Bavaroise

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Bavaroise

Mesajde antoniah » 30/01/2012 08:40

Povestea acestui desert este veche... Se spune ca desertul original a fost creat la sfarsitul secolului XVII – inceputul secolului XVIII de catre bucatarii francezi ai familiei Wittelsbach care stapanea Bavaria. Desertul a devenit ulterior cunoscut in Franta unde renumitul bucatar Antonin Careme a inclus reteta in cartea sa de bucate. Impreuna cu acesta, reteta a traversat Canalul Manecii si a inceput sa fie frecvent servita la masa celor instariti, in special in cadrul unor banchete de proportii la care toate mancarurile erau prezentate simultan pe masa.

De drept, desertul apartine asadar bucatariei germane insa fiind foarte indragit a fost preluat de o parte dintre bucatariile europene. Optiuni... ?! Cam tot atat de multe pe cat de multe preferinte... cu fructe, vin rosu, cafea, ciocolata sau iaurt... In ceea ce priveste pregatirea acestui desert, puteti opta pentru forme mari sau pentru forme individuale pe care sa le decorati ulterior dupa preferinte (eu nu am avut decat doua astfel de forme individuale identice asa incat a rezultat un desert unitar care a urmat sa fie feliat si doua mici deserturi individuale).

Am scris aceasta scurta povestioara a desertului deoarece se leaga oarecum de numele unei familii si de o parte a istoriei pe care eu o indragesc in mod deosebit. Literatura a spus mai simplu ”House of Wittelsbach” si a inclus aici o parte din cele mai sonore nume ale istoriei... cu tot ceea ce au insemnat ele, cu ceea ce au avut de oferit (incluzand si preferinte culinare). :-) Nu m-am oprit in mod intamplator la acest desert ci am dorit sa reamintesc un nume care se leaga de ”Casa Wittelsbach” si care mie personal imi este foarte drag: Elisabeth of Bavaria, imparateasa Austriei.

INGREDIENTE:

Pentru bavaroise:

- 250 ml lapte
- 150 ml cafea espresso indulcita
- 300 ml smantana dulce
- 135 g zahar
- 50 g ciocolata
- 4 galbenusuri
- 12 g gelatina
- 1 pastaie de vanilie

Pentru sos:

- 50 g ciocolata
- 1 lingurita cu amidon
- 1 lingurita cu rom
- 2 cescute mici cu cafea espresso

Pentru decor:

- perle mici din zahar


MOD DE PREPARARE:

Pentru bavaroise:

- Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia.
- Gelatina se pune la inmuiat in 12 – 15 linguri cu apa rece. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain marie si se amesteca fara insa a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei.
- Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul pana cand amestecul devine cremos si albicios la culoare.
- Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in fir subtire, mixand compozitia la viteza inferioara sau amestecand continuu cu un tel.
- Se adauga apoi treptat cafeaua indulcita si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare) sau se amesteca cu telul, pana la obtinerea unei compozitii omogene.
- Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas.
- Se pregateste un al doilea vas cu diametrul mai mare decat al celui in care se afla compozitia pregatita. Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn.
- Smantana rece se toarna intr-un bol de sticla sau otel inoxidabil racit in prealabil. Se mixeaza smantana la viteza medie pana cand se formeaza ”varfuri moi” (usor indoite). Smantana mixata prea mult timp devine rigida, granulata si are un aspect coagulat. Trebuie evitata folosirea ei deoarece ”textura” intregului desert va fi modificata.
- Frisca astfel obtinuta se incorporeaza in compozitie, amestecand usor.
- Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (eu am pastrat compozitia la frigider peste noapte).
- Desertul se scoate din frigider numai inainte de servire. Daca ati folosit o forma unica, mare, pentru a rasturna desertul pe un platou, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu pereti detasabili este foarte important ca ea sa fie etansa). Perioada de 10 secunde este evident variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce conduce la pierderea formei ”perfecte”).
- Desertul (feliat sau pregatit in forme individuale) se decoreaza dupa preferinta inainte de servire (eu am ”format” flori si am ”decupat” frunze din felii subtiri, am adaugat sos de cafea si ciocolata, perle mici din zahar).

Pentru sos:

- Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un vas impreuna cu romul, cafeaua, amidonul si 1 lingura cu apa rece. Vasul se pune in bain marie si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa putin.
- Se lasa sosul sa se raceasca la temperatura camerei.
- Sosul se adauga la suprafata desertului, dupa preferinte, inainte de servire.
Fişiere ataşate
09.JPG
09.JPG (74.93 KiB) Vizualizat de 2522 ori
08.JPG
08.JPG (86.75 KiB) Vizualizat de 2522 ori
07.JPG
07.JPG (81.07 KiB) Vizualizat de 2522 ori
05.JPG
05.JPG (58.04 KiB) Vizualizat de 2522 ori
04.JPG
04.JPG (57.72 KiB) Vizualizat de 2522 ori
03m.JPG
03m.JPG (76.02 KiB) Vizualizat de 2522 ori
02.JPG
02.JPG (67.49 KiB) Vizualizat de 2522 ori
00.JPG
00.JPG (62.42 KiB) Vizualizat de 2522 ori
Ultima oară modificat 03/02/2012 11:44 de către antoniah, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/01/2012 08:55

SUBLIM este putin spus... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Antonia,... :hug: :pup: :flower:
La concurs cu tine... :wink:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/01/2012 09:05

Danieluta iti multumesc! :hug: Este un desert placut sufletului meu pentru ca (asa cum povesteam cu Pupi zilele trecute ”la cafeluta” :cafea: ), se leaga de o imagine foarte draga mie. Nu sunt singura se pare (Pupi spunea zilele trecute ca pastreaza o amintire legata de Sissi - un inel cu emblema ei). :) Eu nu am decat cana (din fotografie) cu imaginea ei si o farfurioara. Glumesc uneori spunand ca datorita canii (din care beau zilnic ”lichidul vital”), am intalnire cu ”ea” la fiecare cafeluta. :)

Te pup. :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 31/01/2012 12:32

Ptiuuuuuuuuuuhhhhhh :!: :!: :!: Antonia, sa nu te deochi, dar nu ti-am recunoscut prajitura :shock:

N-am clop sa-l azvarlu de pamant, dar mai ca am intepenit de durere: esti tu sau yaya acolo???? Si inca ma doare :x (zi-mi, asa ca sa ma alini, cam cate zeci de poze ai facut? Cam spre o suta???)

My God cum poate sa arate :shock: :shock: :shock:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 31/01/2012 10:12

antonia no coment,cuvintele sant de prisos la asa ceva,te admir pe tine ,manutele tale si tot ceea ce realizezi,bravooooo si succes la concurs :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/01/2012 10:17

:master: :master: :master: :master: =D> =D> =D> :master: :master: :master:....cred ca sant de prisos cuvintele.....bafta la concurs :) ... :hug: :hug: :hug: ...

OFF TOPIC.....mersi de PM :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 31/01/2012 10:32

Foarte interesanta prezentarea :master: :master: :master: , imi place foarte mult si introducerea =D> =D> =D>
Cred ca este cu adevarat un deliciu culinar ...intradevar este o prajitura fina si regala :peace:
Imi place foarte mult si modul de decorare este inedit :master: =D> :master:
Felicitari =D> =D> =D> ...si bafta la concurs :party:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 31/01/2012 11:33

Wow ...un desert original...sofisticat...realizat la perfectie ! =D> :roll: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 31/01/2012 12:40

iuliajewel scrie:Ptiuuuuuuuuuuhhhhhh :!: :!: :!: Antonia, sa nu te deochi, dar nu ti-am recunoscut prajitura :shock:

N-am clop sa-l azvarlu de pamant, dar mai ca am intepenit de durere: esti tu sau yaya acolo???? Si inca ma doare :x (zi-mi, asa ca sa ma alini, cam cate zeci de poze ai facut? Cam spre o suta???)

My God cum poate sa arate :shock: :shock: :shock:


Iulia :hug: am facut ceva poze :) asa este. In unele ”uitasem” (?!) sa surprind inaltimea desertului (fotografiasem pur si simplu partea superioara... :blushing: ) si mi-am zis apoi ca poate fi (totusi) orientativa pentru cel care va citi reteta... la un moment dat (peste cine stie cata vreme) in ”cartea de bucate”. Am fotografiat din nou... :blushing: S-au adunat asadar multe fotografii...

Te pup si iti multumesc :hug: :pup: :hug:
Ultima oară modificat 31/01/2012 12:56 de către antoniah, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 31/01/2012 12:54

yaya6 scrie:antonia no coment,cuvintele sant de prisos la asa ceva,te admir pe tine ,manutele tale si tot ceea ce realizezi,bravooooo si succes la concurs :hug:


Yaya :hug: iti multumesc. M-ai incurajat de fiecare data (de fiecare data ai gasit vorbe bune si cuvinte frumoase) :pup: care au insemnat mult pentru mine (mai ales ca eram ”nou venita” la voi).

Te pup si iti multumesc inca o data pentru tot :flower: :flower: :flower:

:hug: :pup: :hug:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori