Chutney de Rubarba, cu...

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Chutney de Rubarba, cu...

Mesajde iuliajewel » 29/05/2011 02:33

Mai e putin si dispare rabarbarul de pe tejghele. Asadar, punem si pe iarna cate ceva, noi astia de n-avem gradina :wink:

L-as putea numi pe dumnealui un simplu sos, daca nu ar avea la baza ingrediente si mod de preparare specifice diverselor feluri de chutney.

Fiindca-i chutney si nu-i sos, ne trebuie ceva exotisme, cum ar fi un ulei neutru ca gust in loc de ulei de masline si diverse semincioare de pe alte coordonate geografice. Veti putea face cate variante vreti - cu mango, papaia sau avocado, ori una mai asa, romaneasca - cu morcovi, telina etc. dar rubarba este in ambele variante, 2/3 din continut.

7oo gr. rubarba
300 gr mango - sau morcov+telina
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 lg ardei Cayenne macinat
1 ardei iute afumat
2 Lg ghimbir ras
1/2 lg cardamom macinat
1/2 lg cuisoare macinate
1/4 lg scortisoara macinata
200 gr zahar brun
100 ml apa
2 Lg sare
1 Lg otet din vin rosu
2 Lg ulei de rapita ori de seminte de struguri

Cum procedam: punem la incins o tigaie cu margini inalte, obraz gros si fund de asemenea. Cand e bine incinsa, punem uleiul si repede de tot usturoiul tocat, ceapa tocata, amestecand intr-una doar 3-4 secunde dupa care adaugam ghimbirul ras. Numa ce ne intoarcem si catam din priviri condimentele uscate, atat lasam si ghimbirul la prajit si jap cu prafurile aromate in tigaie! Dupa alte 4-5 secunde stingem sfaraitura cu apa clocotita si ne tragem sufletul. De-acum, incet incet, punem bucatile de rubarba, cele de mango, morcovi (ce alegeti...dar atentie la mango - el este mult mai aromat decat morcovul+telina, deci cine nu se impaca prea bine cu miroaznele patrunzatoare sa mearga pe varianta romaneasca)

Punem zaharul si sarea, otetul - este optional dar ideal pentru aroma finala) si fierbem cu capac, la foc mic, cam o ora. Cine are interzis la iuteli, sa scoata bucatile de ardei iute, inainte de-a incepe sa fiarba de-a binelea - aroma ramane, iuteala se pierde in restul miroaselor (ardeiul afumat se obtine dintr-un banal ardei iute trecut prin flacara aragazului si nedecojit dupa - pentru cei ce nu-si duc si funia de ardei iuti la afumatorie odata cu slaninurile si carnatii :)...)

Putem sa-l pastram asa cum este - bucatele colorate in sos groscior - sau putem blendui toata chestia pentru a ne putea juca cu el la decorare. Eu fac ambele variante - atat cu mango cat si cu morcovi, atat pasat cat si grob. Le pun fierbinti in borcane si...la camara cu ele!

Este ideal pentru aproape orice fel de mancare, gratar sau friptura, iar la peste este de-a dreptul fenomenal, putand constitui o bine venita schimbare a vesnicei lamai :clipocit:
Fişiere ataşate
P2160399.JPG
P2160399.JPG (89.91 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2160389.JPG
P2160389.JPG (90.05 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2160369.JPG
P2160369.JPG (106.19 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2150387.JPG
P2150387.JPG (122.42 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2150381.JPG
P2150381.JPG (106.83 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2150378.JPG
P2150378.JPG (79 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2130369.JPG
P2130369.JPG (86.18 KiB) Vizualizat de 3072 ori
P2160367.JPG
P2160367.JPG (117.46 KiB) Vizualizat de 3072 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 29/05/2011 06:39

Sau crostini cu chutney de rabarbar cu mango, incoronate cu tot felul de frunze :D

Eu am blanshat frunzele de ridiche, (pe principiul "nimic nu se arunca...") le-am scos iute in apa cu ghiata, le-am tratat cu centrifuga de uscare a frunzelor, le-am tras o baie de ulei incins si le-am scurs bine pe prosopele absorbante de bucatarie - devin crocante si bune tare...Procesul nu se poate fotografia - tre sa-ti umble mana doar prin vase si rapid de tot, altfel se compromite toata afacerea. Folositi orice frunza va pica'n maini - doar cea de ridiche trebuie tratata termic - in rest, chutney-ul fiind dulce-acrisor-amarui, suporta orice adaugire - este chiar de sine statator daca ma intrebati pe mine :)

Asa ca cei de va uitati in cartea cu poze (including me :wink: ) sa treceti si la citit :lol: , ca la soare te poti uita da'la pozele mele, ba :cry: (desi am inceput sa ma consolez - sunt poze chiar mai proaste decat ale mele - putine, e drept, dar suficiente ca sa-mi pot linge mandria ranita :clipocit: )
Fişiere ataşate
P2170383.JPG
P2170383.JPG (101.12 KiB) Vizualizat de 3032 ori
P2170377.JPG
P2170377.JPG (100.14 KiB) Vizualizat de 3032 ori
P2170368.JPG
P2170368.JPG (95.64 KiB) Vizualizat de 3032 ori
Ultima oară modificat 29/05/2011 10:45 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/05/2011 08:18

Doamna mea, asta imi place mult....am sa o pregatesc si eu ...sper ca ai vazut deja cat sant de pofticioasa....daca imi casuna pe ceva ,TREBUIE sa fac si eu....altfel mooooorrrr....cu paine prajita am saservesc....parca ii simt aroma :buuun: :buuun: :buuun: :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 29/05/2011 10:52

pupi scrie:Doamna mea, asta imi place mult....am sa o pregatesc si eu ...sper ca ai vazut deja cat sant de pofticioasa....daca imi casuna pe ceva ,TREBUIE sa fac si eu....altfel mooooorrrr....cu paine prajita am saservesc....parca ii simt aroma :buuun: :buuun: :buuun: :hug: :pup:


Pupi, te scoate la greu in timpuri de restriste - vremuiala, iarna etc - eu am in camara la loc de cinste zacusca de 5 feluri, sosuri de mere, pere etc si chutney din cele verdeturi ce nu se mai gasesc dupa ce le trece sezonul - cum ar fi rabarbarul.

Multumesc de apreciere (suna prea protocolar :blushing: ) :hug: :pup: :hug:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 30/05/2011 06:44

Asta-i o reteta ce trebuie numai decat incercata, zici ca langa peste e excelent...abia astept sa gust. E acrisor de la rubarba? sau e dulce acrisor?

Mai fetelor ce-mi faceti voi mie ca mor de pofte si nu stiu cand oi ajunge sa le fac si eu.
:buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

:master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
ma faci sa ma gandesc la niste chefi bucatari dragi mie !!!

:pup: :hug: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 02/06/2011 07:48

Ma pui la treaba cred :P N-am incercat niciodata rubarba,dar parca as incepe cu un chutney. Cred ca o sa merg pe varianta morcov-telina,am vazut numai mango verziu si n-am rabdare sa se coaca. Pot folosi tulpini de telina? Maine directia Kaufland ca acolo am vazut rubarba!
Excelenta ultima poza =D> =D> =D>
http://cartederetete.ro


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 35 vizitatori