Bors de curcan

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Bors de curcan

Mesajde mikirafaela » 22/02/2015 01:25

Preparatele culinare cu mult lichid, cunoscute si sub numele de borsuri/supe/ciorbe, consommeuri, aspic, se folosesc din timpuri stravechi si si-au perpetuat existenta imbunatatindu-si treptat continutul si devenind tot mai necesare in alimentatie, datorita continutului lor in apa, saruri minerale, vitamine, proteine, lipide etc.
Aceste preparate culinare se digera usor, deschid apetitul, completeaza necesarul de lichid organismului si se pot prepara intr-o mare diversitate, folosind alimente din marea varietate a naturii: legume, fructe, cereale, carne.

Ingrediente:
- 1 kg carne de curcan;
- 1 ceapa galbena medie;
- 2 morcovi mari;
- 1 radacina de patrunjel;
- 1 pastarnac;
- 1 bucatica de telina (50-60 de gr);
- 1 ardei gras;
- taitei lati (100-150 de gr);
- sare de mare;
- boabe de piper;
- bors (500 ml.);
- frunze de patrunjel si marar.

Portionam carnea, o spalam si o punem la fiert in apa rece. Cand a facut spuma se curata bine cu lingura (spumiera) si se sterg si peretii vasului (oalei in care fierbe).
Se lasa sa fiarba pe foc mic sau in oala sub presiune.

Cand carnea este pe jumatate fiarta se adauga legumele: ceapa curatata si intreaga (la finalul prepararii borsului se scoate si se aruca), iar celelalte in ordinea lor de fiert: morcov, patrunjelul radacina, pastarnacul, ardeiul, telina.
Legumele pot fi taiate cuburi (cam de aceeasi dimensiune, sa existe o simetrie in farfurie), betigase, date pe razatoare sau cum va place. Inainte de a le adauga in bors le puteti cali intr-un pic de ulei pe toate (exclus ceapa). Se fierb pana cand toate devin moi. Carnea se scoate, se lasa un pic la racorit dupa care se alege de pe oase. Cand ati terminat operatiunea introduceti in bucatile de carnita inapoi in oala.

Intre timp, borsul se fierbe separat, la fel si taiteii, dupa instructiunile de pe ambalaj (al dente).
Supa se acreste dupa gust. Se lasa sa mai dea un clocot, se condimenteaza cu sare, piper, verdeata tocata fin.

Se serveste calda, cu paine, mamaliguta, ardei iuti, ceapa etc.

Pofta buna!
Fişiere ataşate
dscf0086.jpg
dscf0086.jpg (86.54 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0065_2421.jpg
dscf0065_2421.jpg (46.89 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0067.jpg
dscf0067.jpg (42.7 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0072.jpg
dscf0072.jpg (79.63 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0076.jpg
dscf0076.jpg (88.35 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0078.jpg
dscf0078.jpg (80.07 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0082.jpg
dscf0082.jpg (110.83 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0083.jpg
dscf0083.jpg (113.28 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0089.jpg
dscf0089.jpg (156.46 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0093.jpg
dscf0093.jpg (158.98 KiB) Vizualizat de 3002 ori
dscf0094.jpg
dscf0094.jpg (107.02 KiB) Vizualizat de 3003 ori
Ultima oară modificat 18/03/2015 01:18 de către mikirafaela, modificat de 2 ori în total.
MIKI

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 22/02/2015 01:34

O bunatate! :buuun:

Miki,succes la concurs... :hug:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 22/02/2015 01:48

Multumesc Dany! :hug:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/02/2015 09:02

Miki super reteta!!!! Trebuie sa incerc si eu cu taitei, mama il facea cu orez borsul in general de cocos si rar de miel. Imi fac semn la reteta ta pentru Paste...

=D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/02/2015 09:32

Grozava reteta :buuun: :buuun: :buuun: Obligatoriu o pregatesc :peace: Prin Ardeal nu se prea mananca bors, ci supa, dar mie tare mult imi place ce ai facut :master: :master: :master: :flower: :flower: :flower:

Multa bafta la concurs :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 22/02/2015 09:37

Miki bun borsul :buuun: :buuun: succes la concurs =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 22/02/2015 10:36

Multumesc fetelor! :flower: Reteta este cea clasica, de bors, dar carnea de curcan face diferenta.

De cand au aparut fetitele, supa/borsul de curcan au devenit specialitatea casei. Spre deosebire de carnea de pui, carnea de curcan este slaba in grasimi (1 gr. de grasime per 30 gr. portie). Este bogata in proteine, are continut redus de grasimi saturate, imbunatateste calitatea somnului, deci, in principiu este o alegere buna pentru un plan alimentar sanatos.


Crista, alegerea e foarte buna, mai ales in meniurile de sarbatori cand stim cu totii cum creste consumul de carne in aceste perioade!

Lucia, si eu lucrez pe doua fronturi. Pentru fete fac supa (fara sare, piper), pentru sot fac bors, dar si aici trebuie sa precizez ca folosesc numai din cel de tarate. Bune amandoua!

Claudia, o alegere buna, mai ales in meniurile copiilor! Incearca-l, sigur are sa va placa. As atasa mai multe despre carnea de pui vs carnea de curcan.
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/02/2015 11:51

da... eu de Paste incerc sa duc traditia mai departe, nu mincam noi bors mereu ca nu face parte din traditia familiei ( juma' ardeleni cum zice si Lucia borsul e o necunoscuta si juma' balcanici amestec mare si tendinta de acrire a supelor cu lamiie - sare de lamiie pe vremuri ) dar de Paste acasa la mine se facea bors si evideent si alte bunatati ...

E minunat ca le dai la fetite curcan. si noi desi batrini il preferam uite ca habar nu aveam de asta cu imbunatatirea somnului, mie nu-mi place puiul, supa de pui nu fac, gaina fierbe mult si claponul se gaseste rar mai mult la craciun asa ca nu mai ramine mult de ales... =))

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 22/02/2015 02:34

Crista, le dau carnita de curcan inca din perioada de diversificare (numai fiarta). Este un aliment bogat in fier si avem si sursa proprie de productie.
Fişiere ataşate
fotografie0338.jpg
fotografie0338.jpg (106.29 KiB) Vizualizat de 2880 ori
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/02/2015 03:02

Ooooo ce micuta e ...cit curcanul :-))))

Cind ai prod proprie e si mai bine ....eu curcanul l-am descoperit mai mult aici in Italia, in zonba erau ferme, era proaspat, bun si f ieftin in 2003 acum ca e la moda evident ca s-a scumpit dar oricum e bun si merita... Noi mai gasim si bibilica, dupa mine mai gustoasa ...dc ai unde creste poate faci o incercare, carne fina, eleganta, gust deosebit ....era preferata bunicii mele si bunica era fata de macelar :wink:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori