Cum spuneam in partea intai a serialului nostru, exista sase ingrediente in dietoterepie care pot inclina balanta Yin sau Yang dupa caz si necesitati.
Acestea sunt: gingerul usturoiul, soia, ciupercile shiitake, ginsengul si ceaiul verde.
Dupa descrierea facuta gingerului in articolul precedent urmeaza astazi prietenul nostru usturoiul si o veche "antipatie", soia.
Usturoiul
Bucataria romaneasca si medicina in general (fie ea alternativa sau conventionala) pune la mare pret acest aliment - medicament. Ne vom margini la a spune ca alicina, principala componenta a usturoiului, reduce colesterolul, activeaza circulatia si reduce tensiunea arteriala, prevenind astfel bolile cardiovasculare. De asemenea, are actiune distructiva asupra bacteriilor si virusurilor, crescand imunitatea si inhiband activitatea substantelor cancerigene.
Tinem insa sa va prezentam si cateva aspecte mai putin cunoscute ce privesc folosirea ustoroiului.
Cum indepartam mirosul neplacut de usturoi?
- de pe maini - cufundati vreme de cateva minute mainile in apa in care ati spalat orez. Daca nu aveti la indemana apa respectiva, frecati mainile cu ginger proaspat sau lamaie, dupa care le clatiti cu apa si sapun;
- de pe tablia de bucatarie - frecati tablia pe care ati taiat usturoiul cu lamaie sau bicarbonat si cu putina apa, apoi clatiti;
- citeam zilele trecute ca o alta metoda ar fi frecarea energica a zonelor de pe maini care au atins usturoiul cu dosul unei linguri de inox; apoi spalati cu apa si sapun.. se pare ca metoda lucreaza foarte bine..
Exemple de remedii simple cu usturoi
Este de remarcat ca dietoterapia orientala recomanda mai putin consumarea de usturoi crud, asa cum il cunoastem bine din traditionalul mujdei. Se prefera usturoiul gatit, deoarece este mai bland si multe persoane il suporta mai bine, mai ales cei suferinzi
- fierbeti 3 catei de usturoi in apa si consumati-i cu sos de soia in timpul meselor; efecte: potolesc tusea si durerile abdominale
- fierbeti citiva catei de usturoi in apa si folositi lichidul la spalarea zonelor intime; efecte: indeparteaza mancarimea data de anumite afectiuni ale zonelor respective.
- taiati un catel de ustoroi in doua si frecati pielea cu zona taieturii; efecte: alina durerea/mancarimea data de intepaturile de insecte, ca masura de prim ajutor in asemenea cazuri.
- inmuiati in apa peste noapte boabe de soia. Gatiti boabele de soia cu 5-6 catei de usturoi; efecte: tonifiant si usureaza urinarea, indeparteaza edemele in cazurile de nefrita cronica.
- gratinati vreme de cateva secunde in ulei incins usturoi tocat, putin ginger ras, sare si pudra de piper negru. Adaugati shrimpi si apoi asezonati cu putin zahar, otet si ceapa verde. Adaugati suc de rosii si un praf de faina pentru a lega putin sosul, daca se considera necesar (personal prefer putin malai grisat in loc de faina) - fierbeti totul timp de cateva minute; efecte : tonic al splinei, stomacului si plamanilor.
Precautii si contraindicatii privind usturoiul
- daca preparati mujdeiuri, sosuri sau baituri pentru marinat, continand usturoi, este bine sa le pastrati la frigider mai ales cand nu sunt acide / acre, sau pur si simplu sa le aruncati daca au stat suficient timp pe masa. In caz contrar va expuneti la botulism, o afectiune ce poate fi mortala.
- consumul usturoiului este contraindicat in cazurile de afectiuni ale ochilor sau de dureri de gat.
Soia
In perioada de dinainte de 1989 soia a fost urata si compromisa in Romania, de exagerarile regimului de atunci, care a impus fara discernamant includerea acesteia in retetele de mezeluri si ale altor alimente. Aici prietena noastra Cara, o sa vina (sunt sigur) cu o amintire dragalasha si sensibila, din cele cu care ne-a obisnuit.
Speram ca prin randurile urmatoare sa reabilitam cat de putin soia, stiut fiind ca unii dintre noi se feresc, pe nedrept am spune, sa consume orice derivate din soia, tocmai din motivul amintit mai sus.
Soia este de fapt o proteina completa, ceea ce inseamna ca are un continut foarte echilibrat de aminoacizi esentiali, necesari pentru pastrarea sanatatii. Este deasemenea o excelenta sursa de fier si vitamine B. Soia este nu numai o buna sursa de proteine pentru vegetarieni; ea scade pofta exagerata de mancare a acelora care incearca sa restabilieasca nivelul scazut de zahar in sange (vezi diabeticii).
Medicina traditionala chineza considera soia un aliment de tip Yin, un aliment racoritor. Ea este folosita in tratamentul febrei, a durerilor de cap, hiperactivitatii si este un un tonic foarte bun pentru plaman si stomac. Multe cercetari stiintifice actuale dovedesc ca produsele din soia reduc riscul de cancer de san, de colon sau prostata, scad nivelul colesterolului, previn bolile de inima, controleaza diabetul, previn osteoporpza si alina simptomele menopauzei cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.
Gatitul cu produse din soia
Vegetarianul oriental a dus la crearea unei mari varietati de produse din soia. Ele substituie carnea de gaina, rata, shrimpi, avand in amestecuri cu mirodenii specifice un gust foarte asemanator acestora, uneori chiar mai bun. Soia este foarte versatila. Datorita gustului neutru poate fi usor combinata cu multe alte ingrediente.
Produsele din soia pot fi adaugate la supe, legume inabusite (stir fry), preparate la gratar, copturi, etc.
Tofu (branza"dulce" de soia) de tip mai ferm/tare se poate folosi la produse la gratar (hamburgher vegetarian) sau pentru feluri de mancare care se gatesc un timp mai indelungat. Tofu mai fraged se foloseste la mancarurile la minut sau la bauturi,
Cum spuneam, soia este considerata un aliment de tip Yin. Cand insa folositi produsele din soia (tofu), este bine sa adaugati si ingrediente tip Yang (ginger, usturoi si piper chili) pentru echilibrul acelui fel de mancare.
Exemple de remedii simple folosind soia:
- consumati dimineata pe nemancate o lingura de ulei de soia amestecata (frecata) cu zeama de la un sfert de lamaie; gradual puteti lua 2-3 linguri pe zi din acest amestec; efecte: trateaza ulcerul duodenal sau obstructiile intestinale.
- prajiti boabe de soia gabena pana devin crocante si degaja un miros placut (asa cum se prajesc alunele sau nautul); consumati la mesele principale; efecte: maresc cantitatea de lapte dupa nastere;
- soia galbena sau alte varietati de soia le puteti procura cu usurinta de la magazinele alimentare⌠langa fasole sau mazare uscata.
- prajiti babe de soia galbena si apoi fierbeti-le ca pe fasole; efecte: corecteaza pierderea in greutate si anorexia;
- fierbeti 50 g de soia galbena, trei cepe verzi, trei felii de ridiche alba, sare dupa gust - beti in loc de supa la fiecare masa ; efecte: previne raceala.
- fierbeti soia neagra pana devine frageda; amestecati cu putin zahar brun sau sare, dupa gust si luati cate o lingurita pe zi la mesele principale; efecte: alina tusea si simptome ale bolilor de rinchi.
- aplicati pasta de soia fiarta peste intepaturile de insecte; effect: alina durerea.
De retinut:
1 - soia galbena este privita ca regele bobelor de leguminoase. Aceasta contine circa 40% proteine si este comparabila cu proteina animala. Pentru acest motiv soia galbena se mai numeste "carne vegetala" sau "carne verde". Boabele de soia galbena contin 18-20% grasime, in mare parte formata din grasimi nesaturate, superioare astfel grasimilor animale.
2 - sosul de soia promoveaza digestia si poate fi folosit ca remediu extern in cazul arsurilor. Un consum prea mare de sos de soia poate provoca tuse si sete excesiva. Nu se recomanda persoanelor bolnave de hepatita.
3 - Mugurii de soia galbena sunt dulci si reci. Se pot folosi complementar in tratamentul tusei cu expectoratie galbena si densa si pot creste diureza.
Multa sanatate!
