Crumble cu capsuni

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Crumble cu capsuni

Mesajde nicoleta64 » 06/05/2011 11:05

Crumble are origini engleze. Se face in varianta dulce si sarata.
Se compune un strat de fructe sau legume (crude sau calite), acoperite de o compozitie faramicioasa. Se coace in cuptor ,pana se rumeneste deasupra.
Eu am facut compozitia la aceasta varianta dulce cu unt, faina si zahar dar se poate pune si cereale, migdale, nuci , biscuiti... etc.
Ierburi aromatice , mirodenii...paine uscata..etc. se pune in varianta sarata. In reteta originala dupa care m-am insiprat se punea capsuni si rubarba. Eu am facut doar cu capsuni dar se poate face si cu alte fructe , mere, pere, cirese, piersici, caise ,prune..etc
Se face foarte repede si este foarte bun. :roll:

Ingrediente
•circa 300 g. capsuni
•100 g. unt
•130 g. faina
•3 linguri zahar brun
•1 plic zahar vanilat
•un varf de sare
•un varf de praf de copt
•zeama de la 1/2 lamaie
•2 linguri zahar
•1 lingurita amidon de porumb
...........................


Curatati si spalati capsunile, taiatile in bucati potrivite …nici mari , nici mici. Eu am pus circa 300 g. dar daca vi se par putine , adaugati fructe in plus, trebuie sa acopere suficient o tava de diam.22 cm. Se spune ca proportia la crumble ar trebui sa fie de 3/4 fructe si un sfert aluat. Amestecatile cu zeama de lamaie ,2 linguri de zahar si o lingurita de amidon de porumb. Amestecatile bine. Puteti elimina amidonul …daca nu aveti. Eu am gasit asa reteta si l-am pus ca aveam in casa.
Amestecati untul ( sa fie moale la temperatura camerei) cu zaharul brun ,zaharul vanilat,un varf de sare ,un varf de praf de copt (facultativ) si faina .Va rezulta un aluat faramicios ..nu v-a fi prea compact. Exact asa trebuie sa iasa. Ungeti o forma de 22 cm. diametru cu putin unt si rasturanati capsunile taiate. Deasupra puneti frimiturile de aluat. Coaceti in cuptorul incalzit la circa 180° pana circa 40 minute ..pana se face aluatul ..se vede usor rumenit.
Se serveste caldut cu crema crème fraiche Êpaisse un fel de smantana proaspata f. densa (ha la consistenza della philadelphia )sau inghetata de vanilie.
Noi l-am servit simplu fara nimic.
Fişiere ataşate
5..jpg
5..jpg (110.15 KiB) Vizualizat de 5081 ori
4.jpg
4.jpg (112.09 KiB) Vizualizat de 5081 ori
3.jpg
3.jpg (123.02 KiB) Vizualizat de 5081 ori
2..jpg
2..jpg (79.17 KiB) Vizualizat de 5081 ori
1..jpg
1..jpg (119.45 KiB) Vizualizat de 5081 ori
crumble.jpg
crumble.jpg (106.42 KiB) Vizualizat de 5081 ori
Ultima oară modificat 24/05/2011 06:39 de către nicoleta64, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 06/05/2011 11:13

wai, nico ce frumoasa e :roll: .. eu cumpar de la supermarket (ca nu am stiut reteta) cu mere ''crumble apple pie'', mie-mi place mult ca e cremoasa pe sub firimiturile de deasupra care sunt rumenite si crocante, mananc o jumatate dintr-o suflare. tare bine arata a ta :buuun:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 06/05/2011 08:20

Nico ce idee faina, n-am mai mancat de mult, ultima oara am mancat de afine si m-am albastrit toata, dar pentru gustul acela a meritat.

E o minune de desert! :hug: :pup: =D>
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 07/05/2011 12:43

primul lucru pe care il fac cand apar capsunile adevarate in piata, este aceasta reteta super apetinsanta, abia astept sa vin cu impresii...
ImagineImagineImagine

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 07/05/2011 10:44

eu fac cu mere des,nu mi-a dat prin cap sa incerc si cu altceva :P
o pun pe lista =D> =D> =D>

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 07/05/2011 11:58

black_sweet_crush : din curiozitate...la voi in magazine ,se gaseste doar cu mere?
Aici in magazine , drept sa-ti spun in 20 ani de cand sunt eu aici ...nu am vazut niciun fel de crumble. In schimb ,pe bloguri italiane am gasit o multime de retete cu fructe varie .
O sa scot dupa bloguri si voi adauga la reteta, alte variante de aluat de pus deasupra. Nu de alta dar si pe mine ma atrage ,data viitoare o sa incerc cu alt aluat, desi acesta mi-a placut f. mult. :roll: :flower:

yafa:ai dreptate, este minunat... eu acum l-am descoperit :) :hug:

alinaraluca : o sa-ti placa sigur ! :) :flower:

mitinita : sa incerci ...gustul capsunilor si cu acel aluat ..vine o bunatate! :roll: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 08/05/2011 02:34

Crumble faceam si eu foarte des pe vremuri , cand baietii erau mici...le placea sa manance caldut cu inghetata deasupra.....vara este un deliciu.....mie personal imi pace la fel de mult si cobbler, exact aceasi idee ...deosebirea consta in aluatul de deasupra...nu se pune faramituri , se face un aluat usor moale care sa isi mentina forma atunci cand il pui pe fructe, se coace si , la fel cu si crumble, se serveste cu inghetata....Chiar am posta si eu mai demult o reteta de cobbler pe undeva pe aici....si coincidenta :D , am facut un cobbler azi ( cu mere ca deja incepeau sa se strice :wink: )







http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... bler-3588/

uite aici reteta, daca te intereseaqza si vrei sa incerci si cu alte fructe si alt aluat....
oO recomandare doar vreau sa fac...daca tava in care coci este mica sa pui cantitatile la jumatate...eu am mutat fructele din tava in care le-am copt in una mai mica si am uitat sa reduc din cantitatea de aluat si a iesit putin grosut aluatul.....dar a fost foarte bun si asa.....idea de crumble sau de cobbler este sa ai mai mult fruct decat aluat.....zilele viitoare am sa fac si eu un crumble cu capsuni....chiar am pofta de asa ceva( pun si rubarba amestecat :buuun: :buuun: ).......Nico , mersi ca mi-ai reamintit de crumble :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 08/05/2011 08:24

Ce-mi trage cu ochiul :roll: :roll: :roll:
Abia astept fructele din livada :!: Voi face cu toate felurile !
Arata de milioane :!:
=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

superstar
Incepator
Mesaje: 22
Membru din: 30/11/2010 08:41

Mesajde superstar » 08/05/2011 10:09

as vrea si io o bucatica

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 09/05/2011 10:45

Pupi : ok, mersi ...data viitoare fac si cobbler :roll:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori