Ardei umpluti - Cum ii faceti?

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

mira77
Incepator
Mesaje: 54
Membru din: 05/07/2005 10:30

Ardei umpluti - Cum ii faceti?

Mesajde mira77 » 11/10/2005 12:02

As vrea sa fac niste ardei umpluti cat mai am de unde si cum nu am facut pana acuma poate imi dati niste sfaturi, eventual retetele voastre ;)

Multumesc
Mira

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 16/10/2005 12:43

Am sa fac eu o propunere de retetea de ardei umpluti. Iti trimit link-ul imediat cum e aprobata.

bertha
Incepator
Mesaje: 206
Membru din: 28/10/2005 11:21
Localitate: Craiova/Bucuresti

Mesajde bertha » 01/11/2005 10:12

Iti dau reteta mea, dar din pacate nu pot sa te-ajut cu cantitatile. Eu pun cam totul dupa ochi. :(
Se curata ardeii. Se amesteca un ou batut cu carnea tocata si cu orez (sa tot fie 3 linguri de orez la 300 g de carne, sa zic asa, sper sa n-o dau in bara :) ). Se adauga, de asemenea ceapa tocata si calita in putin ulei. Se adauga sare, piper, condimente. Se umplu ardeii, nu chiar pana sus, sa aiba loc pt ca orezul se mai umfla. Se aseaza in oala, se pune apa, cat sa-i acopere bine si se pun la fiert. Cand sunt aproape gata (cam 30-40min) se adauga bulion, pasta de rosii, rosii tocate etc, dupa preferinta. Se pun la cuptor inca 30 min. Se servesc cu iaurt.
Pofta buna!

Sper ca te poti orienta cat de cat dupa datele astea aproximative.
Ultima oară modificat 01/11/2005 01:15 de către bertha, modificat 1 dată în total.

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 01/11/2005 10:56

Uite si reteta despre care iti ziceam . Sper sa-ti placa : http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... _cu_carne/

rose
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 27/06/2005 02:51

Mesajde rose » 07/11/2005 12:09

ca orice bucatareasa desavarsita, evident ca nici eu nu stiu cantitatile exacte care trebuie puse in compozitie.
insa stiu estimativ cam cate trebuie pt 20 de ardei medii spre mari.
eu pun asa:
cam 5 cepe medii taiate marunt
camd 2-3 ardei grasi tocati
2-3 morcovi dati pe razatoare
si o legatura de patrunjel
si o lingura de pasta de tomate
400 g de carne tocata
si cam tot atata orez

astea-s ingredientele.
eu pun ceapa la calit si cand e aurie adaug celelalte legume si le las sa se prajeasca cat de cat, apoi adaug carnea si orezul care in prealabil a stat putin in apa calduta
si mai las un pic pe foc (cam 10 min).
se pun condimente dupa gust. (foile de dafin nu ar trebui sa lipseasca niciodata).
cu compozitia umplu ardeii, ii asez cum stiu mai bine, ca oricum or sa se rastoarne, pun apa fierbinte peste ei cat aproape sa-i acopere, si-i dau la cuptor pt perioada nedeterminata....
ii scot cand mi se par mie ca-s gata...
de buni is buni, da's cam migalosi.

viorica
Incepator
Mesaje: 20
Membru din: 17/10/2005 04:44

Mesajde viorica » 12/11/2005 04:50

Ce-i drept sunt cam migalosi dar merita :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/12/2005 11:41

In mare parte.. reteta mea simpatizeaza cu cea a Berthei:)
In fond, ardeii umplutzi au aceeasi umplutura cu sarmalutele in foi de vitza :P
in privintza cantitatilor, hm, cred ca pentru ca sa saturi 2 adulti(lihniti) si doi copilutzi iti sunt necesari
1kg ardei gras - de marime medie sau mica
400 sau 500 grame carne tocata(porc sau amestec-porc+vita)[**daca preferi carnea mai grasa, poti opta pentru ea, e chiar recomandata, ca si la sarmale)
2 oua
2 cepe mari sau 3 cepe medii
piper
sare(o linguritza)
apa(o cescutza)
patrunjel verde(o legatura)
orez(o ceasca sau juma` de cana- adica 100->125 grame)
juma` de linguritza de vegeta/knorr(mare grija!! daca nu se prefera mancarea prea sarata se recomanda atentie sporita la adaosul de sare

:wink: adica, se poate renuntza la linguritza de sare in favoarea celei de vegeta - oricum, vegeta contine sare)

mod de preparare:
Se vor amesteca ingredientele mentionate: carnea tocata, ouale, sarea, vegeta, piperul. Orezul se spala de mai multe ori in apa rece si apoi se pune peste carne. Se adauga o cescutza de apa rece, sau ultima apa in care s-a spalat orezul(se presupune ca am spalat orezul in vasul cu care l-am masurat). Apa e necesara, pentru ca ajuta in interior la fierberea orezului. Ceapa este tocata marunt. Exista doua variante: sa calim ceapa inainte de a o amesteca cu carnea si restul ingredientelor, sau sa o adaugam cruda. In primul caz, e posibil ca ardeii sa aiba un continut mai gras, dat fiind ca uleiul in care am prajit ceapa, o sa fie partial(dar involuntar) adaugat in compozitie.Daca preferati mai grasa umplutura, caliti ceapa pana devine aurie(nu aramie-arsa!!). Se toaca patrunjelul(foarte marunt) si se amesteca si el cu restul ingredientelor.

Ardeii se spala bine, se decupeaza cu mare grija de jur imprejurul coditzei, care se inlatura impreuna cu samburii. E nevoie sa sacrificam 3-4 ardei pentru a crea si capace cu diametru potrivit a inchide ardeii dupa ce au fost umpluti. Putem "inchide" ardeii cu "capace" din rosii, ceea ce nu e chiar neinspirat(pt ca rosiile dau un gust bun). Ceea ce zicea Bertha despre umplerea partiala a ardeilor este corect. Trebuie sa umplem numa` 3 sferturi din ardei..pentru ca orezul sa aiba loc sa isi modifice masa: :lol:

Dupa ce am umplut si am inchis ardeii avem iarasi doua variante. Prima, mai gustoasa dupa opinia mea, e sa fie caliti ardeii cateva minute in ulei si abia apoi pusi la fiert.
A doua, (varianta comoda), e sa punem ardeii intr-o cratitza(cu capacele improvizate in sus-de preferinta) sa adaugam apa rece, pana ii acopera si sa taiem bucati de rosii(mai zemoase). Dupa ce apa incepe sa fiarba..sunt necesare inca 40 minute de fierbere. Daca avem in proiect sa punem ardeii si la cuptor(dupa), atunci 30 minute fierbere sunt suficiente.
Separat se prepara un sos(300 ml apa rece, in care se dizolva pasta de tomate 4-5 linguri..sau mai putin, si o lingura sau doua faina). Se amesteca pentru ca faina sa se desfaca total. Intr-o tigaie, se prepara sosul, adaugandu-se peste un pic ulei amestecul descris anterior, 2 frunze de dafin, cateva boabe de piper si o lingurita de knorr( daca vrem mai mult sos, adaugam apa). In maximum 15 minute de la primul clocot, sosul este gata. Se va adauga peste ardei, dupa ce acestia au fiert. Daca a ramas prea multa zeama la fierbere, se muta ardeii in alt recipient(bun de bagat la cuptor) se pune o parte din zeama in care au fiert si apoi sosul. Se mai lasa la foc potrivit 15 -20 minute, sau se pun la cuptor(incins la 180 grade)15 minute.
Se servesc cu iaurt sau smantana.
mmmm...mi-a scapat ceva?

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/03/2006 01:29

iata si o mostra de ardei umpluti ( martie 2006)
fara patrunjel din pacate, pentru ca , desi am sperat :wink: , n-a crescut singur la mine in frigider =))
Fişiere ataşate
ardei umpluti.jpg
ardei umpluti.jpg (42.98 KiB) Vizualizat de 61236 ori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 13/03/2006 01:38

Vezi ca e la supermarket gata crescut :D Eu iau din ala deshidratat si e f bun :pup:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 18/03/2006 10:32

eu prefer numai verde! de cate ori am nevoie de verzituri/verdetzuri intru in panica :? nimic nu are gust ca acasa(nici patrunjelul, nici mararul.. :cry:
de leustean nu vreau sa-mi amintesc..

data viitoare am sa zbor cu un buchet de leustean (nu "pe" :? )


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori