Bortolotti cu dovleac si sunculita

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Bortolotti cu dovleac si sunculita

Mesajde crista » 25/03/2011 08:29

La Tredozio comuna in Apenini (Romagna) la nord de Faenza in Alta Valle del Tramazzo aceste placinte ( piadine/crescione umplut) se numesc Bortolotti.
Bortolotto este un [i]crescione
sau cassone copt pe plita si de forma dreptunghiulara .
Este un fel rusctic, traditional , se pot servi ca o gustare , un aperitiv sau chiar in cadrul unui bufet / " un prinz in picioare" . Mai exista si varianta cu cartof si sunculita ( pancetta ) numit Bartolaccio (bartlĂ z) .

Variantele prajite se numesc Gussoni, si sunt si ele o reteta foarte veche . Umplutura poate fi aceeasi folosita pentru crescione/bortolotto/ bartolaccio/ bartlĂ z sau poate fi din ierburi amare ( cicoare, papadie, anghinre ) si brinza . [/i]




ingrediente pentru 4 persoane:

150 gr miez de dovleac copt in cuptor
1 hașma (Allium ascalonicum), numită și șalotă,eșalot sau ceapă franțuzească *
50 gr sunculita (bacon, piept ardelenesc)
1 catel de usturoi
2 linguri ulei de masline

* o puteti inlocui cu o ceapa mica



- puneti dovleacul ( dovleacul este mai intii copt apoi miezul este mixat in mixer sau trecut prin sita) intr-o tigaie in care aveti deja ceapa inabusita in ulei , un catel de usturoi ( eu il pun mereu intreg ca s ail pot arunca la sfirsit , dupa ce a lasat numai gustul ) si sunculita cuburi

- lasati sa prinda aroma si " sa se imprieteneasca " intre ele ingredientele pe foc citeva minute


nota : in loc de sunculita puteti adauga parmezan ras si nucsoara

ingrdiente pentru aluat / piadina


150 gr faina OO
30 gr untura
100 ml apa ( circa)
un praf de sare
1 plic de drojdie uscata pentru piine

Exista multe variante pentru a prepara piadina si fiecare zona are reteta ei: la Cesena , Rimini sau Ravenna poate fi mai subtire sau mai groasa . Unii adauga drojdie de bere proaspata sau uscata asa cum se face in zona Forli. Retetea de baza, cea traditionala este insa cea saracacioasa si care nu cintine drojdie. Un ingredient fara de care insa nu se poate realiza piadina este : untura, fara de care aceasta pierde elasticitatea si fragezimea si devine o bucata de aluat uscacios - dupa site-ul cucinaitaliana

Pregatiti aluatul pentru piadina :

- puneti intr-un castron faina cu sarea
- adaugati untura si framintati
- diluati drojdia in putina apa ( 1-2 linguri) si o adaugati aluatului
- varsati incet , in fir ca uleiul in maioneza restul de apa framintind mereu atita apa cit este nevoie, veti obtine un aluat neted si care nu se lipeste nici de miini si nici de masa de lucru , elastic
- impartiti aluatul in bucati mici cit mingiile de tenis si apoi intinditi sub forma de disc cu o grosime de cca 2 mm fiecare mingie de aluat


Umpleti fiecare disc pe jumatate cu umplutura de dovleac si sunculita si indoiti ceallata parte de aluat peste , inchideti apasind cu degetele pe margini si taiati dind o forma dreptunghiulara pe cit posibil ( asa este tipic in aceasta zona )

Coaceti pe plita sau pe o tigaie groasa de caramida sau de fonta, fier foarte bine incalzita .
Fişiere ataşate
Immagine 747picnik.jpg
Immagine 747picnik.jpg (74.72 KiB) Vizualizat de 1425 ori
Immagine 745.picnik.jpg
Immagine 745.picnik.jpg (107.31 KiB) Vizualizat de 1425 ori

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Bortolotti cu dovleac si sunculita

Mesajde biaskitchen » 05/10/2014 02:53

felicitari Crista, foarte si interesanta aceasta reteta cu umplutura de dovleac.



=D> :master: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 06/10/2014 07:25

A spus cineva cuvantul dovleacccc ...si sunculitaaaa :buuun: :buuun: :buuun: ce poate fi mai bun ca acesta combinatie :roll:
Vreau si eu o portie :rugaciune: Arata atat de bineeee =D> =D> =D>

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/10/2014 07:48

s.a terminat de mult de tot :-) dar si eu ca trebui sa il mai fac ca bun era :buuun: :buuun: :buuun:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori