Casunziei

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Casunziei

Mesajde crista » 23/08/2013 11:07

Reteta de casunziei este tipica din zona muntilor Dolomiti ( nord estul italiei) in special provinciile Belluno, Vicenza si Verona. Sunt niste ravioli in forma de semiluna umpluti dupa caz cu sfecla rosie si atunci se numesc Casunziei rossi ( adica rosii) sau cu spanac sau alte ierburi si atunci se numesc Casunziei verdi ( adica verzi). Exista si alte variante cu umplutura cu adaos de ricotta la sfecla si cartof, sau cu gulii in loc de cartof ( aceasta pare a fi cea mai veche dintre toate ), de dovleac sau din diferite radacinoase. Ca orice reteta traditionala deci din bucataria taraneasca, populara are multe variante si aproape fiecare sat sau familie are reteta proprie mai mult sau mai putin identica cu cea asa zis originala.


Exista reteta de Casunziei all'ampezzana o reteta originara din Cortina d'Ampezzo inca de pe vremea cind aceasta faimoasa si foarte eleganta localitate montana nu era atit de faimoasa in lume. Acesti casunziei rosii se servesc cu mac. Desi chiar si acestia au variantele lor in functie de bucataria familiei: italiana sau germana. Deci in umplutura poate aparea usturoi sau iarba ciorii sau scortisoara sau nucsoara daca e o reteta din bucataria cu influenta germana.


Condimentul cu care sunt serviti este in general unt topit ( nu ii prajiti in unt
:x ci ii amestecati cu unt topit ) si brinza rasa Grana Padano . In varianta all'ampezzana la aceste doua ingrediente se adauga si putin mac (seminte) care au fost mai intii prajite (fara grasime!!) intr-o tigaie.
In ajunul Craciunului se servesc cu mac si miere.


ingrediente umplutura :

3 bucati de sflecla rosie micute gata fierte sau coapte si curatate
2 cartofi mai mici sau unul mare
sare
la alegere: scortisoara, nucsoara, usturoi foarte putin sau iarba ciorii ..

ingrediente pasta :
1 ou
150-200 gr faina alba de prajituri
sare
la alegere apa sau lapte eu am pus insa cu lingura iaurt de baut atit cit a fost nevoie

putina faina pentru intins foaia

unt
Grana Padano ras (sau alt cascaval)
seminte de mac prajite ( fara grasime!! )- optional


Am amestecat ingrediente si am framintat un aluat pe care l-am lasat acoperit cu o cratita cu fundul in sus cel putin 30 minute.

Intre timp am fiert cartofii in coaja, i-am curatat si cind erau inca calduti i-am strivit cu ustensila pentru piure.
Am ras pe razatoarea mica sfecla rosie si am pus-o intr-i strecuratoare sa se scurga zeama in exces, nu era nevoie sa fac asta daca foloseam sfecla coapta in cuptor.

Am pregatit umplutura.

Am intins o foaie din aluatul de mai sus, destul de subtire asa cum trebuie pentru pastele umplute. Si am taiat cercuri. Marginile ramase leam framintat din nou si iar le-am intins si am mai taiat alte cercuri. Dar puteti sa le pastrati asa,eventual mai taiati putin bucatile prea mari si aceasta pasta poate fi folosita ca orice alta pasta condimentata dupa gust sau adaugata in pasta e fagioli ( fasta cu fasole ) sau cu naut .. retete gasiti aici pe RC.


Am pus pe fiecare cerc cite o lingurita de umplutura si am indoit in semicerc, am apasat in jurul umpluturii ca sas iasa aerul si am apasat marginile ca sa se lipeasca ( daca pasta e prea uscata si nu se lipeste umeziti marginea interna cu degetul ud ). Apoi am unit in diferite moduri ca voi sa va alegeti cel care va place mai mult : du cintii unei furculite, varianta clasica si cea mai des folosita mai ales de gospodinele incepatoare sau ciupind pasta pe deasupra sau pe dedesubt formind astfel o margine mai frumoasa.
Forma clasica traditionala este cea de semiluna /semicerc insa puteti sa taiati patrate si sa uniti sub forma de triunghi sau sa intindeti o foaie punei ici si colo umplutura asezati deasupra o alta foaie, apasati cu latul palmei pe marginea umpluturii si apoi dupa ce cele doua foi sunt unite taiati cu roata ondulata sau cu o forma patrata sau alta forma dupa gustul vostru.


Am pus oala cu apa la fiert si cind a inceput sa clocoteasca am adaugat sarea si am dat focul la minim. Am varsat casunziei in apa , amestecat cu grija sa nu se lipeasca de fundul oalei, apa trebuie sa fie multa ca pentru orice pasta. Am lasat sa fiarba pina cind s-au rdicat la suprafata, daca se ridica chiar imediat adica dupa ce i-ati rasturnat in apa nu stau macar citeva secunde pe fundul oalei e semn ca ati lasat aer in jurul umpluturii in interiorul pastei deci logic nu ii scoateti chiar imediat din apa. Macar 20 secunde(minim) ar trebui sa stea in apa la fundul oalei pina sa se ridice la suprafata .

In timp ce casunziei fierb intr-o tigaie pe alta flacara a aragazului puneti putin unt la topit, nu la prajit. Cind untul la foc mic s-a topit tragem tigaia / stingem focul si adaugam in acest unt pasta scoasa cu paleta gaurita , nu este indicat sa scurgeti pasta in strecuratoare caci riscati sa o rupeti.. ideala ar fi oala speciala de fiert paste care are un cos gaurit in interior si cind il ridicati apa se scurge iar pasta ramine in interior.

Amestecati pasta cu untul topit, serviti in farfurie, adaugati Grana rasa si daca ati ales varianta all'ampezzana si macul ( incalzit , prajit fara grasime intr-o tigaie separat).
Fişiere ataşate
casunziei Collage.jpg
o portie cu mac si una fara mac
casunziei Collage.jpg (57.38 KiB) Vizualizat de 1227 ori
Immagine 1184.jpg
Immagine 1184.jpg (95.18 KiB) Vizualizat de 1227 ori
Immagine 1183.jpg
Immagine 1183.jpg (57.67 KiB) Vizualizat de 1227 ori
Immagine 1185.jpg
Immagine 1185.jpg (44.91 KiB) Vizualizat de 1227 ori
Immagine 1180.jpg
Immagine 1180.jpg (81.23 KiB) Vizualizat de 1227 ori
Immagine 1181.jpg
Immagine 1181.jpg (72.1 KiB) Vizualizat de 1227 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 23/08/2013 05:55

Interesanta reteta,imi place! :wink:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/08/2013 09:06

din cantitatile de mai sus au iesit 4 portii ca cele din poze .. asa ca am mincat si ieri tot asta :roll: :roll: ...

sunt ff buni la gust

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/08/2013 09:52

Eu cred ca as face asta dar cu mici modificari .....as pune pesmet prajit :P pe langa branzica aia.......ii trec pe lista :D :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/08/2013 11:14

Sigur merge, Pupi ...

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 24/08/2013 01:42

Nu prea am mancat sfecla rosie, decat in muraturi, dar trebuie sa incerc si eu.
=D> =D> :master: :pup: :peace:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/08/2013 09:42

eu macar o data sau de doua ori pe an la aniversarea casatoriei sau la sf Valentin si tot o folosesc :-)

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 27/08/2013 09:50

Interesanta reteta, eu nu stiu ce gust au pastele umplute cu sfecla, doar cele cu ea in aluat. In rest asa o folosesc la ciorbita sau in diferite salate.

...Crista , tinand cont ca nu e Sf Valentin inseamna ca a fost data casatoriei asa ca multe felicitari si sa va bucurati multi ani impreuna de acum inainte. :pup:

:flower: :flower: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/08/2013 08:30

Elo mersi dar n-a fost ocazie speciala :hug: :hug: chiar s-a nimerit :-) am luat sfecla sa fac salata si bintuind pe net am gasit reteta asta, imi era dor de o pasta facuta in casa si uite asa din intimplare am folosit sfecla -- in noiembrie ne-am casatorit :love:


sa zic cite ceva de gust ... fiind amestecata cu cartof fiert aveau gustul unui piure in care pui sfecla rosie, se simtea usor dulceag...eu am gustat umplutura inainte sa o pun in foaie si cind erau gata avea fix acelasi gust, adica simteai separat in gura condimentul de unt, foaia de aluat si umplutura fiecare separat la inceput si apoi impreuna ... Lui F i-a placut.

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 28/08/2013 08:14

Ce frumusei sunt! :love:

Am meditat un pic sa-mi dau seama cum sunt facuti cei fara furculita. :P. Cred ca am dedus, desi nu-s f convinsa. Ar trebui sa-i incerc sa ma conving. :P :P
Imagine


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori