Deliciu pufos cu mere si 2 blaturi

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Deliciu pufos cu mere si 2 blaturi

Mesajde lucia_bp » 27/08/2016 12:58

O prajitura de exceptie. Este divin de pufoasa. A doua zi este si mai buna.
Blatul de deasupra este super pufos, gustul merelor se simte bine, iar blatul de jos se topeste in gura.


Ingrediente pentru o tava 25 x 35 cm

Umplutura
-1,5 kg mere
-7-9 linguri zahar
-scortisoara pudra, dupa gust
-1 plic zahar vanilat
-2-3 linguri rase gris

Blatul 1
-150 g zahar
-2 oua
-100 g unt/margarina
-200 g faina
-1 plic praf de copt
-1 plic zahar vanilat Burbon
-½ fiola esenta de rom
-1 praf de sare
-1-2 linguri lapte

Blatul 2
-4 oua
-1 praf de sare
-* 1 lingura apa
-4 linguri zahar
-4 linguri faina

Pentru ornat
-zahar pudra vanilat

Preparare

Umplutura
Curatati merele de coaja si radeti-le pe razatoarea cu ochiuri mari.
Puneti-le la calit impreuna cu zaharul pana se evapora zeama merelor, amestecand des.
Luati vasul de pe foc si inglobati scortisoara, vanilia si grisul. Lasati la racit si in asteptare.

Blatul 1
Frecati spuma untul/margarina cu zaharul, zaharul vanilat pana se dizolva zaharul, apoi adaugati ouale, laptele, sarea si omogenizati bine.
La sfarsit inglobati esenta de rom si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Trebuie sa obtineti un aluat cu o consistenta potrivita, dar sa nu fie prea tare. La nevoie adaugati inca putin lapte.
Puneti aluatul cu lingura intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( 25 x 35 cm) si nivelati.
Turnati merele peste blat, nivelati si dati la cuptorul incins pentru cca 15 min, la 180 grade.
Intre timp pregatiti compozitia pentru blatul 2.

Blatul 2
Bateti spuma tare albusurile cu un praf de sare si 1 lingura de zahar.
Separat, mixati galbenusurile cu apa si restul de zahar pana devin o crema spumoasa si zaharul este dizolvat.

* lichidul ( apa/lapte/apa minerala) adaugat in compozitia de pandispan, il ajuta sa creasca si-i sporeste " pufosenia “.

Incorporati in galbenusuri, ½ din compozita de albusuri si faina cernuta, cu ajutorul unei palete, prin rasturnare de jos in sus, apoi inglobati si restul de albusuri.
Scoateti tava din cuptor dupa cele 15 min, turnati deasupra stratului de mere compozitia blatului 2 si nivelati.
Dati din nou la cuptor si coaceti la aceeasi temperatura pentru inca 25-30 min sau pana ce blatul este copt, frumos aurit si trece testul cu scobitoarea.
Pudrati prajitura fierbinte cu zahar praf vanilat.

Portionati-o doar dupa ce se raceste.
Fişiere ataşate
cimg4803.jpg
cimg4803.jpg (89.53 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4804.jpg
cimg4804.jpg (68.75 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4805.jpg
cimg4805.jpg (75.65 KiB) Vizualizat de 23088 ori
c1_blat_1.jpg
c1_blat_1.jpg (75.93 KiB) Vizualizat de 23088 ori
c2_blat_2.jpg
c2_blat_2.jpg (70.93 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4806.jpg
cimg4806.jpg (94.54 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4807.jpg
cimg4807.jpg (56.79 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4808.jpg
cimg4808.jpg (73.32 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4809_9744.jpg
cimg4809_9744.jpg (74.1 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4810_3818.jpg
cimg4810_3818.jpg (80.03 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4811_4345.jpg
cimg4811_4345.jpg (76.11 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4812_1089.jpg
cimg4812_1089.jpg (84.9 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4809_5515.jpg
cimg4809_5515.jpg (74.1 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4810.jpg
cimg4810.jpg (80.03 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4811_3367.jpg
cimg4811_3367.jpg (76.11 KiB) Vizualizat de 23088 ori
cimg4812_6183.jpg
cimg4812_6183.jpg (84.9 KiB) Vizualizat de 23088 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 27/08/2016 10:07

Imi plac sectiunile :buuun: Se vede intradevar cat este de pufoasa aceasta prajitura. Imi place si stratul consistent de mere. Cu siguranta o sa o fac.

=D> :flower: :flower: :flower:

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 28/08/2016 07:19

Este o idee excelenta acum cand se coc merele.
De-abia astept sa o pregatesc pentru familia mea.

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 28/08/2016 07:57

N-am vazut demult asa "pufosenie" de prajitura. Felicitari !

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 08:41

mara05 scrie:Imi plac sectiunile :buuun: Se vede intradevar cat este de pufoasa aceasta prajitura. Imi place si stratul consistent de mere. Cu siguranta o sa o fac.

=D> :flower: :flower: :flower:


O, da :!: Merita facuta :peace: Se pregateste usor, iar rezultatele se vad cu ochiul liber :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 06:22

felicia1 scrie:Este o idee excelenta acum cand se coc merele.
De-abia astept sa o pregatesc pentru familia mea.


Succes...ai sa vezi ca nu dai gres cu prajitura...chiar este un deliciu care ti se " topeste" in gura :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 02:29

Ador merele si dupa cum se vede si blaturile sunt grozave !!! CE idee buna mi-ati dat. Eu cred ca am sa mai pun deasupra un strat de frisca batuta sau o sa servesc prajitura cu mere cu inghetata de vanilie. Ce spuneti ? MERGE ?

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 04:05

alexsa scrie:Ador merele si dupa cum se vede si blaturile sunt grozave !!! CE idee buna mi-ati dat. Eu cred ca am sa mai pun deasupra un strat de frisca batuta sau o sa servesc prajitura cu mere cu inghetata de vanilie. Ce spuneti ? MERGE ?


De ce nu ar merge ? Dar sa nu fie prea inalta prajitura daca mai adaugi inca un strat de frisca. Te orientezi la fata locului. Lasa prajitura sa se raceasca de tot inainte de a pune frisca batuta sau cel mai bine o adaugi doar cand o servesti; la fel faci si cu inghetata. Chiar mi-ai dat o ideea buna de servire. Multumesc.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 07:03

lucia_bp scrie:
alexsa scrie:Ador merele si dupa cum se vede si blaturile sunt grozave !!! CE idee buna mi-ati dat. Eu cred ca am sa mai pun deasupra un strat de frisca batuta sau o sa servesc prajitura cu mere cu inghetata de vanilie. Ce spuneti ? MERGE ?


De ce nu ar merge ? Dar sa nu fie prea inalta prajitura daca mai adaugi inca un strat de frisca. Te orientezi la fata locului. Lasa prajitura sa se raceasca de tot inainte de a pune frisca batuta sau cel mai bine o adaugi doar cand o servesti; la fel faci si cu inghetata. Chiar mi-ai dat o ideea buna de servire. Multumesc.

:hug: :hug: :hug:


Acuma, na, trebuia sa vin si eu cu ceva modificari sau imbunatatiri. Nu ma pot abtine :D
Maine fac ciocanelele de pui si legume la cuptor si nu sunt decisa daca sa fac Linzer (am prunele!) sau prajitura cu mere. Intreb familia si vedem noi. Va tin la curent cu ce am facut.
Tare mult ma bucur ca am dat de site si ca am cu cine conversa pe teme culinare.

:hug: :hug: :hug:

marinela63
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 30/08/2016 07:25

Mesajde marinela63 » 30/08/2016 07:32

Multumesc pentru idee. Am preparat-o si a iesit excelent !
Imi pare rau ca nu am timp sa pun niste poze. Maine sigur nu mai am ce sa pozez.


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori