Bors de cartofi

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

mdana
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 29/11/2006 10:41
Localitate: Romania,Resita

Mesajde mdana » 23/02/2007 02:29

Adrian P. scrie:Apropo de bugete si de ingrediente , stie cineva ce e ghimbir-ul si unde se gaseste de cumparat? Si mai ales, ce gust are?

Extras de pe INTERNET... :flower: Ghimbirul, mai exact rizomul de ghimbir cu aspect de hrean banal, este o planta cunoscuta din timpuri stravechi, originara din India si adusa in Europa in perioada cruciadelor . Abia la inceputul anilor 1980 cercetatorii occidentali s-au preocupat cu seriozitate de virtutile terapeutice ale rizomului (radacina) de ghimbir.
Ghimbirul a cucerit mai intai bucataria europeana, ca un condiment picant, apropiat de piper;
*****......
Varietatea condimentelor, dar şi aceea a gusturilor a făcut ca de-a lungul timpului mirodeniile să fie introduse nu numai ĂŽn reţetele de fripturi sau alte specialităţi din carne, ci şi ĂŽn prăjituri sau ĂŽn preparatele din legume. Există chiar asocieri speciale ĂŽn cazul anumitor preparate, cu anumite plante.
Aşa se face că ĂŽn preparatele culinare carnea de pasăre se asociază foarte bine cu ghimbirul, ĂŽn stare crudă, cu un puternic gust iute, iar prin fierbere foarte parfumat. De aceea, acesta poate fi utilizat şi la deserturi, şi la condimentarea salatelor, şi la gătitul peştelui, dar, surprinzător, şi la aluaturi (turtă dulce).

Categorii de condimente

Condimente propriu-zise: coriandru, boia/paprika/chili, chimion, anason, muştar.
Plante condimentare româneşti: ceapă, usturoi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, leuştean, mărar, tarhon, cimbru, cimbrişor, hrean, pelin, busuioc, mentă, salvie, ienupăr, trandafir, iris, asmăţui, isop, melissa, sovârv etc.
Plante condimentare import: ghimbir, roşcove, eucalipt, citronella, oregano, lămâie, şofran, rozmarin, bergamot.
Mirodenii (import): chili, piper verde/negru/alb, enibahar, vanilie, scorţişoară, nucuşoară, cuişoare, foi de dafin, curcuma, cardamon.

Cei mai mari producători de condimente din lume

Conform statisticilor furnizate de FAO, pe locul ĂŽntâi ĂŽn topul producătorilor de condimente se află India, cu 1.600.000 de tone anual, adică 86% din producţia mondială. Este urmată apoi de China, cu 66.000 de tone, respectiv 4% din producţia la nivel mondial, şi de Bangladesh, cu 48.000 de tone, respectiv 3%.

de Otilia BĂLINIŞTEANU

Articol din editia de Sambata, 17 Iunie 2006 )
*****

Apoi a patruns in cosmetica si mai nou este utilizat in scopuri terapeutice: rezolvarea unor probleme de digestie, rau de avion sau rau de mare; combaterea starilor de oboseala; circulatie sangvina periferica proasta (maini si picioare reci).

Parfumeaza cu indraznealaGratie uleiului esential pe care il contine, rizomul de ghimbir emana o savoare de lamaie piperata si confera astfel caldura si personalitate parfumurilor. Prea puternic pentru a fi folosit singur, ghimbirul se armonizeaza cu citricele si anasonul, care ii mai tempereaza incisivitatea exotica.
Este ingredient in apa de toaleta Tea For Two (al casei L’Artisan Parfumeur), Classique (Jean Paul Gaultier) si Baroque de Fragonard. In versiunea de betisoare parfumante, ghimbirul exalta in aer efluvii exotice, menite sa creeze o ambianta ideala pentru un ceas de dezlantuire a pasiunilor.

Infrumuseteaza parul
In concordanta cu principiile energetice ale medicinii chineze ghimbirul stimuleaza in mod deosebit meridianul plamanului, aflat in relatia cu pielea si cu parul. La spitalele din Beijing, este utilizat in tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub forma de rondele proaspete. Cosmetologii europei au fabricat lotiuni cu ghimbir pentru tonificarea si revitalizarea parului.

Dinamizeaza simturile
Lotiunile de corp pe baza de ghimbir au efecte de intinerire. Industria cosmetica a lansat o gama variata de asemenea produse care, pe de o parte, hranesc epiderma si ii confera finete si suplete; iar, pe de alta parte, revitalizeaza muschii, potenteaza acuitatea simturilor, avand afect afrodisiac. In sanscrita, ghimbirul se numea „sringavera” si si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante.

Combate stresul
Imediat ce ating pielea, moleculele aromatice de ghimbir sunt trimise direct creierului, gratie receptorilor senzoriali situati in cavitatea nazala. Ca in dopaj, radacina incalzeste meridianele de acupunctura. Astfel, pentru a ne relaxa, pentru a ne detensiona, cosmeticienii valorifica puterea uleiurilor esentiale din rizom in deodorante, creme si lotiuni hidratante pentru frictionarea zonelor unde se acumuleaza tensiuni negative tiampla, ceafa, incheieturi.
Cu cei o suta de constituenti, planta a devenit un fel de panaceu cosmetic, stimuland si revitaliziand celulele. Fiind bogata in magneziu, fosfor si acizi aminati, rizomul de ghimbir este omniprezent in formule revitalizante ale cremelor de fasa.

Spala cu succes
Un dus matinal cu sapun fabricat pe baza de ghimbir iti face ziua frumoasa. Fiind bogat in vitamina E, ghimbirul hraneste si intretine pielea tanara.
:peace: :peace: :peace:
Pusa

Avatar utilizator
iuli8700
Incepator
Mesaje: 150
Membru din: 06/09/2006 06:20
Localitate: CIPRU, Pafos

Mesajde iuli8700 » 23/02/2007 02:41

Si ca sa stii si cum arata...
Fişiere ataşate
ghimber.jpg
ghimber.jpg (8.07 KiB) Vizualizat de 4248 ori
Imagine
Imagine

Avatar utilizator
beba
Incepator
Mesaje: 231
Membru din: 14/02/2007 09:17
Localitate: iasi.rom

Mesajde beba » 23/02/2007 03:18

:? da la asta in greceste cum se zice?

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 24/02/2007 12:40

Am postat acum cateva luni pe RC cateva remedii / retete cu si despre ginger (ghimber) si dietoterapie. Vedeti la:
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... highlight=

Alte informatii despre dietoterapie puteti gasi la:
http://soothe.ca/articole/articole.htm

Denumirea greceasca a ghimberului: ginger, τζίντζερ, pronounced DZIN-dzehr, cred ca stiti mai bine decat mine.

Avatar utilizator
beius47
Bucatar in devenire
Mesaje: 517
Membru din: 18/03/2006 07:46
Localitate: franta

Mesajde beius47 » 24/02/2007 05:28

in franceza - gingembre
nadia


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori