Casuta de turta dulce 2 ( aluat tare)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Casuta de turta dulce 2 ( aluat tare)

Mesajde pupi » 12/12/2008 10:43

Hop cu o alta reteta de turta dulce, de data asta este casuta bde turta dulce pe care o au americanii ca simbol de Craciun.Daca aveti copii si vreti sa aveti o dupa amiaza placuta la bucatarie cu ei, sa ii vedeti cum se implica si ei cu manutele lor dulci , atunci asta este proiectul ideal .


220 gr/ 1 cup unt
200 gr./1 cup zahar maro( light)
250 ml melasa /1 cup molasses ( cred ca se poate folosi aici miere si atunci va avea o culoare mai deschisa)
1 ou mare
1 lingurita de sare
1 lingura de ghimbir ( eu nu am pus)
1 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara( am pus mai mult)
1 lingurita praf de cuisoare
840 gr faina/5-5 1/2 cup faina( mai mult sau mai putin)
bomboane mici colorate
Royal icing( reteta urmeaza)
carton ( baza casutei)
folie de imbracat cartonul
conuri de inghetata( optional)



Se bate untul cu zaharul , intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos. Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, siavand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand. Urmeaza saadaugam apoi ,sarea, bicarbonatul,scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul) . Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei , se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine( eu l-am lasat peste noapte) .

Se deseneaza pe un carton conturul unei case( o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza , ianltimea pana la acoperis de 8,5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10,5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8,5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17,5 cm pe 13 cm..

Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Se unge dosul unei tavi foarte usor( eu am pus ulei pe un servetel si am uns tava cu el). Se scoate o parte dealuat din frigider si se intindepe dosul tavii cu sucitoarea ( usa si ea cu putin ulei ca si tava) .Aluatul se intinde de 0,5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total , cate 2 din fiecare tipar..
Deci , pe dosul tavii foarte usor unsa cu ulei se intinde aluatul ( o parte din el, restul se tine invelit in plastic) . Dupa ce este intins la grosimea care trebuie se pune tiparul peste aluat ( nu se apasa pe el ca se va lipi de aluat) si cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit se va decupa dupa tipar , lasand o margine de 0,5 cm . Restul de aluat se ia de pe tava si se pune deoparte( acoperit) . Se coace aluatul ( biscuitii) cam 8 minute ,sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparuil peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute. Se scoate tava , se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. . Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul , atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute. Eu i-am lasat mai moi ca se mananca imediat. Am lasat biscuitii doua zile sa se usuce bine , pusi intr-o punga de hartie ( sa nu folositi pastic) .
Am facut apoi Royal icingul cu care am lipit partile componente si bomboanele. Tot din royal icing am facut si braduletii. Zaharul ( royal icing) se pune intr-un cornet de decorat sau se foloseste o punga de plastic la care se taie un colt ( putin de tot ptr casa nu iasa prea mult zahar odata ).

Modul de asamblare este simplu. Se pun bucatiel de biscuiti cu partea poroasa ( dosul ) in sus si se trage cate o linie din zahar la fiecare colt cum ar veni . Se ridica peretii si se lipesc intre ei , apoi se sprijina cu borcane sau pahare pana se intareste destul zaharul. Dupa acea se pune acoperisul urmand aceasi procedura de trasare a liniilor dezahar. Se sprijina si acoperisul cu ceva pana se intareste zaharul si se trece apoi la decorat. aici incepe distractia copiilor. Fiecare dupa imaginatie .
Din zaharul ramas am pus culoare verde si am pus in cornet cu un cap metalic in forma de stea si am presat pe conurile de inghetata. Apoi am presarat bomboane micute de tto peste crema dezahar si am fixat pe carton langa casuta cu crema de zahar .


Royal icing

2 albuse
5oo gr zahar praf.
Intr-un castron se bate cu mixerul albusele punand tot cate o lingura dezahar . Royal icingul are doua faze - moale si tare. Daca opriti mixerul si puneti o lingura de lemn in crema si o scoateti afara iar virful care ramane in urma se inclina atunci consistenta este moale si asta este consistenta bune ptr casuta de turta dulce. Daca vreti sa folositi royal icing pentru flori de zahar ( care se usuca si raman ani de zile fara sa se strice) atunci trebuie sa mai bateti inca ceva mai mult zaharul cu citeva linguri de zahar in plus. Proba se ia to0t cu lingura de lemn care daca se scoate si varful format ramane drept atunci este bun ptr flori.
Fişiere ataşate
0..13.jpg
0..13.jpg (63.38 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..12.jpg
0..12.jpg (55.63 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..11.jpg
0..11.jpg (49.42 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..09.jpg
0..09.jpg (39.12 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..08.jpg
0..08.jpg (49.11 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..07.jpg
0..07.jpg (42.92 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..06.jpg
0..06.jpg (44.22 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..05.jpg
0..05.jpg (48.15 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0..04.jpg
0..04.jpg (45.39 KiB) Vizualizat de 16795 ori
00..3.jpg
00..3.jpg (32.23 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,13.jpg
0,,13.jpg (39.1 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,12.jpg
0,,12.jpg (49.16 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,11.jpg
0,,11.jpg (41.17 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,10.jpg
0,,10.jpg (36.11 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,09.jpg
0,,09.jpg (44.82 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,08.jpg
0,,08.jpg (41.2 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,07.jpg
0,,07.jpg (37.71 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,06.jpg
0,,06.jpg (32.85 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,05.jpg
0,,05.jpg (49.24 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,,04.jpg
0,,04.jpg (65.4 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.10.jpg
0,.10.jpg (35.09 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.09.jpg
0,.09.jpg (36.17 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.08.jpg
0,.08.jpg (38.06 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.07.jpg
0,.07.jpg (32.03 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.06.jpg
0,.06.jpg (29.21 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.05.jpg
0,.05.jpg (28.48 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.04.jpg
0,.04.jpg (34.77 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0,.03.jpg
0,.03.jpg (39.73 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0^12.jpg
royal icingul se tine in cutie ermetic acoperita si cu u servetel umed sub capa. se pastreaza mai mulot de o luna la frigider.
0^12.jpg (36.78 KiB) Vizualizat de 16795 ori
0^08.jpg
A se vedea varful cremei de zahar
0^08.jpg (31.34 KiB) Vizualizat de 16795 ori

Avatar utilizator
AlexyaPui
Bucatar in devenire
Mesaje: 344
Membru din: 18/04/2008 06:39
Localitate: Iasi,Romania
Contact:

Mesajde AlexyaPui » 12/12/2008 11:57

:shock: wow ce tare e pupi.. felicitari :flower: :flower:
Experienta este cel mai prost invatator. Ea ne da intai examenul si numai dupa aceea lectiile !

Avatar utilizator
ablodde
Incepator
Mesaje: 103
Membru din: 20/11/2007 05:42
Localitate: Normandie, Franta/ Cluj, Romania

Mesajde ablodde » 12/12/2008 12:25

Draga Pupi am cazut in varsta copilariei privind minuatiile pe care le realizezi si sunt foarte invidioasa pe baietelul din fotografie (as fi vrut sa fiu eu in locul lui :D )
felicitari!!! :flower:
Alex

silvia13
Incepator
Mesaje: 279
Membru din: 05/02/2008 03:20
Localitate: Brasov

Mesajde silvia13 » 12/12/2008 01:07

Pupi felicitari! Am ramas cu gura cascata ce frumusete de casuta.Extraordinar! Eu una nu as avea rabdarea nici talentul necesar....
Imagine

Avatar utilizator
TINA An
Bucatar
Mesaje: 711
Membru din: 26/12/2007 12:24
Localitate: ORADEA

Mesajde TINA An » 12/12/2008 02:15

=D> =D> =D> =D> =D> cuvintele nu-si au rostul =D> =D> =D>

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 12/12/2008 02:21

Minunata casuta ta,Pupi =D> =D> =D> =D> =D>
Felicitari!!!Si copiii mei s-ar bucura de asa ceva,dar nu stiu daca as avea rabdare sa incep o asa constructie.Pana una alta , ne potolim pofta uitand-ne la casuta ta si gustand din turta dulce pe care tocmai am facut-o ,dupa reteta lui Stefy. :)
:flower: :flower: :flower:

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 12/12/2008 02:27

Pupi, chiar m-am bucurat si eu ca un copil cand am vazut casuta ta vesela! Felicitari! =D> =D>
Bucataria salveaza Romania!

http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
stefy
Bucatar
Mesaje: 1179
Membru din: 12/08/2007 05:23
Localitate: genova

Mesajde stefy » 12/12/2008 02:54

Uau Pupi e fantastica =D> =D> cat timp ti-a luat toata treaba asta?
Mie mi-ar fi mila sa mananc din ea de frumoasa ce e :!: :flower: :flower:
[img]http://
"Nu merita sa plangi pentru nimeni,iar cei care merita nu te vor face sa plangi"

Avatar utilizator
stefy
Bucatar
Mesaje: 1179
Membru din: 12/08/2007 05:23
Localitate: genova

Mesajde stefy » 12/12/2008 02:58

5august scrie:Minunata casuta ta,Pupi =D> =D> =D> =D> =D>
Felicitari!!!Si copiii mei s-ar bucura de asa ceva,dar nu stiu daca as avea rabdare sa incep o asa constructie.Pana una alta , ne potolim pofta uitand-ne la casuta ta si gustand din turta dulce pe care tocmai am facut-o ,dupa reteta lui Stefy. :)
:flower: :flower: :flower:



Sper ca va fost pe plac turta dulce 5 august! :hug:
[img]http://

"Nu merita sa plangi pentru nimeni,iar cei care merita nu te vor face sa plangi"

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 12/12/2008 05:40

stefy scrie:
5august scrie:Minunata casuta ta,Pupi =D> =D> =D> =D> =D>
Felicitari!!!Si copiii mei s-ar bucura de asa ceva,dar nu stiu daca as avea rabdare sa incep o asa constructie.Pana una alta , ne potolim pofta uitand-ne la casuta ta si gustand din turta dulce pe care tocmai am facut-o ,dupa reteta lui Stefy. :)
:flower: :flower: :flower:



Sper ca va fost pe plac turta dulce 5 august! :hug:


E foarte buna,Stefy :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori