Choux a la creme...for the love of choux

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Choux a la creme...for the love of choux

Mesajde pupi » 24/09/2013 09:38

Cum am avut o pofta nebuna de choux de cateva saptamani, in sfarsit a venit si vremea lor. .Sambata le-am comis :wink: :P ....o bunatate nu alta...



230 ml apa
55 gr unt
praf de sare
140 gr faina
4 oua

Pentru crema

100 gr amidon
350 ml lapte
2 oua
90 gr zahar
25 ml lapte
praf sare
esenta de vanilie( sau vanilina )
150-200 gr gr frisca( sau mai mult daca doriti)
frisca pentru decor


Intr-un vas se pune apa prevazuta si se pune pe foc impreuna cu untul si praful de sare.
Dupa ce untul este topit si apa a inceput sa fiarba se adauga toata faina dintr-o data si se amesteca repede, pe foc. Cand , pe fundul cratitei se formeaza o pelicula de aluat e semn ca e gata si se poate indeparta de pe foc.
Trebuie amestecata coca pe foc pentru a indeparta excesul de umezeala.
Se lasa sa se racoreasca putin( temperatura aluatului sa fie comfortabila la atingerea cu degetele) .
SE incepe adaugarea oualor, pe rand. Nu se incorporeaza urmatroul ou pana cel de dinainte nu a fost total amestecat in aluat. Vom obtine in final o coca mai densa dar totusi destul de moale, o coca care se intinde daca o ridicam cu lingura si care isi pastreaza forma cand este pusa in tava.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura de 370 F( 190C) .
Aluatul de choux se pune in posh( punga pentru decorat) .
Dupa dorinta se poate folosi un dui ( varf) crenelat sau se poate lasa punga fara dui. .
SE formeaza movilite egale si se lasa o distanta de 1,5 cm intre ele.
Se pune tava in cuptor si se coc pana prind o culoare aurie spre usor maroniu.
Cand sant gata , NU se indeparteaza din cuptor. La o racire brusca ele se vor pleosti.
Pentru a le avea crocante si cu forma frumoasa , ele se vor lasa in aragaz( cu focul stins) cu usa cuptorului deschisa pe jumatate. In felul asta ele se vor raci treptat si se vor usca putin, isi vor pastra forma frumoasa si golul din interior va ramane perfect.
Daca insa doriti sa le aveti mai moi , se scot din cuptor indata ce sant gata si se lasa la racit pe un gratar.
Dupa racire se scot din tava si se pot pastra in punga de hartie , doua trei zile sau se pot umple imediat.
Crema se poate face dupa dorinta.
De data asta am ales o crema de vanilie si zmeura .
Pentru prepararea cremei se procedeaza in felul urmator.
Ouale se amesteca cu zaharul, esenta de vanilie, praf de sare, amidonul si 25 ml lapte. Se amesteca intr-un vas mai mare care se poate pune pe foc. Vasul trebuie sa fie mare pentru ca folosim si albusul de la ou si in timpul fierberii cremei , ea va creste mult, va forma o spuma la suprafata , care, daca vasul va fi mai mic, va da pe dinafara.
Normal ca se poate separa ouale si albusul se poate bate separat dupa care se va incorpora in crema fiarta, dar eu am ales varianta asta pentru ca este mai rapida :P.
Folosim un mixer manual pentru amestecarea cremei.
Cand am obtinut un amestec omogen adaugam incet laptele cald( restul prevazut la reteta) , incet si cu mixerul mergand la viteza mica, omogenizam.
Punem pe foc si , tot cu mixerul mergand la viteza mica, fierbem pana vedem ca s-a ingrosat. Indepartam de pe foc si lasam sa se racoreasca. Cand este mai mult rece decat calda se incoropreaza frisca .
Crema racita va fi destul de tare si va trebui sa o bateti bine cu mixerul pentru a o face mai cremoasa, mai aerata. Frisca se incorporeaza tot cu mixerul.
Se taie capacelele cojilor si in locul gol din gogoase se introduce cu ajutorul posului cu dui, crema. Se aranjeaza zmeura proaspata sau congelata deasupra dupa care se decoreaza cu frisca , se pun capacele deasupra , se pudreaza cu zahar praf.


Pentru ca am adaugat alte gogoase de choux am sa scriu si noua varianta...

Metoda pentru prepararea aluatului e aceasi, coptul la fel, racirea si uscarea lor se face cum am scris in reteta( se racesc in cuptor cu usa intredeschisa pana la racirea completa).
Crema trebuie sa fie una putin mai tare( cea obisnuita de la eclerele cu crema de vanilie DAR amestecata si cu unt)....gogoselele( trebuie sa fie uscate nu moi) in momentul cand se umplu.
Crema trebuie s fie la temperatura camerei pentru a putea fi pompata cu usurinta in golul gogoselelor.
Se foloseste o seringa de bucatarie( fara ac) .Se indeparteaza pistonul seringii , se umple cu crema cilindrul de plastic dar avand grija sa lasam o portiune mai goala pentru ca trebuie sa reintroducem pistonul la locul lui.
La gogoasele astea NU se taie capacelul, daca aluatul e reusit gogoasele cresc foarte bine in timpul coptului si au un gol format in ele. Cu varful seringii se gaureste gogoasa pe lateral , undeva mai spre baza gogoasei si prin apasare usoara se introduce crema .
Avem grija sa nu fortam prea tare pentru ca choux-ul se va sparge daca incercam punem prea multa crema.
Dupa ce am umplut gogoselele/cojile de choux, le congelam .Cand s-a intarit crema scoatem gogoasele si le pastram la frigider.
Pregatim zaharul caramel( dupa dorinta se pune cantitatea de zahar).
Intr-o cratita se pune zaharul, se adauga o lingura de apa si se aseaza pe flacara aragazului, se lasa la foc mic, nu se amesteca in el.La inceput zaharul incepe sa formeze bulele specifice fiertului apoi incetul cu incetul se caramelizeaza. Cand tot zaharul prinde o culooare caramel deschis, amestecam putin si indepartam de la sursa de caldura.
Scoatem gogoasele din frigider si introducem una cate una in zahar. Avem grija sa acoperim cu caramel doar pe jumatate apoi asezam pe folie de aluminiu unsa cu ulei ( pentru a nu se lipi) cu partea cu zahar, in jos. Caramelul se va scurge pe folie si la racire va forma "farfurioara" pe care sta choux-ul.
Cojiel/choux se fac mai micute decat in mod normal pentru ca desertul asta de fapt este un desert de genul"one bite" sau , cat "intra odata in gura"
Fişiere ataşate
009_eclere_9904.jpg
009_eclere_9904.jpg (68.96 KiB) Vizualizat de 2281 ori
012_eclere_2699.jpg
012_eclere_2699.jpg (71.29 KiB) Vizualizat de 2281 ori
019_eclere_3093.jpg
019_eclere_3093.jpg (56.75 KiB) Vizualizat de 2281 ori
040_jpg_choux_1.jpg
040_jpg_choux_1.jpg (54.2 KiB) Vizualizat de 2760 ori
056_jpg_choux_1.jpg
056_jpg_choux_1.jpg (41.85 KiB) Vizualizat de 2760 ori
014_jpg_choux.jpg
014_jpg_choux.jpg (58.11 KiB) Vizualizat de 2764 ori
015_jpg_choux.jpg
015_jpg_choux.jpg (53.75 KiB) Vizualizat de 2764 ori
016_jpg_choux.jpg
016_jpg_choux.jpg (47.73 KiB) Vizualizat de 2764 ori
017_jpg_choux.jpg
017_jpg_choux.jpg (50.98 KiB) Vizualizat de 2764 ori
019_jpg_choux.jpg
019_jpg_choux.jpg (48.26 KiB) Vizualizat de 2764 ori
020_jpg_choux.jpg
020_jpg_choux.jpg (41.87 KiB) Vizualizat de 2764 ori
021_jpg_choux.jpg
021_jpg_choux.jpg (42.86 KiB) Vizualizat de 2764 ori
022_jpg_choux.jpg
022_jpg_choux.jpg (75.65 KiB) Vizualizat de 2764 ori
023_jpg_choux.jpg
023_jpg_choux.jpg (33.68 KiB) Vizualizat de 2764 ori
025_jpg_choux.jpg
025_jpg_choux.jpg (46.17 KiB) Vizualizat de 2764 ori
026_jpg_choux.jpg
026_jpg_choux.jpg (71.96 KiB) Vizualizat de 2764 ori
027_jpg_choux_1.jpg
027_jpg_choux_1.jpg (52.13 KiB) Vizualizat de 2764 ori
030_jpg_choux.jpg
030_jpg_choux.jpg (63.55 KiB) Vizualizat de 2764 ori
031_jpg_choux.jpg
031_jpg_choux.jpg (63.46 KiB) Vizualizat de 2764 ori
035_jpg_choux.jpg
035_jpg_choux.jpg (51.86 KiB) Vizualizat de 2764 ori
036_jpg_choux.jpg
036_jpg_choux.jpg (78.7 KiB) Vizualizat de 2764 ori
038_jpg_choux_1.jpg
038_jpg_choux_1.jpg (51.62 KiB) Vizualizat de 2764 ori
039_jpg_choux_2.jpg
039_jpg_choux_2.jpg (44.25 KiB) Vizualizat de 2764 ori
040_jpg_choux.jpg
040_jpg_choux.jpg (54.2 KiB) Vizualizat de 2764 ori
041_jpg_choux.jpg
041_jpg_choux.jpg (50.83 KiB) Vizualizat de 2764 ori
046_jpg_rulada_bacon_pui.jpg
046_jpg_rulada_bacon_pui.jpg (98.25 KiB) Vizualizat de 2764 ori
056_jpg_choux.jpg
056_jpg_choux.jpg (41.85 KiB) Vizualizat de 2764 ori
057_jpg_choux_1.jpg
057_jpg_choux_1.jpg (53.25 KiB) Vizualizat de 2764 ori
Ultima oară modificat 27/01/2014 12:15 de către pupi, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 24/09/2013 09:50

Ce poftaaa... :buuun: :buuun: :buuun:

Superbe ti-au iesit... =D> =D> =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 24/09/2013 10:18

Ce sa mai spun? Tu crezi ca eu pot sa mai spun ceva cand vad choux a la creme (sau orice de genul... profiterol, religieuses au chocolat, tarta Saint Honore)??? :buuun: :buuun: :buuun: As putea sa mananc la nesfarsit. :blushing:

Pupi... :master: :master: :master: & =D> =D> =D> si la mine ”ploua, ploua, ploua”... :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :flower:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 24/09/2013 11:15

Ce frumusele sunt! parca le simt gustul intre vanilie, zmeura si frisca....MMMMMM, o nebunie!
Draga mea, imi place si masuta ta frumos pregatita pentru masa de familie. Se simte multa caldura si o dulceata de liniste.

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/09/2013 08:27

Dani , multumesc, au fost tare bune si au disparut rapid. Parca nici nu au fost deloc. Am nista mancai in casa de nu ai vazut asa ceva....cum pun pe masa ceva dulce cum dispare :P ..... :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/09/2013 09:32

Perfecte :!: :master: =D>

Sunt preferatele fiicei mele :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/09/2013 12:29

ce desert bun :buuun: :buuun: :buuun: si asezate asa cu cornetul si deci cu model arata ca la cofetarie =D> =D> =D>


imi place si masa in familie

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 25/09/2013 05:33

PUPI au iesit perfecte ce poftaaaaa , si masa imi place cum ai aranjato frumos trumos , te pup si succes in concurs =D> :master: :master: :pup: :pup: :hug: :hug:
claudia

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 26/09/2013 05:55

Pfuiii...Pupi ce imi faci tu mie cu minunatiile astea .Arata de nota 10 si nici nu ma pot gandi la gust ca deja o sa visez cu ele.Cum pot sa salvez reteta de aici sa nu o pierd/ =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:
hi

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 27/09/2013 03:56

Nu am cu ce sa mai completez comentariul!
Sunt ca o "conserva", nici nu pot sa mai rasuflu la vederea (si revederea) fotografiilor.
Cu asemenea bunatati asezate pe masa as deveni si eu o "mancauca"!
Felicitari!
:flower: :flower: :flower:


Mult succes in concurs!
:hug:
Ultima oară modificat 01/10/2013 08:05 de către mikirafaela, modificat 1 dată în total.
MIKI


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 26 vizitatori