Retete Culinare

Du-te la pagina 1, 2 
Pagina 1 din 2 

Postat la data: 07/02/2012 06:44 Confit de cochon

Hi…hi…hi Very Happy Razz Razi pe jos …ce denumire “ pompoasa”, de fitze… Wink

Nu stiu daca se face in sud, insa in Ardeal nu cred ca exista gospodarie care sa nu fi avut, macar pe timp de iarna, citeva borcane cu carne in untura, puse la pastrat.
Bunicile noastre umpleau candva camara cu oale de " carne de porc in unsoare " si tare buna mai era, chiar si vara... refripta, cu un cartofior prajit si ceva mujdei de usturoi...
...Hhhmmm... Mmmmmm Mmmmmm Mmmmmm
Metoda asta de pastrat carnea este tare de demult si cred ca exista cam peste tot in lume; francezii sunt renumiti prin „ confit de canard ”, considerata una din cele mai rafinate fripturi.
Confit, de la confire, a pastra…” bucata de carne in untura “, cu alte cuvinte… conserva. Ei se mandresc cu “ Confit de canard “ ( suna foarte sexy “ en francais”), insa nu inseamna nimic altceva decat conserva de rata, pregatita si pastrata in untura- asta daca o iei ad literam. Daca insa ajungi sa gusti asa ceva, iti dai seama ca nu are absolut nici o legatura cu nici o conserva pe care ai mai mancat-o vreodata.
Numai ca ei " ingroapa in untura ", spre fragezire, mai mult gasca si rata si mai putin carnea de porc...insa francezii o fac altfel. In primul rand, o fac cu rata, in al doilea, in afara de gatitul carnii in untura mai adauga o etapa in plus, in sare.
In varianta originala confit-ul se pastreaza luni de zile; timpul indelung petrecut la borcan, acoperit de un strat generos de grasime, previne oxidarea si duce la " asezarea " si intensificarea aromelor.
Ei Exclamation ...dar carnea in untura, pe care o stiu eu din copilarie, nu era pastrata in sare, era doar gatita in untura si pusa in oale sau la borcan…si se prepara asa:

Ingrediente:

-carne de porc, dezosata
-carnati de porc
- untura
-sare grunjoasa
-piper, proaspat macinat

Preparare:

Taiati carnea in felii de aprox 3 cm grosime. Condimentati cu sare si piper, dupa gust, puneti-o suprapusa intr-un vas acoperit si lasati la rece, de seara pana dimineata. Scurgeti zeama lasata punand carnea pe un gratar.
Incingeti destula untura intr-o cratita sau o tava pentru cuptor, cam de circa 2- 3 cm inaltime.
Puneti carnea la prajit, intorcand-o pe ambele parti, pana este facuta si se rumeneste frumos.
La jumatatea timpului de prajire a carnii puneti in tava si carnatii.
Scoateti carnea si carnatii din untura in care ati prajit, asezati in straturi intr-o alta oala smaltuita.
Turnati incet grasimea ca sa curga numai ce-i limpede, pana se acopera carnea cu 2-3 cm de grasime lichida.
Repuneti oala pe plita, la foc mic si lasati inca 10 min sa se reancalzeasca, dar fara sa fiarba, apoi dati deoparte si lasati pana la racirea completa si solidificarea unturii.
Astupati bine gura vasului si puneti la pastrare.
Dupa 4- 6 saptamani, reancalziti inca o data vasul si aduceti pana la punctul de fierbere; apoi, raciti, legati si pastrati la camara.

confit de cochon 60142.jpg
 Descriere: aceasta imagine nu are o descriere.
 Marime fisier:  93.27 kb
 Vizualizat:  de 531 ori

confit de cochon 60142.jpg

confit de cochon 60143.jpg
 Marime fisier:  95.8 kb

confit de cochon 60143.jpg

confit de cochon 60144.jpg
 Marime fisier:  144.65 kb

confit de cochon 60144.jpg

confit de cochon 60145.jpg
 Marime fisier:  143.41 kb

confit de cochon 60145.jpg

confit de cochon 60146.jpg
 Marime fisier:  175.81 kb

confit de cochon 60146.jpg

confit de cochon 60147.jpg
 Marime fisier:  160.38 kb

confit de cochon 60147.jpg

confit de cochon 60148.jpg
 Marime fisier:  93.63 kb

confit de cochon 60148.jpg

confit de cochon 60149.jpg
 Marime fisier:  124.96 kb

confit de cochon 60149.jpg

confit de cochon 60150.jpg
 Marime fisier:  158.53 kb

confit de cochon 60150.jpg

confit de cochon 60151.jpg
 Marime fisier:  111.21 kb

confit de cochon 60151.jpg

confit de cochon 60152.jpg
 Marime fisier:  105.38 kb

confit de cochon 60152.jpg

confit de cochon 60153.jpg
 Marime fisier:  115.42 kb

confit de cochon 60153.jpg

confit de cochon 60154.jpg
 Marime fisier:  109.11 kb

confit de cochon 60154.jpg

confit de cochon 60155.jpg
 Marime fisier:  117.08 kb

confit de cochon 60155.jpg

confit de cochon 60156.jpg
 Marime fisier:  126.49 kb

confit de cochon 60156.jpg

confit de cochon 60157.jpg
 Marime fisier:  120.69 kb

confit de cochon 60157.jpg

confit de cochon 60158.jpg
 Marime fisier:  116.42 kb

confit de cochon 60158.jpg

Raspunde cu citat (quote)

Postat la data: 07/02/2012 07:14

Imi place ce ai pregatit Mmmmmm Mmmmmm Mmmmmm
Cand am vazut denumirea ma tot gandeam ce poate fi Confused , dupa ce am citit reteta si am vazut pozele mi-am dat seama pe loc Peace
Si pe la noi prin zona (ma refer la zona de unde vin eu,Oltenia) se prepara carnea asa...cu mici modificari .
Pe la mine i se zicea la carnea aceasta "Carne in garnita" si se pastra in garnite cu untura.
Intr-un vas mare se pun in general muschii porcului,coastele si carnatii.Peste se pune untura rezultata de la jumari, si se prajesc aici,bineinteles se sara dupa gust.Carnea prajita se pune in garnite acoperite, si se pastreaza la rece.
Se serveste aceasta carne in general primavara cu ceapa verde,marar,usturoi...diferite verdeturi Peace
Asa mi-ai facut o pofta Mmmmmm Mmmmmm Mmmmmm
Felicitari pentru reteta applause applause applause

Ultima modificare efectuata de catre d_dana_a la 07/02/2012 08:09, modificat de 1 data in total

pupi campion la gatit Moderator campion la gatitPolonicul de AurExpert in arta culinara

Postat la data: 07/02/2012 07:32

Uite o gosp[odarie in care nu s-a facut asa ceva....la noi ...nici bunicii si nici parintii nu au facut asa ceva iar eu , copil fiind si mergand prin case pe la prieteni , toti aveau asa ceva....doar la ei mai puteam si eu sa mananc si doamne , cat de mult imi placea.....Lucia Hello Master Hello Master applause applause pentru reteta, e super faina Imbratisare Imbratisare Love Love

Postat la data: 07/02/2012 11:40

Ei da, LUCIA, DA Exclamation Exclamation Exclamation Mi-a mers direct la suflet Floare Floare Floare

Postat la data: 07/02/2012 12:31

La fel ca si Dana stateam si imi imaginam ce o mai fi pregatit Lucia de data asta.
Pe parcursul lecturarii intuiam din ce in ce mai bine ,dar mi-am si reamintit cum am lasat-o pe mama intr-un an fara ,,carne pe vara''.

Cum spuneam,biata mama,femeie strangatoare,avea de toate in camara printre ele avand si oalele cu carne si carnati la untura.Dar ea desfunda galeata in vara cand era munca in toi sau cand veneau rudele indepartate in vizita.Eu cu inca 2 prietene in fiecare duminica sau sarbatoare aduceam oala ,o asezam pe plita incinsa ,se topea untura si alegeam carnatii si muschiuletii ,pana cand nu am mai gasit nimic in oala.Una dintre prietene venea mereu cu o oala cu vin fiert,si,asa ,,satule''ne puneam pe dansuri si voie buna pane ni se facea iar foame!

Multumesc pentru aceasta reteta,dar si pentru ca m-ai intors in timp!

Imbratisare Imbratisare Love Love Floare de la Lecce(IT)

Postat la data: 07/02/2012 01:24

mai am putin si ling ecranul de pofta --- mama linga aceste bunatati facea mereu cartofii ei prajiti cei mai minunati mincati vreodata : crocanti pe afara si moi la mijloc

Mmmmmm Mmmmmm Mmmmmm

Postat la data: 07/02/2012 04:16

d_dana_a a scris:
Cand am vazut denumirea ma tot gandeam ce poate fi Confused , dupa ce am citit reteta si am vazut pozele mi-am dat seama pe loc Peace
Si pe la noi prin zona (ma refer la zona de unde vin eu,Oltenia) se prepara carnea asa...cu mici modificari .
Pe la mine i se zicea la carnea aceasta "Carne in garnita" si se pastra in garnite cu untura.
Intr-un vas mare se pun in general muschii porcului,coastele si carnatii.Peste se pune untura rezultata de la jumari, si se prajesc aici,bineinteles se sara dupa gust.Carnea prajita se pune in garnite acoperite, si se pastreaza la rece.
Se serveste aceasta carne in general primavara cu ceapa verde,marar,usturoi...diferite verdeturi Peace

V-am spus ca denumirea este de fitze Very Happy Razz Razi pe jos

Cine mai citea reteta daca ii spuneam " carne in untura " Wink Very Happy

Imbratisare Imbratisare Imbratisare

Postat la data: 07/02/2012 08:47

Eu o citeam cu siguranta...... Imbratisare Imbratisare Imbratisare

Postat la data: 08/02/2012 10:12

Lucia, mi-a fost dor sa citesc ce gatesti (nu am deschis de cateva zile). Imbratisare

Chiar este fitzoasa denumirea Razz si... si nu stiam la ce sa ma astept Razz

applause applause applause

Te pup si iti doresc o zi frumoasa! Imbratisare Love Imbratisare

Postat la data: 09/02/2012 04:59

d_dana_a a scris:

Este tare buna si...plina de amintiri acesta reteta Exclamation

Imbratisare Imbratisare Imbratisare

Du-te la pagina 1, 2 
Pagina 1 din 2