Ce am gatit azi ( 24 )

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 20/07/2010 01:51

nicoleta64 scrie:
iuliajewel scrie:Asa e Nicoleta, dar de cate ori am facut cu pestisorii doar infainati, oricat de bine-i scuturam, uleiul tot se umplea de resturi de faina care pe masura ce adugam alte transe pe pesti, se ardea si devenea amara.
De aceea ori recurg la sos tempura ori fara nimic pe ei...
Pt. ca in acelasi ulei urmeaza sa prajesc degetele de mamaliga si daca are depuneri de faina arsa si-i amara...


Depinde cu ce fel de ulei prajesti ,eu de obicei prajesc cu cel de arahide sau de masline (nu obligatoriu extra virgin)..recomandati pentru prajeli... aceasta pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade celsius, iar temperetura optima pentru gatit este de 180 de grade Celsius. La temperatura de gatit alte grasimi isi pierd proprietatile si devin toxice.
Nu permit dupa o tigaie de prajeala ,sa se arda faina putin depozitata. Chiar daca prajesc in cantitati mari ...cu un ulei sa zic de floarea soarelui (nu ideal pt. prajit) ...schimb uleiul des.,,faina nu se arde si este si mai sanatos. :wink:

Pestisorii dati prin tempura ... ou +apa rece + faina ..sunt buni :roll: ...eu fac legumele asa ...la pestisori mi se pare ca acopera nitel din gustul lor. Oricum, fiecare cu gustul lui. :clipocit: :flower:

Inca o data trebuie sa-ti dau dreptate: uleiul de masline rules :!:
Dar stii de ce nu folosesc la pestisorii astia ulei sofisticat? Pentru ca nu-mi mai amintesc de Delta cand ii prepar si mananc :P (daca ai auzit un argument mai jalnic...)

Tot de-asta nu fac niciodata cartofi prajiti ci mamaliga prajita langa ei (oamenii de-acolo mananca si-a doua zi din ce le-a ramas de cu seara si manati de saracia lor, si-au dat seama ca degetele de mamaliga raman crocante in ext si moi in interior 3 zile, pe cand cartofii prajiti sunt de nemancat a doua zi)

Si cum am spus, eu fac pestisori neimbracati, caci gustul pestelui imi este f. drag (nici macar in mujdei nu-i inmoi ci doar degetul de mamaliga)

Din acest dialog, Elena se poate hotara cum si ce fel va face surpriza sotiorului. Iar eu, la urmatoare transa de pestisori, voi incerca uleiul de masline, sa vad daca tot asa de mult imi va placea sa rontai coditele crantoase, ca ele acumuleaza cel mai mult ulei - in ciuda hartiei absorbante pe care-i scot pe friptii !

:hug: :pup: :master:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 20/07/2010 02:06

=)) =)) =)) =)) Nicoleta!!!! Exact FAINA am uitat s-o bag in sos =)) =)) =))

Am I stupid or what :P (daca citea Elena si se lua dupa cele scrise de mine??? VAIIIII :twisted: )

Exact cand mi-am previzualizat postarea am vazut ca ai subliniat reteta tempurei si m-am dus sus sa vad: eu cu ce-am gresit? Pai cu faina ce-avusei??? N-o mai fost in camara... :P :P :P Ptiuuuu :badday:

Avatar utilizator
alyina09
Incepator
Mesaje: 222
Membru din: 14/02/2009 03:50
Localitate: Toronto

Mesajde alyina09 » 20/07/2010 05:18

Trec asa in fuga..las cateva poze....
sunt cateva dulciuri facute in weekend... printre care si inghetata de casa......
zilele astea o sa postez si retetele..
Fişiere ataşate
inghetata.jpeg
inghetata.jpeg (36.28 KiB) Vizualizat de 2985 ori
tarta cu smochine si crema de migdale.jpeg
tarta cu smochine si crema de migdale.jpeg (54.34 KiB) Vizualizat de 2985 ori
tarte cu mere si crema de migdale.jpeg
tarte cu mere si crema de migdale.jpeg (55.81 KiB) Vizualizat de 2985 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/07/2010 11:06

iuliajewel scrie:
Inca o data trebuie sa-ti dau dreptate: uleiul de masline rules :!:
Dar stii de ce nu folosesc la pestisorii astia ulei sofisticat? Pentru ca nu-mi mai amintesc de Delta cand ii prepar si mananc :P (daca ai auzit un argument mai jalnic...)

Tot de-asta nu fac niciodata cartofi prajiti ci mamaliga prajita langa ei (oamenii de-acolo mananca si-a doua zi din ce le-a ramas de cu seara si manati de saracia lor, si-au dat seama ca degetele de mamaliga raman crocante in ext si moi in interior 3 zile, pe cand cartofii prajiti sunt de nemancat a doua zi)

Si cum am spus, eu fac pestisori neimbracati, caci gustul pestelui imi este f. drag (nici macar in mujdei nu-i inmoi ci doar degetul de mamaliga)

Din acest dialog, Elena se poate hotara cum si ce fel va face surpriza sotiorului. Iar eu, la urmatoare transa de pestisori, voi incerca uleiul de masline, sa vad daca tot asa de mult imi va placea sa rontai coditele crantoase, ca ele acumuleaza cel mai mult ulei - in ciuda hartiei absorbante pe care-i scot pe friptii !

:hug: :pup: :master:


Simpatica cand ai spus ca uleiul de masline este sofisticat :) ...nu-i deloc ...doar chestie de obisnuinta. :wink: In Romania uleiul de masline nu se foloseste asa mult in bucatarie ca in Italia. Eu traind aici de 19 ani, m-am obisnuit si de aceea gatesc cu el.
Sigur Elena v-a praji pestisorii cum crede de cuviinta. :) :peace: :flower:
Ultima oară modificat 20/07/2010 11:10 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/07/2010 11:09

alyina09 scrie:Trec asa in fuga..las cateva poze....
sunt cateva dulciuri facute in weekend... printre care si inghetata de casa......
zilele astea o sa postez si retetele..


Imi fac cu ochiul toate ..eu sunt fan de dulciuri :buuun: :clipocit: :flower:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Pestisori cu degete de mamaliga fripta

Mesajde iuliajewel » 24/07/2010 12:07

Daca dupa bunatatile vazute mai la deal voi tot ma intrebati de "Degetele de mamaliga", am sa va zic (dar nu e mare branza :D )
Eu fac cam dupa ochi, dar sunt si masuri, daca vrem sa fim exacte si in reteta si in exprimare:

O cana malai
3+ 3/4 cani de apa
Sare dupa cuviinta
O lingurita unt (optional)

Punem apa la fiert cu cele trebuincioase, unt daca ne permite regimul (alimentar) si sare (ea se pune dupa ce apa e in clocot - fierbe mai incet apa cu sare decat fara - de aceea o punem cand bulbuceste apa)

Turnam tot malaiul deodata si amestecam vartos doar 7 minute (mamaliga pripita, oarecum - ea urmeaza a se mai coace in ulei sau cuptor)

Pregatim un platou , mai mult lung decat lat sau invers, il ungem bine cu ulei si turnam mamaliguta fierbinte in el tratand-o ca pe un pandispan: o intindem si-o netezim pe deasupra cu ajutorul unui cutit lat si ud foarte - la fiecare trecere a cutitului peste suprafata mamaligii blege, udam cutitul si astfel obtinem o suprafata neteda.

Lasam toata facerea asta sa se raceasca si, tot cu un cutit ud, feliem degete sau degetele...

In uleiul ramas inca fierbinte in urma frigerii pestisorilor, frigem aceste fasii de mamaliga. Spre deosebire de cartofii prajiti, degetele se pot manca la fel de crocante la exterior si moi in interior si a doua zi, ceea ce in Delta nu e de ici de colo!
Fişiere ataşate
P7100148.JPG
P7100148.JPG (32.79 KiB) Vizualizat de 2838 ori
P7100147.JPG
P7100147.JPG (37.43 KiB) Vizualizat de 2838 ori
P7100146.JPG
P7100146.JPG (24.42 KiB) Vizualizat de 2838 ori
P7100157.JPG
P7100157.JPG (41.4 KiB) Vizualizat de 2838 ori

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 24/07/2010 06:36

imi plac si pestisorii* la Dunare, Orsova, noi ii numeam obletzi 8) ,
imi pace si mamaliga prajita ... :roll:

Avatar utilizator
christeli
Bucatar in devenire
Mesaje: 678
Membru din: 23/04/2008 09:11
Localitate: Elvetia

Mesajde christeli » 25/07/2010 01:38

Asa prajesc si eu mamaligutza, cu mica diferenta ca dupa ce am pregatit-o pun in oala si o mana de parmezan ras, iar atunci cand o prajesc are un gust mai aparte. :hug: :flower:
Christeli

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 25/07/2010 01:54

christeli scrie:Asa prajesc si eu mamaligutza, cu mica diferenta ca dupa ce am pregatit-o pun in oala si o mana de parmezan ras, iar atunci cand o prajesc are un gust mai aparte. :hug: :flower:

Cred si eu!!!!! :D Cui nu da gust implinit parmezanul??? Doar ca noi, aici, ne permitem - lipovenii si conlocuitorii Deltei abia daca-si permit faina de malai - cred ca n-au auzit in viata lor de parmezan :(
E drept, nici eu n-am incercat, fiindca am adus reteta acasa fix asa cum o fac ei. Dar buna idee mi-ai dat si data viitoare voi face cu parmezan :flower:
O intrebare insa: nu copleseste gustul pestelui (ca eu pe acela il ador mai mult decat pe cel de parmezan) si daca nu, inseamna ca-l pune in valoare?

Avatar utilizator
christeli
Bucatar in devenire
Mesaje: 678
Membru din: 23/04/2008 09:11
Localitate: Elvetia

Mesajde christeli » 25/07/2010 02:06

Eu am incercat si cu pestisori si mi s-a parut ca le pune in valoare si mai mult gustul...dar asta e numai parerea mea :hug: . in rest, daca nu ai parmezan la indemana poti folosi si telemea rasa(mie, una, mi-a placut si aceasta varianta), si dupa ce s-a racit mamaliga, o prajesti ca si pe cealalta(eu o prajesc in unt, imi place mai mult). :hug: :flower:
Christeli


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori