Recomanda RC!Ingrediente :
3 cupe( 1 cupa= 1 l ) jintuiala
3 maini faina mamaliga mai grunjoasa
1 lingurita sare
Preparare :
Jintuiala o punem intr-un borcan la acrit pentru cel putin 2 zile.
Punem jintuiala cu 1 lingurita sare la fiert intr-o oala mai inalta pentru 45 de minute . Amestecam mai des in oala dupa ce da in clocot jintuiala deoarece se poate prinde . Dupa cele 45 de minute adaugam cele trei maini de faina de malai si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15 minute(nu amestecam deloc in oala dupa ce punem faina). Luam oala de pe foc si cu un sucitor frecam bine faina pana nu ramane cocoloase. Punem inapoi oala pe foc pentru cateva minute (mai precis pana incepe sa fiarba , scuipa ca un mic vulcanas deci atentie ) apoi rasturnam continutul pe o farfurie plata sau un bol mai larg .
Balmosul astfel obtinut se poate consuma cu lapte prins, sana, iaurt dar si cu supa de salata verde este un deliciu.
Pofta Buna !!!!
| 100_7733.JPG | |
| Descriere: | iata jintuiala de oaie acrita , numai buna de pus la fiert |
| Marime fisier: | 65.62 kb |
| Vizualizat: | de 2803 ori |
![]() |
|
| 100_7734.JPG | |
| Descriere: | |
| Marime fisier: | 49.57 kb |
![]() |
|
| 100_7735.JPG | |
| Descriere: | jintuiala a fiert 45 minute e timpul sa punem si faina ! |
| Marime fisier: | 34.98 kb |
![]() |
|
| 100_7736.JPG | |
| Descriere: | cele trei mani de faina puse nu le imprastiem prin oala. Faina o punem pe o hartie si o turnam asa in jintuiala si nu amestecam deloc in timpul cat fierbe. |
| Marime fisier: | 38.05 kb |
![]() |
|
| 100_7737.JPG | |
| Descriere: | dupa ce a fiert 15 minute faina de malai in jintuiala luam oala de pe foc si frecam faina pana se ingroase |
| Marime fisier: | 54.44 kb |
![]() |
|
| 100_7738.JPG | |
| Descriere: | se ia de pe foc balmosul si cu sucitorul frecam bine sa nu ramana cocoloase. |
| Marime fisier: | 63.91 kb |
![]() |
|
| 100_7739.JPG | |
| Descriere: | dupa ce e frecata faina grasimea se ridica la suprafata |
| Marime fisier: | 60.45 kb |
![]() |
|
| 100_7740.JPG | |
| Descriere: | balmos cu sana si smantana (lapte prins nu am avut :) ) |
| Marime fisier: | 75.5 kb |
![]() |
|
| 100_7741.JPG | |
| Descriere: | balmosul servit cu supa |
| Marime fisier: | 97.98 kb |
![]() |
|
leila te rog frumos spune-ne si noua ,la fetele care nu stim, ce inseamna jintuiala?oricum arata foarte invitant ,felicitari!
Raspunde cu citat (quote)
Yaya,pana vine Leila cu raspunsul,m-am documentat pe net ca si eu am avut aceeasi nedumerire
JINTUIÁLĂ, jintuieli, s.f. Jintuire. ♦ (Concr.) Zer gras stors din caş; zer rămas de la urdă.
Sper ca ti-a fost de folos.
Leila
![]()
n-am mancat niciodata asa ceva dar imi inchipui ca gustul de mamaliga se simte si cu zerul ala acrisor ... mmm ![]()
Arata foarte bine, Lia, dar de unde a iesit atata grasime? De la zer? sau cum ii spune la ... jintuiala ![]()
Leila - mi-ai amintit de un concediu făcut în Mărginimea Sibiului .
Am fost în vizită la stână şi acolo ne-au servit balmoş cu lapte batut în putinei
A fost o experienţă foarte gustoasă... mai ales că l-am devorat lânga un foc mare de lemne şi-am mâncat cu linguri de lemn din blide de pamânt
Felicitari - arata tare bine!

Balmosul tau mi-a trezit amintiri, sunt ani de cand nu am mai mancat ![]()
, urda este foarte grasa , prin fierbere zerul se mai evapora .... grasimea provine din jintuiala . Un balmos bun e atunci cand este si gras Raspunde cu citat (quote)