Dulceata de coji de pepene rosu

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Dulceata de coji de pepene rosu

Mesajde crista » 07/08/2006 09:58

Este dulceata copilariei mele . O facea bunica insa acum ea nu isi aminteste nimic si eu nu am fost atit de isteata sa ii cer reteta cind inca se mai putea ... Am gasit insa reteta asta si la gust este identica cu cea pe care mi-o aminteam ... Avea mai mult sirop dulceata bunicii mele insa nu asta era important pentru mine :) .
Reteta am luat-o din cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan dar am mai gasit-o si pe net ..

ingredientele sunt necesare numai ca sa va puteti orienta in functie de greutatea cojilor .
o sa scriu cu verde reteta originala , copiata din carte ca sa nu se amestece cu notele mele ...

Ingrediente :
1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
1 kg de zahar
1/2 l de apa
zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 gr glucoza
vanilie

De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricit de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza. Eu am curatat-o cu cutitul pt curatat cartofi . Un pepene rosu pentru o familie formata din 2 persoane e cam mare .. deci daca si la voi se intimpla sa nu il puteti minca intr-o singura zi atunci sa faceti cum am facut eu.. dupa ce mincam o felie, coaja o curatam de partea verde si puneam in punga de plastic la congelator. Cind a sosit ziua X de am reusit sa mincam tot pepenele am scos toate cojile din congelator, le-am dezghetat -fara grija caci nu se "fleoscaiesc" - si apoi le-am taiat cubulete si am continuat dupa cum spunea reteta.
Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( trnasversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm. Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade ( eu am folosit otet de vin alb de numai 6 grade si a fost de ajuns). Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sai sau mai mult ( eu le-am lasat sa fiarba putin peste 2 ore ) , pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, apoi se cintaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat. . Eu am facut aceasta operatiune seara, inainte de culcare ( motiv pentru care am uitat sa fac poze ). Am fiert cojile in apa cu otet, le-am spalat de mai multe ori in jet de apa rece si chiar intre doua jeturi le-amlasat putin in apa .. imi era frica sa nu miroasa a otet. Apoi le-am pus in strecuratoare si le-am lasat asa peste noapte. Dimineata le-am presat cu mina in strecuratoare ca sa iasa si ultimul fir de apa .. oare din cauza asta ca erau prea scurse nu prea am avut sirop la sfirsit ?
Zaharul ( 1 kg) se divolva in 1/2 l de apa .. eu am avut numai 700 gr de coji oparite si scurse si deci am pus 700 gr de zahar si 350 ml apa .. si cind siropul da in clocot , sde pun cojile de pepene , zeama de lamiie ( sau glucoza) si vanilia. Din nou am facut o modificare , vanilia am pus-o aproape de sfirsit, caci ma gindeam sa nu isi piarda aroma prin fierbere indelungata. Se fierb pina se leaga siropul, Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel. . Am fiert , amestecind din cind in cind , dar nu prea era nevoie, caci nu se lipeste ..pina cind siropul glasa dosul lingurii si se vedea ca e legat cind il scurgeai din lingura .. se simte si la mina caci se lipesc degetele intre ele , face un pic de fir daca iei intre doua degete (mare si aratator) un strop de sirop ( atentie sa nu va ardeti). La sfirsit am pus in borcane pe care le-am spalat si le.am pus la cuptor sa se ususce , dar nu am continuat ca orice dulceata sa fierb borcane inchise ( ale mele erau din cele cu filet ) la bain marie ... Voi tine dulceata in dulap la racoare ... nu are viata lunga caci deja am inceput sa maninc din ea , am pus si umplutura la cornulete .
Este usor de facut caci nu tb sa mesteci incontinuu, sa o pasesti sa nu se lipeasca ..Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cit fierbe in apa si otet, eu m.-am uiatt la tv in vrmea asta si mai ma uitam din cind in cind in pauza publicitara daca sunt un pic transparente sau nu. Cu adevarat transparente au devenit insa cind le-am fiert in siropul de apa cu zahar...

Au rezultat 2 boprcane de 580 gr ( unul plin si unul cam 3/4 ).

si aici poza ...
Fişiere ataşate
DSCN0440.JPG
Dulceata de coji de pepene rosu/verde
DSCN0440.JPG (63.64 KiB) Vizualizat de 42686 ori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 07/08/2006 10:05

ok, daca-ti ramane macar jumate borcan eu il primesc cu placere :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/04/2008 06:26

azi am desfacut ultimul borcan si deci am mai facut nsite poze ...

au trecut aproape 2 ani .. nu s-ar zice :lol:
Fişiere ataşate
Immagine 214.jpg
Immagine 214.jpg (36.3 KiB) Vizualizat de 41567 ori
Immagine 216.jpg
Immagine 216.jpg (37.68 KiB) Vizualizat de 41569 ori

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 10/04/2008 05:42

Cris mi-a scapat reteta asta :badday: :badday: :badday: !
Ce bine ca ai scos-o la iveala! Are un aspect fantastic, par pietre pretioase (ce fantezie :clipocit: !) Nu reusesc sa-mi imaginez deloc gustul dar sunt asa de curioasa ca astept cu nerabdare pepenii :lol: !
O vad foarte portivita si pentru pentru ornat diferite prajituri, tarte, torturi!
Am salvat reteta ca sa n-o pierd iara! :peace:
Ultima oară modificat 10/04/2008 06:08 de către adry, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/04/2008 06:03

Adry cred ca reteta asta e mai veche decit tine pe rc :D ...


merita sa o notezi .. e putin mai mult de munca . adica timp pierdut dar merita efortul .. si apoi chiar dc nu iti place mult nu iti pare rau caci inafara de timp si zahar altceva nu ai pierdut cojile le aruncai doar :D


eu am pus coji d-astea si in panone la craciun .. am pus si in cornulete

merg in cozonac sau croasante ...

au un gust dulce si aromat cu vanilie ... mie nu imi plac asa ca dulceata .. bunica-mea face si servea dar a ei avea mult sirop si putine coji ... mie imi place asa .. am borcanul plini de cuburi si putin sirop linga ele ...

am invatat sa fac si alt fel si inca muulte altele...

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 10/04/2008 06:15

crista scrie:
au un gust dulce si aromat cu vanilie ... mie nu imi plac asa ca dulceata .. bunica-mea face si servea dar a ei avea mult sirop si putine coji ... mie imi place asa .. am borcanul plini de cuburi si putin sirop linga ele ...


Am inteles ca o faci s-o folosesti pe post de "canditi" daca nu-ti prea place?
Acum eu m-am pornit si vreau s-o fac, cum zici tu n-am nimic de pierdut!

crista scrie:am invatat sa fac si alt fel si inca muulte altele...


Te referi tot la dulceata de pepeni sau :P :P :P :P :vis: :vis: :vis:
Daca da, poate mai scri variante :lol: !

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/04/2008 06:31

eu sunt mai prietena cu saratul.. prefer un cirnat decit o ciocolata :P .. deci nu ma omor dupa dulceturi .. iar asta e dulce rau ... dar si dc pui zahar mai putin nu iese bine ca nu se leaga siropul ... deci asa tb sa fie ...

am invatat de curind o marmelada de coji d-astea si cu late arome .. deci o ss ma rup in figuri la vara ...


ti-am trimis pe pm adresa cu alte feluri ... din alte fructe dar si legume...

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 10/04/2008 08:34

offfff ce bine arata dar parca e prea dificila de facut :? :? sau doar m-i se pare?
eu am facut dulceata de pepene galben acu vreo trei ani si mi-a placut :wink:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/04/2008 09:23

Meli nu e greu .. e doar lunga operatiunea .. adica tb sa o faci in 2 zile : o dupa amiaza sa tai cojile si sa le firbi c otet ... si a 2 zi dimi le pui in sirop .. asta e cel mai usor ... nu e ca o dulceata de cireseunde te vede sfintu' scotind simburi .. nici ca aia de caise de le tii inn apa de var ( ma refer la dulceturi cu fructe nu marmelade ca alea sunt cele mai usoare .. )


doar ca dc nu ai mai mincat nu stiu dc iti place ... eu o stiam de mica ... pt mine asta si cea de coji de portocale ( melcisori trasi pe ata ), marmelada c aia de se vindea calup = bunica mea materna... de gutui, cirese amare, albe, visine si caise intregi transparente si superbe = bunica dispre tata... :)

o sa scriu cind imi fac tiimp o marmelada din cojile astea cu scortisoara

IRINA D.
Incepator
Mesaje: 75
Membru din: 16/12/2007 05:56
Localitate: in afara tarii
Contact:

Mesajde IRINA D. » 10/04/2008 11:19

Foarte interesanta reteta !
N-am mancat niciodata si sunt curioasa ce gust are !
Trebuie sa o scriu si sa incerc sa o fac cand o sa apara pepenii.
Multumesc frumos pentru reteta :pup:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori