Ciorba vegana cu perisoare

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Ciorba vegana cu perisoare

Mesajde antoniah » 15/02/2015 01:56

Marturisesc ca inainte de orice altceva am dorit sa avem in farfurie o ciorbita sanatoasa (atat din punct de vedere al ingredientelor cat si din punct de vedere al modului de preparare). Am pornit de la o reteta de baza (”Gourmandelle”) pe care am modificat-o putin dupa preferintele noastre.

Adaptati cantitatile ingredientelor dupa dorinta astfel incat sa aduceti pe masa gustul dorit si o portie de vitamine pentru aceste zilele reci.

INGREDIENTE:

Pentru perisoare (pentru 28 bucati):

- 200 g linte rosie
- 500 ml apa sau supa de legume (in care se va fierbe lintea)
- 130 g sfecla rosie
- 50 g ceapa alba
- 15 g tarate de psyllium
- 30 g faina alba proaspat cernuta
- 20 g cimbru uscat
- 5 g coriandru macinat
- 2,5 g boia de ardei iute
- 3,5 g boia de ardei dulce
- 2-3 catei de usturoi (in functie de preferinte)
- piper negru proaspat macinat (dupa preferinta)
- sare (dupa preferinta)

Pentru supa:

- 120 g morcov
- 50 g pastarnac
- 50 g telina
- 60 g ceapa alba
- 100 g rosii decojite (am folosit ”Pomodorini datterini”)
- 80 g pasta de rosii (de preferinta pasta de rosii pregatita acasa)
- 2500 ml apa
- 1 - 2 linguri cu ulei de masline (dupa preferinta)
- 20 g frunze de patrunjel proaspete
- zeama de lamaie (dupa preferinta)
- piper negru proaspat macinat (dupa preferinta)
- sare (dupa preferinta)

MOD DE PREPARARE:

Pentru perisoare:

- Se pune lintea intr-o strecuratoare si se clateste din abundenta cu apa rece. Nu este necesar ca lintea sa stea la inmuiat inainte de gatire. Lintea rosie se inmoaie mai usor decat celelalte tipuri de linte, isi schimba culoarea in urma fierberii (devine galbena) si are un gust usor dulceag.
- Se pun intr-o oala 500 ml apa la fiert (se poate folosi de asemenea supa de legume pentru a fierbe lintea). Cand apa fierbe, se adauga lintea, amestecand usor. Dupa doua - trei minute se reduce intensitatea flacarii. Se lasa lintea sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15 minute. La finalul perioadei de fierbere se adauga sare. Optional, in apa in care fierbe lintea se pot adauga diverse condimente (turmenic, ghimbir, etc), ceapa sau usturoi, in functie de preferinte. Se strecoara lintea fiarta apoi se pune in robotul de bucatarie si se mixeaza pana devine pasta.
- Pasta obtinuta din lintea fiarta se pune intr-un bol mare.
- In perioada de timp in care lintea fierbe, se curata sfecla rosie si se rade pe razatoare.
- Ceapa se curata, se spala si se taie marunt.
- Ustroiul se curata, se spala si se taie marunt.
- Se adauga in bol (alaturi de pasta de linte) restul ingredientelor folosite pentru prepararea perisoarelor: sfecla rosie, ceapa, usturoi, tarate de psyllium, faina, cimbru, coriandru, boia de ardei iute, boia de ardei dulce.
- Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru dupa preferinte.
- Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena. Daca este necesar se adauga suplimentar sare si / sau piper (este preferabil sa gustati amestecul pregatit inainte de a trece la urmatorul timp de lucru pentru ca gustul acestuia sa va fie pe plac).
- Se lasa compozitia sa stea acoperita timp de 5 minute inainte de a incepe modelarea perisoarelor (compozitia pregatita dobandeste consistenta optima pentru urmatorul timp de lucru).
- Se modeleaza cu palmele perisoarele si se aseaza apoi in vasul steamer-ului, la distanta unele de altele (in timpul prepararii termice ele cresc putin in volum).
- Perisoarele se pregatesc termic la steamer timp de aproximativ 20 minute (verificati la final sa fie optim preparate termic). Perisoarele pregatite se pastreaza acoperite.

Pentru ciorba:

- Morcovul, pastarnacul si telina se curata, se spala apoi se rad pe razatoare sau se taie cubulete.
- Ceapa se curata, se spala apoi se taie marunt.
- Frunzele de patrunjel se spala sub jet de apa rece apoi se taie marunt.
- Legumele pregatite anterior se pun la fiert intr-o oala cu aproximativ 2500 ml apa. Se adauga sare si piper dupa preferinta.
- Se lasa legumele sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 10 - 12 minute.
- Se taie rosiile decojite apoi se adauga amestecului de legume si apa.
- Se adauga pasta de rosii diluata in prealabil in aproximativ 100 ml de lichid (supa de legume), amestecand usor.
- Se lasa amestecul sa fiarba timp de aproximativ 10 minute.
- Se adauga uleiul de masline amestecand usor.
- Se opreste focul si se adauga frunzele de patrunjel maruntite.
- Dupa preferinta, ciorba se acreste cu zeama de lamaie.
- Se pun in ciorba perisoarele pregatite anterior si se acopera oala cu un capac pana inainte de servire. Ciorba se serveste calda.
Fişiere ataşate
01_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
01_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (146.77 KiB) Vizualizat de 2884 ori
02_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
02_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (150.56 KiB) Vizualizat de 2884 ori
03_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
03_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (103.2 KiB) Vizualizat de 2884 ori
04_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
04_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (138.04 KiB) Vizualizat de 2884 ori
06_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
06_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (155.16 KiB) Vizualizat de 2884 ori
07_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
07_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (135.35 KiB) Vizualizat de 2884 ori
08_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
08_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (92.38 KiB) Vizualizat de 2884 ori
09_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
09_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (142.22 KiB) Vizualizat de 2884 ori
10_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
10_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (141.44 KiB) Vizualizat de 2884 ori
11_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
11_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (166.22 KiB) Vizualizat de 2884 ori
12_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
12_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (116.96 KiB) Vizualizat de 2884 ori
13_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
13_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (78.02 KiB) Vizualizat de 2884 ori
14_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
14_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (69.75 KiB) Vizualizat de 2884 ori
15_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
15_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (138.63 KiB) Vizualizat de 2884 ori
16_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
16_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (101.4 KiB) Vizualizat de 2884 ori
17_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
17_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (126.46 KiB) Vizualizat de 2884 ori
18_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
18_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (159.47 KiB) Vizualizat de 2884 ori
19_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
19_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (75.78 KiB) Vizualizat de 2884 ori
20_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
20_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (96.31 KiB) Vizualizat de 2884 ori
21_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
21_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (75.2 KiB) Vizualizat de 2884 ori
22_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
22_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (54.26 KiB) Vizualizat de 2884 ori
23_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg
23_ciorba_vegana_cu_perisoare.jpg (103.53 KiB) Vizualizat de 2884 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/02/2015 03:04

M-ai dat pe spate, m-ai lasat fara cuvinte, mi-ai atacat papilele gustative, mi-ai dat de lucru pentru ca mi-ai excitat si gadilat pofta , lintea rosie imi place in mod deosebit iar de sfecla sa nu mai vorbesc....acuma ce sa fac???sa trec la treaba si sa pun de o ciorba???...super, super, super si 10+ :hug: :hug: :master: :master: =D> =D> :pup: :pup: :pup: :love:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 15/02/2015 03:19

Vorba lui Pupi,m-ai lasat fara cuvinte... :master: Totul este la superlativ,perfectiune de nota 10,deci nu pot decit sa te =D>

Mult succes la concurs! :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/02/2015 03:24

pupi scrie:M-ai dat pe spate, m-ai lasat fara cuvinte, mi-ai atacat papilele gustative, mi-ai dat de lucru pentru ca mi-ai excitat si gadilat pofta , lintea rosie imi place in mod deosebit iar de sfecla sa nu mai vorbesc....acuma ce sa fac???sa trec la treaba si sa pun de o ciorba???...super, super, super si 10+ :hug: :hug: :master: :master: =D> =D> :pup: :pup: :pup: :love:


O ciorbita fierbinte si o carte frumoasa = un regal pentru zilele reci de iarna. :vis: Iti multumesc mult. :hug:

Te pup. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/02/2015 03:30

Danieluta scrie:Vorba lui Pupi,m-ai lasat fara cuvinte... :master: Totul este la superlativ,perfectiune de nota 10,deci nu pot decit sa te =D>

Mult succes la concurs! :hug:


Se pregateste repede, usor si poti modifica lista ingredientelor dupa preferinta (data viitoare cred ca am sa adaug si alte condimente). Iti multumesc.

Te pup. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 15/02/2015 07:50

Wow... :o :o :o e noapte, am mancat deja, dar tot imi lasa gura apa :buuun: :buuun: :buuun: …Ar fi imposibil sa nu fie asa :vis: :vis: :vis: Mi-ai facut o pofta nebuna :!:

Somn usor, picant, cum vrei, al meu stiu cum va fi :peace:

Mult succes la concurs :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 15/02/2015 08:46

Antonia nota 10 +++++ superba ciorbita si prezentarea :master: :master: :hug: :hug:
claudia

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 15/02/2015 11:57

Antonia, :hug: , o ciorbita minunata, sanatoasa, colorata si foarte apetisanta! :buuun:
...si ca de fiecare data, o prezentare exceptionala! =D> =D> =D>
Succesul la concurs il ai garantat cu asa bunatate!

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 16/02/2015 12:26

lucia_bp scrie:Wow... :o :o :o e noapte, am mancat deja, dar tot imi lasa gura apa :buuun: :buuun: :buuun: …Ar fi imposibil sa nu fie asa :vis: :vis: :vis: Mi-ai facut o pofta nebuna :!:

Somn usor, picant, cum vrei, al meu stiu cum va fi :peace:

Mult succes la concurs :!:

:hug: :hug: :hug:


Iti multumesc Lucia. Ma bucur mult sa stiu ca iti place reteta. Virtual, iti trimit cu mare drag o portie de ciorbita calda. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 16/02/2015 12:30

alejoe scrie:Antonia nota 10 +++++ superba ciorbita si prezentarea :master: :master: :hug: :hug:


La noi a fost atat de frig si o portie de ciorba sau de supa calda este o binecuvantare in zilele reci. Eu nu ma prea dau in vant dupa carne (dar nici nu sunt vegetariana :blushing: ) insa imi place lintea si sfecla rosie asa incat m-am bucurat ca se numara printre ingrediente. Rezulta o ciorbita buna si aromata.

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:
Ultima oară modificat 16/02/2015 12:54 de către antoniah, modificat de 2 ori în total.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori