat cat am nevoie si stiu ce pun in gura si sant sigura ca are, nealterate, calitatile :D ... :pup: :hug: :hug:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 22/01/2011 10:57

Pupi,nu stiam de metoda de eliminare a umezelli din boabele de orez.Voi face si eu la fel.Multumesc :hug: :pup: :pup:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 22/01/2011 11:58

Pupi, de la sef bucatar ai trecut la sef morar!:wink: :P Tare bine prind retetele astea, nici nu ai idee :pup: :hug:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 23/01/2011 10:08

Excelent Pupi, sunt fana ta, mai ales ca am nevoie in aceasta perioada de produse fara gluten si dietetice, te inteb de ce doar 2 saptamani poti tine faina, ce se intampla cu ea apoi? Si inca ceva, off topic, pentru Alina sau cine e in tema, am cumparat bautura de soia in sticla de sticla, pe cea in cutii scrie sa se foloseasca doar cateva zile dar pe aceasta nu, eu beau destul de putin deci nu il consum repde, ce s eintampla daca il tin mai multe zile, sa zicem 10-12? Mersi,va pup!

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 23/01/2011 03:19

elena.elena scrie:Excelent Pupi, sunt fana ta, mai ales ca am nevoie in aceasta perioada de produse fara gluten si dietetice, te inteb de ce doar 2 saptamani poti tine faina, ce se intampla cu ea apoi? Si inca ceva, off topic, pentru Alina sau cine e in tema, am cumparat bautura de soia in sticla de sticla, pe cea in cutii scrie sa se foloseasca doar cateva zile dar pe aceasta nu, eu beau destul de putin deci nu il consum repde, ce s eintampla daca il tin mai multe zile, sa zicem 10-12? Mersi,va pup!


Iti raspund in legatura cu laptele de soia.Trebuie baut in 3-4 zile,altfel el se inacreste.Acum ,pe timp de iarna acest lucru se produce mai lent,dar vara cu siguranta nu il poti pastra mai mult.Eu folosesc laptele de soia preparat in casa si asa patesc cu el.
Ai incercat laptele de praf de soia?Ai avantajul ca prepari doar cat bei odata .Se gaseste la Kaufland,dar acela e extrem de dulce.Iti trimit Pm cu mai multe detalii. :hug:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 29/01/2011 04:35

Am efectuat faina de orez cu succes zic eu, am macinat-o de 2 ori in masina de cafea pt ca nu am o sita foarte fina, dar parca tot se simte granulatia in chec, probabil ca trebuia si mai bine macinata, dar nu e timpul pierdut... :)
Fişiere ataşate
IMG_6885.JPG
IMG_6885.JPG (31.18 KiB) Vizualizat de 30735 ori


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori