COZONAC

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Magdalena Marocik
Incepator
Mesaje: 7
Membru din: 06/11/2005 03:48

COZONAC

Mesajde Magdalena Marocik » 12/12/2005 01:12

NU AVETI VOI O RETETA DE COZONAC CARE NU E PREA GREU DE FACUT?
sint aici la Ny si nu am decit drojdie uscata.
mersi mult.
si poate o retata de sarmale.

ioanabr
Incepator
Mesaje: 56
Membru din: 09/08/2005 03:58
Localitate: Braila

Mesajde ioanabr » 12/12/2005 10:38

Din cate am auzit eu secretul e in faina. Trebuie sa ai o faina de calitate ca sa creasca. Am sa caut si eu o reteta si cum o gasesc o scriu aici.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/12/2005 12:38

Magdalena Marocik scrie:NU AVETI VOI O RETETA DE COZONAC CARE NU E PREA GREU DE FACUT?
sint aici la Ny si nu am decit drojdie uscata.
mersi mult.
si poate o retata de sarmale.


Am si reteta de cozonac si de sarmale :)
O sa o scriu pe cea de sarmale(pentru inceput). Problema e ca aici e sectiunea dedicata cozonacului(exclusiv). Sper sa nu primesc reclamatii :lol:

btw, nu ai precizat ce sarmale vrei sa faci: cu varza sau cu vitza.
(sigur, exista si problema legata de varza, daca ai acces la varza murata sau nu. In caz ca nu ai la indemana varza si trebuie sa o murezi tu, sa-mi spui, si te invatz sa o murezi in maximum 24 ore)

asadar:

sarmalute cu varza

ingrediente
2 verze mari - murate(sau una mare si una de marime potrivita)
un kg carne tocata porc sau amestec(porc-vita)*** e absolut ideal daca poti toca tu carnea si daca poti toca o carne mai grasa.[eu recomand sa folosesti numa` porc]
piper(juma de linguritza, sau mai putin)
sare( o linguritza si inca un varf..->trebuie sa testezi si varza; in caz ca varza e foarte sarata o mai lasi in apa sa se desareze, sau reduci adaosul de sare din carne)
2-3 cepe marime potrivita(sau mari)
2-3 frunze dafin
150 grame orez(adica mai mult de jumatate de cana)
o ceasca de apa
bulion/pasta de tomate (5 linguri)-nu stiu gramajul
doua-trei linguri de untura de porc
si, daca va place, cateva bucati de carne porc afumata (ceva gen kaizer sau bacon..deci o carne mai grasa)



Se amesteca toate ingredientele: carnea tocata, ceapa taiata marunt(calita pana devine aurie, sau necalita-cruda), piperul, sarea, dafinul taiat foarte marunt, orezul, apa rece(o ceasca sau un pic mai mult).

Se taie foile de varza in asa fel incat sa se inlature nervurile mai groase, dinspre cotor.

Se modeleaza sarmalutzele. La cantitatile date ar trebui sa iasa 70-80 sarmalutze mici(eu le fac mici, am uitat sa precizez). Se plaseaza in oala circular, dupa ce fundul cratitei a fost "tapetat" cu foi de varza. Primul strat de sarmale o sa fie comparabil un un melcpeste primul strat se pot pune cateva bucati de kaizer(sau afumatura).Se continua dispunearea circulara a sarmalutzelor. Si presararea pe alocuri a kaizerului. Acesta se poate plasa si deasupra sarmalelor(taiat in bucati nu mici)
Peste ultimul strat de sarmale se pune varza tocata(nu foarte marunt) , 4-5 linguri bulion/pasta de tomate. Si se adauga apa. pana sarmalele si varza de peste ele sunt acoperite. Apa nu ar trebui sa ajunga la buza recipientului in care fierbem sarmalele pentru ca orezul din sarmale se va umfla si nivelul sosului va creste in timpul fierberii(mai ales in primele 30 minute).

Pentru ca varza sa se fiarba foarte bine, sarmalele se fierb 80 minute(primele 40 minute dupa ce au dat in clocot se fierb la foc mediu, iar urmatoarele 40 minute la foc mic). Dupa 40 minute de fierbere se adauga untura 2 sau 3 linguri(varza o sa se inmoaie mai bine).
Oala in care fierbem sarmalele trebuie miscata (stanga-dreapta) din timp in timp pentru ca sa nu se lipeasca sarmalele.
Dupa cele 80 minute de fierbere, se recomanda ca sarmalele sa fie introduse si in cuptorul incins la 180-200 grade(timp de 20 minute). Or sa se rumeneasca un pic si or sa fie mult mai gustoase. In caz ca zeama a scazut mult la fierbere(se mai adauga o cescutza de apa sau chiar doua).

sper sa va placa:)

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Reteta sarmale cartea de bucate

Mesajde adi » 19/12/2005 11:01

Ar fi super daca ai pune reteta asta de sarmale si in cartea de bucate :wink:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 19/12/2005 06:17

:D eram absoltamente sigura ca o sa fiu urecheata ca am invadat sectiunea cozonaci cu sarmalele .. :x
adi, mea culpa :wink:
referitor la scrierea retetei in cartea de bucate...mno..nu crezi c-ar trebui sa astept s-o probeze cineva, sa supravietuiasca..si abia apoi sa ma pun pe scris? :?

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 19/12/2005 07:07

Poi mey Cara nu e probata reteta de tine? :D Pune acolo si o sa o probam cat de curand ca vin sarbatorile doar! :pup:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 20/12/2005 07:28

Nally scrie:Poi mey Cara nu e probata reteta de tine? :D Pune acolo si o sa o probam cat de curand ca vin sarbatorile doar! :pup:


e probata si rasprobata de mine si de strabunii mei :roll:
am avut, de altfel, si musafiri experimentali(un fel de cobai) :lol:
Dar, Nally, nu-i ciudat sa cauti cozonaci si sa dai de sarmale?
Promit sa scriu curand si de cozonaci..ca, vorba ta, vine vremea lor :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator