Dulceata/gem de cirese

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

gaby_d
Incepator
Mesaje: 28
Membru din: 06/04/2015 07:46

Dulceata/gem de cirese

Mesajde gaby_d » 27/05/2015 12:09

Sa-i zic gem...sa-i zic dulceata..:)
Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop...asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul..asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi ?


INGREDIENTE

Ingrediente
1 kg cirese negre
650 gr zahar
3 cani apa


Intr-o oala groasa, cu fund dublu , am pus la fiert ciresele impreuna cu apa.
Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine).
Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele ) am adaugat zaharul.
Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug , n-am pus-o. Acum ..depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna.Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul.
Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult.

Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele.

Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant .

Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt.

Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind : imi place dulceata de cirese.
Si copiilor le-a placut mult.;)
Fişiere ataşate
624x656_dulceatagem_de_cirese_111918.jpg
624x656_dulceatagem_de_cirese_111918.jpg (69.87 KiB) Vizualizat de 1852 ori
656x519_dulceatagem_de_cirese_111919.jpg
656x519_dulceatagem_de_cirese_111919.jpg (57.63 KiB) Vizualizat de 1852 ori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 27/05/2015 12:16

Ce dulceata aratoasa! Abia astept reteta de prajitura la care ai folosit-o ! :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 27/05/2015 01:33

cred ca fiecare cum a apucat sa zica in familie .. la mine acasa dulceata era cea cu fructe intregi sau jumatati ( caisele ) sau cuburi ( pepenele sau coaja de portocale) si gemul cind mama dadea fructele prin masina si deci era "gem" fara forma ( din mere, prune, pere etc )


insa dulceata de cirese ... visine , cirese amare, albe de oricare imi place la NEBUNIE .. sunt ff invidioasa, eu abia am apucat sa gust cirese ( Nico stie ) dupa ce m-am plimbat cu trenul ca sa le pot cumpara, la ce pret nici nu mai zic :oops:


complimente si pentru dulceata si pentru reteta dar mai ales pentru poze, tare frumoase


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori