Ciorba cu burechite

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
tania_26
Incepator
Mesaje: 142
Membru din: 01/12/2009 06:49
Localitate: Timisoara

Ciorba cu burechite

Mesajde tania_26 » 24/01/2014 07:43

Dupa cum am spus, ciorbica e luata din "Cuina banateana", cine doreste poze din timpul pregatirii gaseste acolo, eu nu am putut sa fac datorita aparatului.

Ingrediente:

300 de grame de carne de vita macinata de 2 ori prin sita fina ( eu am pus amestec vita-porc)
2 oua
100 de grame de faina
2 morcovi
1 fir de patrunjel radacina
telina, cam cat 1 ou de mare
1 ceapa zdravana
1 ceasca de bulion
200 de grame de smantana
1 gulioara mica
2 linguri de ulei
1 legatura de patrunjel verde tocat
2 foi de dafin
3-4 ramuri de cimbru verde
4-5 ramuri de tarhon
2 linguri de frunzulite de tarhon tocate
sare si piper
otet (eu am folosit otet de mere) dupa gust
Preparare:
Dintru inceput, faceti un aluat de taitei destul de vartos, bine framantat si neted:
1. puneti pe planul de lucru faina (100 de grame) amestecata cu 1 praf de sare, faceti la mijloc un locsor si spargeti 1 ou acolo ;

2. incepeti sa amestecati de la mijloc, incorporand tot mai multa faina in ou, pana o inghite pe toata, apoi incepeti sa framantati energic; aluatul trebuie sa fie tarisor, asa ca, in functie de marimea oului si de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus;
3. de framantat ati scapat in momentul in care aluatul este foarte omogen, neted si elastic; acoperiti aluatul in aceasta faza cu un bol de sticla si lasati-l in repaus 25 de minute ;
4. bolul de sticla va anunta cand aluatul de taitei e bun de intins, veti observa cum apa se condenseaza in mici picaturi in interiorul bolului .
Cat timp aluatul e in repaus, se curata si se spala legumele, apoi radacinoasele si gulioara se taie in cubulete potrivite (de 1 cm.). Ceapa se toaca si 1 lingura din ceapa tocata se pune deoparte, pentru a da gust carnii.
Intr-un castronel, se pune carnea de vita fin macinata, patrunjelul verde tocat, 1 lingura de ceapa fin tocata, sare si piper dupa gust.
Se framanta bine compozitia de carne si se lasa deoparte.
Oul ramas se separa, galbenusul se pastreaza separat iar albusul se bate cu furculita pana formeaza foarte putina spuma (pana devine mai fluid).
Am ajuns, in sfarsit, la prepararea propriu zisa a burechitelor:
1. aluatul se intinde intr-o foaie cat mai subtire si se taie in fasii late cam de 5 cm., care se pensuleaza pe toata suprafata cu albusul batut, apoi la randul lor se taie in patrate. Pe fiecare patrat se aseaza umplutura de carne cat o cireasa ;
2. se aduc catre mijloc doua capete opuse si se lipesc ;
3. capetele ramase libere se aduna deasupra, formand burechita .
Burechitele astfel modelate se aseaza pe o planseta sa se zvante putin.
Cele 2 foi de dafin, ramurelele de tarhon si cele de cimbru se leaga intr-un buchetele strans (ca sa ne fie mai usor sa le scoatem din ciorba la final).
1. toate legumele se pun intr-o oala impreuna cu uleiul rece si 1 lingurita de sare. Se pune oala pe foc si se calesc legumele 2-3 minute, pana incep sa elibereze apa, devin lucioase);

2. se adauga imediat 3 litri de apa fierbinte si buchetelul de verdeturi. Se da in clocot si se fierbe zeama pana cand legumele sunt fierte pe jumatate, apoi se adauga si bulionul ;

3. se da in clocot din nou si se adauga burechitele, toate deodata ;
4. se fierbe ciorba in clocote potrivite in jur de 7-8 minute, apoi probati una din burechite, daca e fiarta bine carnea dinauntru trageti oala de pe foc, scoateti afara buchetelul cu verdeturi si adaugati frunzele de tarhon tocate; cat se racoreste zeama putin, se bate bine smantana cu galbenusul de ou, apoi se si dilueaza cu cateva linguri de ciorba fierbinte si se adauga in oala, amestecand bine .
Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si se inacreste cu otet dupa gust (1 lingura de otet, ajunge pentru toata oala, sau poti sa nu pui).
Fişiere ataşate
1606390_674326902590094_613058557_o.jpg
1606390_674326902590094_613058557_o.jpg (68.93 KiB) Vizualizat de 2723 ori
Ultima oară modificat 25/01/2014 11:36 de către tania_26, modificat 1 dată în total.
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/01/2014 06:54

Felicitari pentru reteta postata si rabdarea de care ai dat dovada ca sa faci burechitele :master: :master: :master:
Cred ca este o minunatie de ciorbita :buuun: :buuun: :buuun: Cu siguranta nu o voi scapa din vedere si am sa o pregatesc :peace:

Ps. Tania, te rog ataseaza si aici poza cu ciorbita si NEAPARAT sa o treci si in cartea de bucate :rugaciune: :rugaciune:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 25/01/2014 07:44

Felicitari o ciorbita gustoasa =D> =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/01/2014 03:51

Tania =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 26/01/2014 10:53

Ciorbita ta trebuie sa fie minunata... In zilele acestea reci, o farfurie cu ciorbita fierbinte & aromata este o binecuvantare. =D> pentru burechite!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
tania_26
Incepator
Mesaje: 142
Membru din: 01/12/2009 06:49
Localitate: Timisoara

Mesajde tania_26 » 26/01/2014 11:00

Multu' fetele! Am trecut reteta in carticica de bucate. Da, chiar e buna cand vi inghetat de la servici :lol: , aromata si aburinda. :roll:
Imagine

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 26/01/2014 11:06

Tare buna ciorbita asta,imi place! Am trecut-o si eu pe lista... :wink:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/01/2014 07:45

....si eu...mersi dee reteta :hug: :D


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 39 vizitatori