In centrul Canadei, tribul Ojibwa consuma orezul salbatic pe care il culegeau din apele din Ontario si Manitoba, lasand la uscat in prealabil dupa care il prajeau.
Popoarele care faceau comert cu blanurile cand au venit in contact cu poporul Aboriginal( bastinasii canadieni) au introdus acestora o paine asemanatoare sconurilor Scotiene. Aceasta paine a devenit cunoscuta rapid sub numele de Bannoclk.
Bastinasii coceau painea asta pe pietre foartre fierbinti puse alaturi de un foc mare sau pe carbuni aprinsi.
Normal ca se poate coace si in cuptor.


Cum eu am facut doar o jumatate de portie am sa o postez sub forma asta.
Reteta se poate dubla daca va place.
2 cupe de faina ( 290 gr)
1 lingurita de zahar
praf de sare
1 lingura de praf de copt( mie mi s-a parut cam mult ...s-a simtit la gust, dar daca nu punem atata , painea nu va creste asa cum trebuie)
500 ml lapte ( eu am folosit lapte de cocos pentru ca am vrut sa o fac de post)
Faina, zaharul , sarea si praful de copt se combina. Se adauga incet laptele, se amesteca cu o furculita pana se omogenizeaza. Daca aluatul pare prea sfaramicios se mai poate adauga TOT caste O LINGURA de lapte, nu mai mult si se framanta pana obtinem un aluat bun de intins( circa 3 minute) . In cazul in care painea se coace in cuptor, se aranjeaza aluatul sub forma unui disc cu grosimea de 1,5 -2 cm.
Se aseaza intr-o tava bine unsa cu ulei, se inteapa toata suprafata ei cu furculita si se coace in cuptorul preancalzit la temperatura de 350 F ( 180C) pentru 20-30 de minute.
Se serveste cu "Three sisters soup" sau cu ce va place( mie imi place prajita cu branza topita deasupra).
Daca doriti sa pregatiti painea pe carbuni incinsi, aluatul se intinde, se taie in doua fasii se se infasoara pe cate un bat mai gros si lung de 1 metru. Se aseaza pe gratar deasupra carbunilor si se coc incet, avand grija sa intoarcem mereu betele ca sa nu ardem aluatul.
Prin faptul ca eu am folosit lapte de cocos am facut reteta de post, dar in original se foloseste lapte de vaca, bivolita sau oricare alt lapte.